27 de ani
de presa libera
Sambata, August 19, 2017 23:26 PM

Cultura

Expoziție la Muzeul Județean / Povestea monedelor, de la perioada antichității la utilizatorii detectoarelor de metale

de Cristian IONESCU
Cultura  |
19.05.2017, 00:00
538

   Reprezentanții Muzeului Județean au deschis, ieri, cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor, sala de numismatică. Expoziția cuprinde tezaure antice și medievale descoperite în zona Buzăului, precum și monede și bancnote românești și străine din perioadele modernă și contemporană. În expunere sunt incluse cele mai vechi și mai valoroase dintre aceste bunuri culturale.

   „Este cea de a 40-a aniversare a Zilei Internaționale a Muzeelor și, cu această ocazie, vernisăm la Buzău o expoziție permanentă deosebită. Mul­țumim și Arhiepiscopiei Bu­zăului și Vrancei, care ne-a lăsat în custodie obiecte reprezentative. În fiecare an, de Ziua Internațională a Muzeelor se stabilește o tematică. Această zi este sărbătorită de peste 30.000 de muzee din peste 100 de țări, iar tematica stabilită de Consiliul Inter­național al Muzeelor în acest an a fost «muzeul și istorii nerostite» sau modul în care muzeul poate intermedia dialogul dintre patrimoniu și public. Unele dintre monedele pe care le vedeți aici au fost predate de proprietari, altele găsite, altele furate, ascunse…“, a declarat directorul Muzeului Județean, Laurențiu Grigoraș.

Vârfurile de săgeți, precursoarele monedelor

   La vernisaj au fost prezenți elevi buzoieni, care au aflat amănunte despre exponate și despre apariția primelor monede de la specialiștii Muzeului Județean.

   „Numărul tezaurelor numis­matice descoperite la Buzău în ultimii ani a fost destul de ma­re. De aceea am considerat necesară organizarea unei astfel de expoziții. Puteți regăsi aici monede din antichitate și până în Evul Mediu. Încă de la începutul omenirii au existat relații de schimb, care la început se făceau sub formă de troc. Apoi, după apariția metalelor, se foloseau ca obiecte de schimb piese din metal finite, cum ar fi vârfuri de săgeți sau chiar lingouri din metal. Primele monede apar în perioada secolelor  I-VII î.Hr., în zona Asiei Mici, în preajma actualelor orașe gre­cești. Erau realizate din electrum, un aliaj natural de argint și aur. Această monedă ajunge să se răspândească până în teritoriile noastre de astăzi. Une­le monede de aici sunt găsite în timpul săpăturilor arheologice, Tezaurul de la Cârlomănești și Tezaurul de la Brad, altele au fost găsite în timpul lucrărilor agricole, Tezaurul de la Glodeanu Siliștea sau Tezaurul de la Cislău, când s-a construit un gard. Altele au fost găsite de utilizatorii de detectoare de metale“, a declarat arheologul Daniel Garvăn.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Campionatul Angliei - Arsenal Londra, învinsă în deplasare
Sambata, August 19, 2017 23:07 PM

Echipa Arsenal Londra a fost învinsă la limită în deplasare, cu scorul de 1-0, de formația Stoke City, într-o partidă din cadrul etapei a 2-a a campionatului de fotbal al Angliei, disputată sâmbătă seara.

Ludovic Orban: Actualul guvern distribuie resurse pe care nu le are
Sambata, August 19, 2017 22:28 PM

Președintele Partidului Național Liberal (PNL), Ludovic Orban, și-a manifestat, sâmbătă, îngrijorarea față de creșterea gradului de îndatorare al României, el afirmând că actualul guvern "distribuie resurse pe care nu le are".

Ciclism: Turul Spaniei - Rohan Dennis, lider după prima etapă
Sambata, August 19, 2017 22:19 PM

Cea de-a 72-a ediție a Turului ciclist al Spaniei a debutat sâmbătă, la Nimes (Franța), cu un contra-cronometru pe echipe, pe distanța de 13,7 km, la finalul căruia australianul Rohan Dennis a preluat tricoul roșu rezervat liderului clasamentului general.

Torje și Grozav au marcat în campionatul Turciei
Sambata, August 19, 2017 21:36 PM

Jucătorii români Gabriel Torje și Gheorghe Grozav au marcat câte un gol pentru echipa lor, Karabukspor, în partida câștigată pe teren propriu, cu scorul de 3-1, în fața formației Istanbul Basaksehir, sâmbătă, în cadrul etapei a doua a campionatului de fotbal al Turciei.

Proetnica: Zeci de copii și-au pus la încercare imaginația în cadrul unor ateliere creative diverse
Sambata, August 19, 2017 21:20 PM

Zeci de copii s-au perindat, timp de două zile, în cetatea Sighișoarei, în cadrul unor ateliere creative unde, indiferent de etnie, s-au aflat împreună cu reprezentanții Asociației Lumea Bună, aflați pentru prima oară la "Proetnica", festival aflat acum la cea de-a XV-a ediție.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
19 Aug, 22:24 Incredibil
Ionescu o a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Nu cred!!E o farsă!!!????
19 Aug, 22:04 Despre revocari
Profesor,fost director a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Orice nas isi are nașul
19 Aug, 20:05 Genunche
Vica a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Ministrul, in loc sa se intereseze de manuale si inceperea in bune conditii a noului an scolar s-a gandit la o noua prostie- revocarea celor 13 inspectori generali. Domnule prim mimistru , acesta este motivul sa-l destituiti pe Liviu Pop, daca se poate, tot prin fax. Liderii de sindicat ce fac? Sau le este frica de ,,sef``? Noi l-am facut ministru, cu cotizatia de la sindicat!
Google PageRank Checker