27 de ani
de presa libera
Luni, Septembrie 25, 2017 00:15 AM
toamna buzoiana

Monden

Femeile și pantofii, o eternă poveste de dragoste

Monden  |
29.06.2017, 16:05
607

        Mai întâi a fost Cenușăreasa, apoi a fost Carrie Bradshaw, personajul principal din serialul „Totul despre Sex”, dovadă că tot timpul femeile au fost fascinate de pantofi.

        Cu mult înainte ca pantofii cu toc cu nume exotice (precum Louboutin) să devină o pasiune, femeile au fost obsedate de încălțăminte. Dovada? În timp ce vânzările, în general, au scăzut din cauza crizei economice, vânzările de pantofi au crescut comparativ cu anul dinaintea declanșării crizei. Da, cumpărarea unei perechi de pantofi a avut întotdeauna efecte aproape supranaturale, cum ar fi actualizarea unei ținute mai vechi sau capacitatea de a face femeile să se simtă mai sexy. Asta nu explică totuși cum se face că pantofii de damă revoluționează vânzările. Să vedem ce spun oamenii de știință.

Dopamina din creier

          Mai întâi de toate, oamenii simt o anumită stare de bună dispoziție când încearcă orice tip de îmbrăcăminte. „Dopamina, neurotransmiţătorul responsabil de recompensă (tot psihicul uman fiind construit pe sistemul de recompensă) este eliberată de creier, oferind o senzație de bine, similară cu consumul de droguri", spune Martin Lindstrom, un branding-expert și autor al cărții „Adevăruri și minciuni despre ceea ce cumpărăm”.

Dopamina crește până când scoateți cardul din portofel. De obicei, prețurile mari încep să strecoare sentimentul de vină în sufletul femeilor cu excepția momentului în care acestea cumpără o pereche de pantofi. „Femeile percep pantofii ca pe ceva practic, pe care ele îi poartă de mai multe ori pe săptămână și astfel păstrează sentimentul de plăcere atunci când îi cumpără chiar și la prețuri mari”, mai spune Lindstrom.

De vină nu este însă doar dopamina. Plăcerea de a cumpăra pantofi, indiferent dacă o facem din magazine sau alegem pantofi online, provine și  dintr-o altă reacție a creierului, spune Lindstrom. Cumpărarea de încălțăminte nouă stimulează o zonă a creierului denumită „zona de colectare”. „Pantofi sunt un obiect de colecție, indiferent dacă femeile realizează acest lucru sau nu”, declară doctorul psiholog Suzanne Ferriss. Gândiți-vă cum sunt poziționați de cele mai multe ori pantofii într-un mod artistic în garderoba femeilor, pe rafturi ca niște obiecte de artă. Ca rezultat, colecționarea fiecărui model de pantofi provoacă adrenalină, ca și în cazul unui colecționar de timbre care descoperă un model rar.

Conferă putere

          Toate aceste minunate sentimente sunt intensificate când alegi pantofi cu toc, dar din nou, este de vină biologia, nu Jimmy Choo. „Ca majoritatea animalelor, asociem înălțimea cu sentimentul de putere”, spune dr. Helen Fisher, profesor de antropologie La Universitatea Rutgers.

          Tocurile au și o importanță istorică.  În secolele trecute, numai cei bogați (femei și bărbați) purtau tocuri înalte, iar ceilalți oameni aveau încălțăminte practică pentru a putea munci.  „Pantofii erau un simbol al clasei sociale, iar acest lucru a mai rămas încă înrădăcinat în mintea noastră”, mai declară Fisher.

Sexualitate

          Mergând mai departe, la pantofi stiletto, descoperim un nou element: sexualitatea. Acești pantofi degajă o atracție sexuală deosebită, dar de ce? „Când o femeie poartă stiletto, își asumă o poziție a corpului care ține de sexualitatea primară, numită  lordoză. Este vorba despre o poziție care evidențiază posteriorul,specifică procesului de împerechere”, spune Fisher.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Hochei: Corona Brașov și SC Miercurea Ciuc, învinse în deplasare în Erste Liga
Luni, Septembrie 25, 2017 00:06 AM

Corona Brașov și SC Miercurea Ciuc au pierdut meciurile susținute, duminică, în deplasare, în Erste Liga la hochei pe gheață.

Judo: Trei medalii de aur pentru români, la Openul European de la Belgrad
Duminica, Septembrie 24, 2017 23:56 PM

Sportivii români Alexandra Pop (cat. 48 kg), Marcel Cercea (cat. 73 kg) și Vlăduț Simionescu (cat. +100 kg) au cucerit medaliile de aur la Openul European de judo de la Belgrad, desfășurat în acest weekend.

Dragnea, întrebat dacă Shhaideh ar trebui să demisioneze: Situația va fi discutată în BPN al PSD, o să spun mâine
Duminica, Septembrie 24, 2017 23:31 PM

Președintele PSD, Liviu Dragnea, șeful Camerei Deputaților, a declarat că situația vicepremierului Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării, va fi discutată în cadrul Biroului Permanent Național al social-democraților de luni, refuzând să spună dacă aceasta ar trebui, sau nu, să-și dea demisia din Guvern.

Kurzii din Irak ignoră amenințările Bagdadului și vor organiza luni referendumul de independență
Duminica, Septembrie 24, 2017 23:19 PM

Kurzii irakieni vor organiza luni referendumul de independență "oricare ar fi riscul și prețul" și în ciuda amenințărilor cu represalii din partea guvernului irakian și a țărilor vecine, transmite AFP.

Box: România încheie Europenele de juniori cu trei medalii de bronz
Duminica, Septembrie 24, 2017 23:01 PM

România a încheiat Campionatele Europene de box pentru juniori de la Albena (Bulgaria) cu un bilanț de trei medalii de bronz, după ce pugiliștii care au urcat duminică în ring au pierdut meciurile susținute în semifinale.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
24 Sep, 18:28 Ce bine ar fi
Calicul a comentat pentru articolul Investiţie de 60.000 lei pentru cei 125 de elevi de la clasele de step-by-step din Şcoala „Vasile Cristoforeanu”:
Ce bine ar fi dacă în loc să ne luăm la mișto sau să subestimăm o realizare, am încerca să găsim soluții pentru experiențe asemănătoare. Conflictele politice ne-a dezumnizat. În patru țări din occident-unde am intrat masiv, ca timp și calcule, în școli(Franța, Germania, Finlanda, Marea Britanie)-este o preocupare incomparabilă față de noi pentru viața cotidiană a elevilor și profesorilor. Nici elevii și nici profesorii nu duc grija mâncării și a zilei de mâine. De regulă toate școliel încep programul DIMINEAȚA, au pauză de masă, și-și termină ziua de școală după ora 15 sau 16. La fel și profesorii. TOȚI ÎNVAȚĂ, STUDIAZĂ, LUCREAZĂ, ETC. LA ȘCOALĂ . După program fiecare își vede de grijile lui. Nu se dau teme pentru acasă, nu se cară ghizdanele cu cărți, la clasele mici, de exemplu în M. Britanie, se face evaluare zilnică și se trimite părinților acasă. În școlile în care selecția copiilor se face printr-o evaluare inițială științifică, cam la vârsta de 3 ani, în primii ani de la vârsta de 5 ani împliniți, pentru 9(nouă) copii e un învățător. Clasa are 18 elevi doi învățători activi cu grupe de 9 elevi și un învățător evaluator.Sunt așa numitele școli de elită. Elevii intră la trei ani și ies la terminarea liceului. Evaluarea școlii se face în funcție de admiterea la primele trei universități din top 500.NU EXISTĂ NOTE CA LA NOI ȘI NICI CORIGENȚI SAU REPETENȚI AICI. Noi când vom acea complexe școlare de elită și școli în care nici elevii, profesorii și nici părinții să nu ducă grija hranei.
24 Sep, 18:04 În Cardiff
ionescu o. a comentat pentru articolul Primarul Toma, conferință de presă în autobuz:
În Cardiff șoferul face încasările, la Buzău nu se poate?Ca în exemplul pixelului comunitar/... Doar ai noștii sunt mai deștepți. Nu-mi convine că am cumpărat de la olandezi căci ei se opun ca să intrăm în Spațiul Schengen, dar nu ezită să ne ia banii.
24 Sep, 16:15 Educatie
Maria a comentat pentru articolul O bibliotecă de lucrări de medicină, donată de profesorul Ovidiu Ionescu buzoiencei care a intrat, anul acesta, prima la Medicină:
Felicitari domnule profesor Ionescu! Nu ne surprinde gestul dumneavoastra! Intotdeauna ati promovat principii ale unui invatamant de calitate,v- ati remarcat in invatamantul buzoian ca un dascal si inspector scolar de la care unii dintre noi trebuie sa primeasca lectii. Sunt surprinsa ca pentru acest articol nu exista comentarii! Avem in fata doua generatii care fac cinste invatamantului buzoian! Felicitari! Ne mandrim si sper ca pe viitor colegii nostri sa promoveze astfel de modele si sa evite comentariile denigratoare la adresa invatamantului buzoian!
Google PageRank Checker