Cultură

Familie de muzicieni buzoieni, invitată de Fuego în emisiunea „Drag de România mea”

Abordând tema „familii artistice”, emisiunea „Drag de România mea”, realizată de Paul Surugiu „Fuego” la TVR2, i-a avut invitaţi pe buzoienii Marian şi Georgian Mărgărit, tată şi fiu. Primarul comunei Boldu, Marian Mărgărit, este omul care i-a compus lui Fuego zece piese, iar fiul său, Georgian, s-a remarcat în industria muzicală cu piesa „I m Coming Home”, cu care, alături de Vanotek, s-au clasat pe locul al doilea la selecţia naţională Eurovision din 2018.

„Compune excepţional şi reuşeşte să atingă cele mai lăuntrice căi ale sufletului”

„Stâlpul familiei, Marian Mărgărit, cel care şi-a educat fiii în spiritul artei înalte, este unul dintre cei mai longevivi primari din ţară, de peste 30 de ani. Dar sufletul său se regăseşte în artă. Compune excepţional şi reuşeşte să atingă cele mai lăuntrice căi ale sufletului. Scrie versuri sublime, este profesor la bază şi, alături de soţia sa, a făcut parte din celebrul Cenaclu Flacăra, fiind bun prieten cu maestrul Adrian Păunescu. Copiii celor doi au îmbrăţişat dragostea pentru muzică, pe căi diferite. Unul pe zona modernă, Georgian, compunând muzică de ­to­puri internaţionale, fiind pe primele poziţii în multe ţări. Celălalt este preot şi alături de familia sa, duce mai departe tradiţia primită de la părinţi. Toţi respiră muzică şi poezie”, a fost prezentarea făcută de realizatorii emisiunii „Drag de România mea”.

Invitat să cânte la chitară în emisiune

În cadrul emisiunii, primarul Marian Mărgărit a vorbit despre amintirile de la Cenaclul Flacăra şi a cântat la chitară piesa Tatianei Stepa, „Copaci fără pădure”, şi, în primă audiţie, piesa „Flori de primăvară”, pe care buzoianul i-a ­compu­s-o lui Fuego.

La rândul său, Georgian Mărgărit a cântat piesa „I’ m Coming Home”, vorbind ­des­pre cum tatăl său i-a transmis sensibilitatea din piesele sale şi i-a influenţat modul de a compune muzică.

Marian Mărgărit a primit distincţia „Drag de România”, la fel ca şi celelalte familii artistice invitate în emisiune de-a lungul timpului, Alexandra şi Ştefan Velniciuc, familia Dichi­seanu etc.

„Am fost pus să spun în emisiune ce înseamnă pentru mine <România mea>. Cred că sentimentele pentru patrie şi mamă nu seamănă cu nimic. Credinţa şi dragostea pentru ţara asta ne-au ţinut veacuri întregi aici, în ciuda furtunilor venite de la Vest sau de la Est. Este important pentru români să nu piardă din inimă această dragoste”, a spus Marian Mărgărit.

S-a cunoscut cu Fuego la Boldu

Primarul comunei Boldu a povestit pentru OPINIA cum l-a cunoscut, în urmă cu cinci ani, pe Fuego chiar la Buzău, şi cum a ajuns să îi compună atâtea piese încât, în primăvara anului viitor, vor lansa împreună un album de autor.

„Ne-am cunoscut prin 2014 la un festival la noi în comună. Într-o pauză eu am cântat la chitară o piesă proprie, iar Paul a rămas pur şi simplu blocat. A plecat, dar a reţinut o parte din versuri, <Eu te iubesc cum ochiul lacrima, Eu te iubesc cum geamul casei ploaia…>, şi s-a întors peste câteva zile şi mi-a cerut îi dau lui piesa, pentru că vrea să o cânte. Fiul meu Georgian i-a făcut apoi orchestraţia şi asta a fost. De atunci am tot compus piese pentru el, inclusiv <Dragă soră basarabă>, piesă pe care a cântat-o în genunchi la finalul concertului din Basarabia, iar sala a fost în lacrimi”, a declarat Marian Mărgărit.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker