De două săptămâni, Casa Județeană de Pensii nu a mai plătit  familiilor îndoliate  ajutoarele de deces.

Sute de cereri din partea buzoienilor nu au putut fi onorate din cauza lipsei de fonduri. Criza a apărut la jumătatea lunii ianuarie, când  Casa Județeană de Pensii a anunțat că a epuizat  fondurile destinate ajutoarelor de deces. Fără buget, Casa de Pensii nu a mai putut onora  nicio plată către familiile persoanelor decedate. Între timp, nu mai puțin de 300 de cereri au fost înregistrate pentru acordarea ajutoarelor de deces.

Legal, ajutorul de deces ar trebui acordat în trei zile lucră­toare persoanei interesate și la cererea acesteia, pentru decesul unui asigurat, adică salariat sau pensionar sau a unui membru de familie al acestuia.

Până la începutul anului 2018, ajutorul de deces pentru salariați era acordat de către angajatori, dar, odată cu modificările aduse Legii pensiilor, acesta este plătit direct de către Casa Județeană de Pensii. Din păcate, instituția se află în imposibilitate de a aplica această prevedere legală.

În prezent, valoarea ajutorului de deces este de 4.162 de lei.

Valoarea ajutorului de deces a fost majorată, după cum prevede Legea nr. 3/2018 a bugetului asi­gurărilor sociale de stat pe anul 2018, cu peste 1.000 de lei în cazul ajutorului acordat pentru decesul asiguratului și cu peste 500 de lei în cazul decesului unui membru al familiei asiguratului.

În 2017, cuantumul ajutorului fusese fixat la 3.131 de lei pentru decesul asiguratului , respectiv 1.566 de lei pentru decesul unui membru de familie.

 

DISTRIBUIȚI
loading...