27 de ani
de presa libera
Miercuri, Iunie 28, 2017 08:17 AM

Cultura

Expoziție la Muzeul Județean / Povestea monedelor, de la perioada antichității la utilizatorii detectoarelor de metale

de Cristian IONESCU
Cultura  |
19.05.2017, 00:00
494

   Reprezentanții Muzeului Județean au deschis, ieri, cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor, sala de numismatică. Expoziția cuprinde tezaure antice și medievale descoperite în zona Buzăului, precum și monede și bancnote românești și străine din perioadele modernă și contemporană. În expunere sunt incluse cele mai vechi și mai valoroase dintre aceste bunuri culturale.

   „Este cea de a 40-a aniversare a Zilei Internaționale a Muzeelor și, cu această ocazie, vernisăm la Buzău o expoziție permanentă deosebită. Mul­țumim și Arhiepiscopiei Bu­zăului și Vrancei, care ne-a lăsat în custodie obiecte reprezentative. În fiecare an, de Ziua Internațională a Muzeelor se stabilește o tematică. Această zi este sărbătorită de peste 30.000 de muzee din peste 100 de țări, iar tematica stabilită de Consiliul Inter­național al Muzeelor în acest an a fost «muzeul și istorii nerostite» sau modul în care muzeul poate intermedia dialogul dintre patrimoniu și public. Unele dintre monedele pe care le vedeți aici au fost predate de proprietari, altele găsite, altele furate, ascunse…“, a declarat directorul Muzeului Județean, Laurențiu Grigoraș.

Vârfurile de săgeți, precursoarele monedelor

   La vernisaj au fost prezenți elevi buzoieni, care au aflat amănunte despre exponate și despre apariția primelor monede de la specialiștii Muzeului Județean.

   „Numărul tezaurelor numis­matice descoperite la Buzău în ultimii ani a fost destul de ma­re. De aceea am considerat necesară organizarea unei astfel de expoziții. Puteți regăsi aici monede din antichitate și până în Evul Mediu. Încă de la începutul omenirii au existat relații de schimb, care la început se făceau sub formă de troc. Apoi, după apariția metalelor, se foloseau ca obiecte de schimb piese din metal finite, cum ar fi vârfuri de săgeți sau chiar lingouri din metal. Primele monede apar în perioada secolelor  I-VII î.Hr., în zona Asiei Mici, în preajma actualelor orașe gre­cești. Erau realizate din electrum, un aliaj natural de argint și aur. Această monedă ajunge să se răspândească până în teritoriile noastre de astăzi. Une­le monede de aici sunt găsite în timpul săpăturilor arheologice, Tezaurul de la Cârlomănești și Tezaurul de la Brad, altele au fost găsite în timpul lucrărilor agricole, Tezaurul de la Glodeanu Siliștea sau Tezaurul de la Cislău, când s-a construit un gard. Altele au fost găsite de utilizatorii de detectoare de metale“, a declarat arheologul Daniel Garvăn.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Dosarul nord-coreean: Washingtonul se teme de o apropiere între Moscova și Phenian
Miercuri, Iunie 28, 2017 08:11 AM

Statele Unite ale Americii se tem că Rusia ar putea umple golul pe care l-ar lăsa China dacă aceasta din urmă ar fi să se îndepărteze de Coreea de Nord, a declarat marți ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, citată de Reuters.

Actorul suedez Michael Nyqvist, protagonistul seriei 'Millenium', a murit la 56 de ani
Miercuri, Iunie 28, 2017 07:45 AM

Actorul suedez Michael Nyqvist, protagonistul trilogiei 'Millenium', ecranizare a operei scriitorului Stieg Larsson, a murit marți la 56 de ani, a informat familia citată de EFE.

Bacalaureatul continuă miercuri cu proba obligatorie a profilului
Miercuri, Iunie 28, 2017 07:40 AM

Absolvenții de liceu vor susține miercuri proba obligatorie a profilului din cadrul primei sesiuni a examenului de bacalaureat.

Social-democrații se reunesc în ședința Comitetului Executiv Național
Miercuri, Iunie 28, 2017 07:33 AM

Social-democrații se reunesc miercuri în ședința Comitetului Executiv Național, urmând să fie aprobată cel mai probabil lista miniștrilor noului cabinet.

Curtea Supremă din Venezuela a fost atacată de un elicopter
Miercuri, Iunie 28, 2017 07:25 AM

Un elicopter a atacat sediul Curții Supreme din Venezuela, a anunțat marți președintele Nicolas Maduro la televiziunea de stat, preluată de agențiile internaționale de presă. Din elicopter au fost aruncate asupra clădirii două grenade, dintre care una nu a explodat.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
28 Jun, 00:00
violeta albu a comentat pentru articolul Medicii legişti: moartea cardiologului Adrian Negoiţă, produsă de o hemoragie intercraniană:
dumnezeu sa-l odihneasca
27 Jun, 19:15 Minciuni
Pixu a comentat pentru articolul Ce realizări a bifat primarul Toma după primul an de mandat:
Vă referiți la parcarea aia unde te întâmpină un copac în mijlocul drumului? Partid de rahat, realizari de rahat. Mințiți proștii cu dragaici și alte petreceri pentru prosti, in timp ce oamenii normali din orașul ăsta scrasnesc din dinti.
27 Jun, 14:47 Medii de 10
Albinuța a comentat pentru articolul A plouat cu medii de 10 la Evaluarea Națională de la Buzău:
În ultima perioadă în România plouă cu promisiuni psd-iste și cu medii de 10. Cum nu au acoperire în realitatea economică promisiunile psd-iste, tot așa nu au acoperire aceste medii de 10!
Google PageRank Checker