27 de ani
de presa libera
Vineri, Noiembrie 24, 2017 03:57 AM

Monden

Femeile și pantofii, o eternă poveste de dragoste

Monden  |
29.06.2017, 16:05
654

        Mai întâi a fost Cenușăreasa, apoi a fost Carrie Bradshaw, personajul principal din serialul „Totul despre Sex”, dovadă că tot timpul femeile au fost fascinate de pantofi.

        Cu mult înainte ca pantofii cu toc cu nume exotice (precum Louboutin) să devină o pasiune, femeile au fost obsedate de încălțăminte. Dovada? În timp ce vânzările, în general, au scăzut din cauza crizei economice, vânzările de pantofi au crescut comparativ cu anul dinaintea declanșării crizei. Da, cumpărarea unei perechi de pantofi a avut întotdeauna efecte aproape supranaturale, cum ar fi actualizarea unei ținute mai vechi sau capacitatea de a face femeile să se simtă mai sexy. Asta nu explică totuși cum se face că pantofii de damă revoluționează vânzările. Să vedem ce spun oamenii de știință.

Dopamina din creier

          Mai întâi de toate, oamenii simt o anumită stare de bună dispoziție când încearcă orice tip de îmbrăcăminte. „Dopamina, neurotransmiţătorul responsabil de recompensă (tot psihicul uman fiind construit pe sistemul de recompensă) este eliberată de creier, oferind o senzație de bine, similară cu consumul de droguri", spune Martin Lindstrom, un branding-expert și autor al cărții „Adevăruri și minciuni despre ceea ce cumpărăm”.

Dopamina crește până când scoateți cardul din portofel. De obicei, prețurile mari încep să strecoare sentimentul de vină în sufletul femeilor cu excepția momentului în care acestea cumpără o pereche de pantofi. „Femeile percep pantofii ca pe ceva practic, pe care ele îi poartă de mai multe ori pe săptămână și astfel păstrează sentimentul de plăcere atunci când îi cumpără chiar și la prețuri mari”, mai spune Lindstrom.

De vină nu este însă doar dopamina. Plăcerea de a cumpăra pantofi, indiferent dacă o facem din magazine sau alegem pantofi online, provine și  dintr-o altă reacție a creierului, spune Lindstrom. Cumpărarea de încălțăminte nouă stimulează o zonă a creierului denumită „zona de colectare”. „Pantofi sunt un obiect de colecție, indiferent dacă femeile realizează acest lucru sau nu”, declară doctorul psiholog Suzanne Ferriss. Gândiți-vă cum sunt poziționați de cele mai multe ori pantofii într-un mod artistic în garderoba femeilor, pe rafturi ca niște obiecte de artă. Ca rezultat, colecționarea fiecărui model de pantofi provoacă adrenalină, ca și în cazul unui colecționar de timbre care descoperă un model rar.

Conferă putere

          Toate aceste minunate sentimente sunt intensificate când alegi pantofi cu toc, dar din nou, este de vină biologia, nu Jimmy Choo. „Ca majoritatea animalelor, asociem înălțimea cu sentimentul de putere”, spune dr. Helen Fisher, profesor de antropologie La Universitatea Rutgers.

          Tocurile au și o importanță istorică.  În secolele trecute, numai cei bogați (femei și bărbați) purtau tocuri înalte, iar ceilalți oameni aveau încălțăminte practică pentru a putea munci.  „Pantofii erau un simbol al clasei sociale, iar acest lucru a mai rămas încă înrădăcinat în mintea noastră”, mai declară Fisher.

Sexualitate

          Mergând mai departe, la pantofi stiletto, descoperim un nou element: sexualitatea. Acești pantofi degajă o atracție sexuală deosebită, dar de ce? „Când o femeie poartă stiletto, își asumă o poziție a corpului care ține de sexualitatea primară, numită  lordoză. Este vorba despre o poziție care evidențiază posteriorul,specifică procesului de împerechere”, spune Fisher.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

DOCUMENTAR: 45 de ani de la moartea inventatorului Henri Coandă
Vineri, Noiembrie 24, 2017 03:48 AM

Henri Coandă, creatorul primului avion cu reacție din lume, s-a născut la 7 iunie 1886, la București.

DOCUMENTAR: 90 de ani de la moartea omului politic Ion I. C. Brătianu
Vineri, Noiembrie 24, 2017 03:43 AM

Ion I.C. Brătianu s-a născut la 20 august 1864, în localitatea Florica, județul Argeș, fiind fiul lui Ion C. Brătianu, om politic, fruntaș al Revoluției de la 1848, al cărui nume este legat și de alte mari evenimente din istoria României, precum Unirea Principatelor (1859) sau Independența de stat (1877).

Columbia: "Anglia", numărul doi din Clanul Golfului, a fost ucis într-o operațiune a forțelor de securitate
Vineri, Noiembrie 24, 2017 03:37 AM

Luis Orlando Padierna Peńa, alias "Anglia", considerat numărul doi din Clanul Golfului, cea mai mare grupare criminală din Columbia, a fost ucis joi într-o operațiune a forțelor de securitate, a informat președintele Juan Manuel Santos, citat de agenția EFE.

CITATUL ZILEI
Vineri, Noiembrie 24, 2017 03:32 AM

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 24 noiembrie
Vineri, Noiembrie 24, 2017 03:17 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 Nov, 19:26 DORU CASCADORUL POLITIC
NEHOIANUL a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
Ptr domnul LUCIDUL:Domnule chestia cu familia Corcodel este ciorba reincalzita.Dar sa revenim la DORU CASCADORUL=PROSTITUATA POLITICA=INTELECTUAL OBOSIT.Cat timp a fost presedinte PDL NEHOIU,partidul nu a avut o contabilitate clara si legala.Exista convorbiri telefonice de ale DOMNULUI DORU CASCADORU(predate deja la DNA),prin care ameninta daca nu primeste bani(efectiv).exista facturi cu reparatia masini personale ale domnului in cauza,decontate de firme agreate de dansul la aceea vreme,exista persoane in oras care au dat spaga domnului sa fie angajate la COMPANIA DE APA NEHOIU.Deci,vedeti domnule LUCIDUL UNDE CUM A FURAT DORU CASCADORU.Eu am dovezi ptr cea ce sustin
23 Nov, 18:54 Corectitudinea este un ideal, nicidecum o realitate!
Pixelu afumat a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
Critica este naturală. Pupincureala este forțată. Nu m-ar mira ca lucidul să fie chiar forma de viață în cauză!
23 Nov, 18:26 Fiti corecți!
Lucidul. a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
Pe Muzgoci nu il înjură altcineva decât familia de hoți Corcodel.Astia nu uita ca i-a dat jos de la ciolan .Cum si de ce lua șpăgi de la PDL?Domnu ziarist de ce lăsați sa fie denigrat un om serios cu o familie serioasă ca Muzgoci .A făcut multe pentru noi si este un om corect,ce a furat Muzgoci?Este scandalos,este rușinos .Prosti si lingăi se exprima aici.Pacat .Ma așteptam la altceva.
Google PageRank Checker