Premieră în învățământul preșcolar buzoian. Grădinița cu Program Prelungit Nr. 8 este prima instituție buzoiană de învățământ preșcolar cu statut juridic care desfășoară un proiect strategic în domeniul școlar prin programului Erasmus+.

În contextul în care reprezentanții învățământului românesc vorbesc tot mai des despre implementarea unor cursuri destinate alimentației sănătoase, grădinița buzoiană este gata să deruleze un astfel de proiect în parteneriat cu alte șase țări europene. „Ferma ecologică la grădiniță” („Eco Farm Kindergartens”) este un nou concept educativ la vârstă preșcolară, în cadrul căruia aproape toate acțiunile programului vor fi implementate „outdoor” (în aer liber). Cultivarea legumelor și fructelor, hrănirea animalelor, udarea florilor, observarea insectelor care fac polenizarea vor ajuta majoritatea copiilor să simtă atracțiile, sunetele și mirosurile vieții la fermă, astfel că explorarea și curiozitatea copiilor vor servi la îmbunătățirea și stimularea învățării. Gătind roadele recoltate, copiii vor învăța im­portanța alimentelor eco­logice, sănătoase, hrănind animalele vor deveni mai responsabili și mai încrezători în forțele proprii.

Acest proiect permite ca sute de copii de 2-6 ani, familiile lor, un număr mare de profesori și comunitatea locală din apropierea instituțiilor implicate să se simtă ca o parte importantă a „Farm Life” și va consolida colaborarea dintre educatorii grădinițelor europene, care, prin împăr­tășirea bunelor practici, dezbateri, mobilități inter­naționale, își vor perfecționa competențele pedagogice.

Șase țări partenere

„Eco Farm Kindergartens” este derulat alături de „Võsukese Lasteaed” (Estonia), „Aly­taus lopšelis-darželis Volungele” (Lituania), „Haugland gardsbarnehage” (Norvegia), „Cor­te verde – Societa cooperativa sociale” (Onlus, Italia), „CELFF Centro de Estudos Línguas Formacão Fogueteiro SA – Colégio Guadalupe” (Portugalia), sub coordonarea „Dosemealti Belediyesi Baskanligi” (Antalya, Turcia).

 „Suntem pe deplin siguri că vom putea oferi copiilor noștri nu numai oportunitatea de a avea o educație de înaltă calitate, ci și șansa de a fi cetățeni europeni, auto-suficienți adoptând un stil de viață sănătos, natural. Atuurile pentru alegerea Grădiniței cu Program Prelungit Nr. 8 ca partener în proiectul ECO FARM KINDERGARTENS au fost evenimentele internaționale derulate până acum de instituția noastră: simpozionul <Cartea, condiție a demersului educațional de calitate>, concursul de creații literare <Dulcea mea copilărie, doar în cărți se poate scrie>”, expoziția <Bucuriile co­pi­lă­riei”> desfă­șurarea unor parteneriate cu instituții școlare din Bulgaria și Grecia, a proiectelor eTwinnig recunoscute calitativ atât la nivel național, dar și european, experiența cadrelor didactice în desfășurarea activităților outdoor”, se arată într-un comunicat al Grădinița cu Program Prelungit Nr. 8 Buzău.

DISTRIBUIȚI