27 de ani
de presa libera
Miercuri, Mai 24, 2017 05:22 AM
dragaica

Cultura

Expoziție la Muzeul Județean / Povestea monedelor, de la perioada antichității la utilizatorii detectoarelor de metale

de Cristian IONESCU
Cultura  |
19.05.2017, 00:00
441

   Reprezentanții Muzeului Județean au deschis, ieri, cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor, sala de numismatică. Expoziția cuprinde tezaure antice și medievale descoperite în zona Buzăului, precum și monede și bancnote românești și străine din perioadele modernă și contemporană. În expunere sunt incluse cele mai vechi și mai valoroase dintre aceste bunuri culturale.

   „Este cea de a 40-a aniversare a Zilei Internaționale a Muzeelor și, cu această ocazie, vernisăm la Buzău o expoziție permanentă deosebită. Mul­țumim și Arhiepiscopiei Bu­zăului și Vrancei, care ne-a lăsat în custodie obiecte reprezentative. În fiecare an, de Ziua Internațională a Muzeelor se stabilește o tematică. Această zi este sărbătorită de peste 30.000 de muzee din peste 100 de țări, iar tematica stabilită de Consiliul Inter­național al Muzeelor în acest an a fost «muzeul și istorii nerostite» sau modul în care muzeul poate intermedia dialogul dintre patrimoniu și public. Unele dintre monedele pe care le vedeți aici au fost predate de proprietari, altele găsite, altele furate, ascunse…“, a declarat directorul Muzeului Județean, Laurențiu Grigoraș.

Vârfurile de săgeți, precursoarele monedelor

   La vernisaj au fost prezenți elevi buzoieni, care au aflat amănunte despre exponate și despre apariția primelor monede de la specialiștii Muzeului Județean.

   „Numărul tezaurelor numis­matice descoperite la Buzău în ultimii ani a fost destul de ma­re. De aceea am considerat necesară organizarea unei astfel de expoziții. Puteți regăsi aici monede din antichitate și până în Evul Mediu. Încă de la începutul omenirii au existat relații de schimb, care la început se făceau sub formă de troc. Apoi, după apariția metalelor, se foloseau ca obiecte de schimb piese din metal finite, cum ar fi vârfuri de săgeți sau chiar lingouri din metal. Primele monede apar în perioada secolelor  I-VII î.Hr., în zona Asiei Mici, în preajma actualelor orașe gre­cești. Erau realizate din electrum, un aliaj natural de argint și aur. Această monedă ajunge să se răspândească până în teritoriile noastre de astăzi. Une­le monede de aici sunt găsite în timpul săpăturilor arheologice, Tezaurul de la Cârlomănești și Tezaurul de la Brad, altele au fost găsite în timpul lucrărilor agricole, Tezaurul de la Glodeanu Siliștea sau Tezaurul de la Cislău, când s-a construit un gard. Altele au fost găsite de utilizatorii de detectoare de metale“, a declarat arheologul Daniel Garvăn.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

DOCUMENTAR: Cântărețul de muzică populară Benone Sinulescu, la 80 de ani
Miercuri, Mai 24, 2017 04:09 AM

Cântărețul de muzică populară Benone Sinulescu s-a născut la 24 mai 1937, în localitatea Siriu din județul Buzău.

Ziua europeană a parcurilor naționale
Miercuri, Mai 24, 2017 04:04 AM

La data de 24 mai, în fiecare an, este sărbătorită Ziua europeană a parcurilor naționale, cu scopul de a conștientiza comunitățile, factorii de decizie și publicul larg privind valoarea și beneficiile ariilor protejate din Europa.

Ziua Limbii Bulgare
Miercuri, Mai 24, 2017 04:01 AM

În fiecare an, la data de 24 mai se sărbătorește Ziua Limbii Bulgare.

ZILE NAȚIONALE: Statul Eritreea
Miercuri, Mai 24, 2017 03:41 AM

Statul Eritreea sărbătorește la 24 mai Ziua Națională, marcând proclamarea independenței în 1993. Situat în nord-estul Africii, statul se întinde pe o suprafață de 117.600 kmp și se învecinează cu Sudanul, Etiopia, Djibouti, fiind mărginit de Marea Roșie.

CITATUL ZILEI
Miercuri, Mai 24, 2017 03:33 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
24 May, 00:31 Mai usor sa previi decat sa tratezi
Radav a comentat pentru articolul Interlopul Vadar, trimis după gratii, dar lăsat cu mașinile de lux dobândite în urma furturilor din Marea Britanie:
Inca nu l-ati facut sapun pe acest individ?
23 May, 22:36 Învățămint dual
C. Tănase a comentat pentru articolul Continuă înscrierile pentru elevii buzoienii care vor o calificare și un loc de muncă sigur:
Corect, dacă ar înțelege unii profesori că trebuie să muncească, nu să se prefacă, dacă elevii chiar ar învăța și nu s-ar preface, dacă unii părinți i-ar educa cu adevărat și nu s-ar preface, ce bine ar fi!
23 May, 20:00 Drăgaica
NIQ a comentat pentru articolul Municipalitatea vrea să aducă Drăgăicii gloria de odinioară:
O sărbătoare nulă pentru cultura locală. Care tradiție, mirosul de fum și lumea (tri)coloră din jur? Toma a inventat roata, apoi spița și spițeria. Acum vrea să ridice cultura locală pe cele mai înalte culmi ale falimentului multilateral-involuntat. Să trăiască Benone, această obsesie a viitorului fost primar. În doi ani, Buzăul va ajunge sat, reședință a comunei Mărăcineni. E greu de înțeles ce l-a putut schimba pe acest om în clipa în care a devenit primar. Cine l-a pus acolo nu are decât să aibă dureri de cap. Să treacă pe ”zebre” străzilor buzoiene cu conștiința lor dublă. Domnul Toma nu e primar, e doar un nailon al partidului. Îmi pare tare rău că sunt de acord cu cei care îi contestă calitățile invizibile. Așadar, la Drăgaică, la Matusalem Sinulescu, la cârnați de toate dimensiunile, la ”muzică tradițională”. La anul 1965 sau undeva pe acolo. Se aude că dl. Toma va fi retras de bună voie de la Primărie. Cum i-a plecat un galonat din șefie, cum a adus în loc un puști cu umeri sovietici, general pe timp de pace. Tristă situație. Nu mai sunt cadre, nici luptători. Răzbelul e pe sfârșite. PSD nu e la Primărie, ci cam pe la mijlocul bulevardului. Primăria e pe o uliță, în buricul din spate al târgului. Dl. T a intrat cu tractorul în curtea orășenilor. Dle Q, oricine ai fi ai dreptate. Știu alții cine suntem. Mâine știe și primarul. Nu e rău să vorbim în somn măcar aici. Peste niște ani, vom avea dreptate. Și n-o să fie târziu nici atunci.
Google PageRank Checker