Data de 4 februarie reprezintă Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului. Această zi uneşte eforturile tuturor în lupta împotriva cancerului, pentru a preveni această boală şi pentru a salva milioane de vieţi. Este parte a campaniei universale a luptei cu cancerul, potrivit Cartei de la Paris, adoptată la Summit-ul Mondial împotriva Cancerului pentru Noul Mileniu, desfăşurat la 4 februarie 2000.

250 de tipuri de cancer

Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului dă ocazia conştientizării  faptului că trebuie întreprinse acţiuni urgente pentru a creşte gradul de conştientizare asupra cancerului şi dezvoltarea unor strategii practice pentru a aborda povara prin cancer, deoarece inegalităţile globale în privinţa accesului la prevenire, tratament şi îngrijiri paliative sunt în creştere exponenţială. Şi aceasta cu atât mai mult cu cât această boală, prezintă nenumărate forme. Specialiştii vorbesc de  250 de tipuri, fiind a doua cauză de deces la nivel mondial.

Ce spun statisticile

Statisticile arătau că în România numărul persoanelor bolnave de cancer depăşeşte 100.000. Potrivit datelor centralizate de Direcţia de Sănătate Publică Buzău, în 2015, medicii oncologi aveau în evidenţă 8.670 de cazuri de cancer, iar pe parcursul anului, au mai fost diagnosticaţi  cu afecţiuni oncologice alţi 1.499 . Un an mai târziu, statisticile indicau faptul că aproape 100 de pacienţi pierduseră lupta cu boala, numărul pacienţilor cu cancer rămaşi în evidenţă fiind de 8.578, la care, pe parcursul anului s-au adăugat  1.526 de cazuri noi.

Ce prevede programul naţional de oncologie

Spre finalul anului 2017, Casa Judeţeană pentru Asigurări de Sănătate arăta faptul că exista un deficit de medici oncologi care să-i îngrijească pe buzoieni, dar exista posibilitatea, aşa cum a precizat directorul Casei de Asigurări de Sănătate Buzău, Raluca Alexandru, ca, în acest an,  numărul medicilor specialişti pe acest domeniu să ajungă la patru.

„În ceea ce priveşte personalul medical care asigură derularea programului, ne confruntăm în continuare cu un deficit mare de medici de specialitatea Oncologie, activitatea la nivelul Secţiei de Oncologie, cât şi în sistem ambulatoriu, fiind asigurate de doi medici oncologi, necesarul de medici în specialitatea Oncologie medicală la nivelul judeţului fiind de cinci”, se arată în raportul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate pe 2017. Programul naţional de Oncologie se derulează prin Secţia de Oncologie, prin farmacia cu circuit închis – ambele aparţinând de Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău -, două cabinete de Oncologie în sistem ambulatoriu şi prin farmaciile cu circuit deschis din judeţ, dintre care 75 din mediul urban şi şapte din mediul rural. Unităţile menţionate asigură tratamentul specific pentru un număr de 1.079 bolnavi, mai puţini decât în perioada similară a anului 2016, când erau în tratament oncologic 1.165 bolnavi.

Nici la nivel naţional situaţia nu este mai bună. Numărul total al medicilor şi medicilor rezidenţi cu specialitatea oncologie în România era de 495, potrivit datelor deţinute de Ministerul Sănătăţii pentru anul 2016, transmise la solicitarea AGERPRES.

DISTRIBUIȚI
loading...