27 de ani
de presa libera
Duminica, Octombrie 22, 2017 05:40 AM

Cultura

Expoziție la Muzeul Județean / Povestea monedelor, de la perioada antichității la utilizatorii detectoarelor de metale

de Cristian IONESCU
Cultura  |
19.05.2017, 00:00
564

   Reprezentanții Muzeului Județean au deschis, ieri, cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor, sala de numismatică. Expoziția cuprinde tezaure antice și medievale descoperite în zona Buzăului, precum și monede și bancnote românești și străine din perioadele modernă și contemporană. În expunere sunt incluse cele mai vechi și mai valoroase dintre aceste bunuri culturale.

   „Este cea de a 40-a aniversare a Zilei Internaționale a Muzeelor și, cu această ocazie, vernisăm la Buzău o expoziție permanentă deosebită. Mul­țumim și Arhiepiscopiei Bu­zăului și Vrancei, care ne-a lăsat în custodie obiecte reprezentative. În fiecare an, de Ziua Internațională a Muzeelor se stabilește o tematică. Această zi este sărbătorită de peste 30.000 de muzee din peste 100 de țări, iar tematica stabilită de Consiliul Inter­național al Muzeelor în acest an a fost «muzeul și istorii nerostite» sau modul în care muzeul poate intermedia dialogul dintre patrimoniu și public. Unele dintre monedele pe care le vedeți aici au fost predate de proprietari, altele găsite, altele furate, ascunse…“, a declarat directorul Muzeului Județean, Laurențiu Grigoraș.

Vârfurile de săgeți, precursoarele monedelor

   La vernisaj au fost prezenți elevi buzoieni, care au aflat amănunte despre exponate și despre apariția primelor monede de la specialiștii Muzeului Județean.

   „Numărul tezaurelor numis­matice descoperite la Buzău în ultimii ani a fost destul de ma­re. De aceea am considerat necesară organizarea unei astfel de expoziții. Puteți regăsi aici monede din antichitate și până în Evul Mediu. Încă de la începutul omenirii au existat relații de schimb, care la început se făceau sub formă de troc. Apoi, după apariția metalelor, se foloseau ca obiecte de schimb piese din metal finite, cum ar fi vârfuri de săgeți sau chiar lingouri din metal. Primele monede apar în perioada secolelor  I-VII î.Hr., în zona Asiei Mici, în preajma actualelor orașe gre­cești. Erau realizate din electrum, un aliaj natural de argint și aur. Această monedă ajunge să se răspândească până în teritoriile noastre de astăzi. Une­le monede de aici sunt găsite în timpul săpăturilor arheologice, Tezaurul de la Cârlomănești și Tezaurul de la Brad, altele au fost găsite în timpul lucrărilor agricole, Tezaurul de la Glodeanu Siliștea sau Tezaurul de la Cislău, când s-a construit un gard. Altele au fost găsite de utilizatorii de detectoare de metale“, a declarat arheologul Daniel Garvăn.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

DOCUMENTAR: 135 de ani de la moartea pictorului Ion Andreescu
Duminica, Octombrie 22, 2017 05:01 AM

Pictorul Ion Andreescu s-a născut la București, la 15/27 februarie 1850.

Baschet: Kobe Bryant "nu va merge" la Casa Albă dacă îl va invita președintele Trump
Duminica, Octombrie 22, 2017 04:01 AM

Fostul baschetbalist american Kobe Bryant "nu va merge" la Casa Albă dacă președintele SUA, Donald Trump, îl invită, a afirmat el sâmbătă, în timpul unei călătorii în Franța în legătură cu o operațiune de comunicare cu unul dintre sponsorii personali.

CITATUL ZILEI
Duminica, Octombrie 22, 2017 03:30 AM

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 octombrie
Duminica, Octombrie 22, 2017 03:19 AM

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 octombrie
Duminica, Octombrie 22, 2017 03:03 AM

Este a 295-a zi a anului 2017.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
21 Oct, 00:13 Fara pile!
O.Ureche a comentat pentru articolul Concursul pentru şefia Bibliotecii Judeţene se reia, după ce ambilor candidaţi li s-au respins dosarele:
Oamenii cei mai priceputi,bine pregatiti si cu aptitudini certe trebuie sa ajunga in aceste functii!
20 Oct, 19:40 carte
nick a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari ! A fost unul din idolii tineretii mele. Din cauza unor probleme personale nu am putut participa la intalnirea de la Hasdeu. Cum pot procura 2 carti scrise de Penu. Cu multumiri !
20 Oct, 19:31 Intalnirea cu un sportiv de geniu!
Un admirator a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari pentru intreaga cariera, d-nule Penu! Imi pare rau ca nu am participat la intalnire! Mi-as fi dorit sa-l vad! Pacat insa de faptul ca terenurile de fotbal si baschet din curtea liceului Hasdeu, care odinioara erau pline, chiar si in zilele de vacanta sau weekend acum putrezesc in paragina!
Google PageRank Checker