Ziua Veteranilor va fi sărbătorită luni, 11 noiembrie, de către militarii din garnizoana Buzău, printr-o serie de ceremonii militare şi religioase. Astfel, începând cu ora 10,00, la Cimitirul Eroilor din municipiul Buzău va fi organizată o ceremonie militară şi religioasă cu depunere de coroane şi jerbe de flori, iar începând cu ora 10.30, la Biserica Militară „Pogorâ­rea Duhului Sfânt” poate fi vizionată expoziţia fotografică dedicată eroilor buzoieni ,,Afganistan: Chipuri ale războiului”.

Activităţile vor continua la Monumentul Eroilor din Teatrele de Operaţii din comuna Smeeni, unde, începând cu ora 12,30, va avea loc o ce­remonie militară şi religioasă cu depunere de coroane şi jerbe de flori.

De asemenea, la ora 11,00, vor fi trase clopotele în toate bisericile şi capelele construite în incintele unităţilor militare.

La activităţi au fost invitaţi să participe reprezentanţi ai administraţiei publice locale, cadre militare active, în ­re­zervă şi retragere şi, nu în ultimul rând, veterani de război.

Expoziţia de fotografie ,,Afganistan: Chipuri ale războiului” este realizată de către Ilie Pintea, jurnalist Radio România Actualităţi, corespondent pentru Hunedoara, şi reprezintă o parte expresivă a muncii sale pe timpul participării, alături de militarii români, în teatrele de operaţii în decursul anilor. Această expoziţie a fost prezentată pentru prima dată în anul 2017 în Afganistan, cu ocazia Zilei Naţionale a României, ca un omagiu adus eroului buzoian Mădălin Stoica.

În anul 2018, cu ocazia Centenarului României, expoziţia care cuprinde 38 de fotografii a fost prezentată, sub înaltul patronaj al Consulatului ­Ge­neral al României la Los Angeles, iar în 2019, aceasta a putut fi vizionată la Institutul Cultural Român din Bucureşti şi la Centrul de Presă al Societăţii Române de Radiodifuziune.

Această expoziţie prezintă militarii români în Afganistan, o ţară a contrastelor, în care Ilie Pintea a surprins, cu ajutorul camerei, sate afgane desprinse parcă din alt timp şi a adunat chipuri ale războiului, care spun singure povestea acestui loc.

Chipurile militarilor din cadrul Coaliţiei, ale copiilor din satele afgane ori ale oamenilor care se mişcă pe drumurile dintre oraşe cu o siguranţă pe care nu o aveau cu câţiva ani în urmă, sunt o oglindă plină de semnificaţii a acestei lumi.

De aceea, aproape toate fotografiile pe care le puteţi vedea expuse la Buzău  sunt cu oameni – copii care se joacă, ­mi­litari în misiune ori portrete ale afganilor – pentru că asta înseamnă războiul pentru jurnalistul Ilie Pintea: oameni. Fie că luptă, fie că zâmbesc ori privesc cu încrâncenare spre viitor, oamenii de aici spun povestea unei ţări măcinate de război, aşa că această abordare e cea mai potrivită pentru a ilustra Afganistanul aşa cum l-a văzut el, spun organizatorii.

Ilie Pintea este corespondentul Radio România Actualităţi din anul 2000, iar din 2013 a însoţit de mai multe ori batalioanele româneşti dislocate în Afganistan. El  a pri­mit în 2018 Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării, pentru activitatea sa alături de militarii români.

Alături de Ilie Pintea, se va afla şi corespondentul pe zona Reşiţa pentru Radio România Actualităţi, Mario Balint, jurnalistul român dedicat deopotrivă temelor militare dar şi vieţii militarilor în ţinuta de deşert, jurnalistul care şi-a petrecut 52 de luni cumulate în zone de război alături de militarii români, în Irak şi Afganistan.

,,Mario Balint face parte din tripleta de onoare care, alături de jurnalişti ca Radu Dobriţoiu şi Ilie Pintea, au scris istoria participării militarilor români în teatrele de operaţii.

Totodată, la expoziţie avem onoarea să fie prezent şi un ve­teran al teatrelor de operaţii, colonelul (rez.) Ene Toni, care timp de patru misiuni a fost o punte de legătură între militarii dislocaţi în Irak şi Afganistan şi familiile lor”, precizează reprezentanţii Diviziei 2.

Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea nr. 150 din 22.10.2014, privind modificarea şi completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoaşterea meri­telor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat.

România se alătură astfel Australiei, Canadei, Statelor Unite ale Americii, precum şi altor state din Europa care, la 11 noiembrie, îşi arată recunoştinţa pentru militarii participanţi la operaţii militare şi îşi comemorează eroii.

Simbolistica acestei zile are legătură cu intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11,00, a Armistiţiului dintre ţările Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare rea­lizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.

În ţara noastră se sărbătoreşte şi Ziua ­Ve­teranilor de Război, pe data de 29 aprilie, în onoarea tuturor militarilor români care au luptat şi şi-au dat viaţa pentru apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a României.

DISTRIBUIȚI
loading...