Purtătorul de cuvânt al Companiei de Apă Buzău, Viorel Timotei Florentie Oprea-Stoian, a fost numit, prin decizie a premierului Viorica Dăncilă, secretar de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale, post repartizat Alianței Libe­ralilor și Democraților prin protocolul de guvernare dintre PSD și ALDE. Numirea lui Oprea-Stoian într-o funcție guvernamentală pe filiera ALDE este o încununare a relației de notorietate pe care acesta o are cu familia deputatului Adrian Mocanu, lider al liberal-democraților buzoieni. Pri­mul a fost purtător de cuvânt al lui Victor Mocanu în campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2012, când acesta din urmă a pierdut funcția de președinte al Consiliului Județean pe care o deținea în favoarea lui Cristinel Bîgiu. Mai mult chiar, surse bine documentate susțin că în spatele declarațiilor politice pe care Adrian Mocanu le citește cu diverse ocazii s-ar afla același Oprea-Stoian, diferența între calitatea acestora și a celor pe care deputatul ALDE le rostește „fără copiuță” fiind vizibilă cu ochiul liber.

Conform datelor publicate de Viorel Timotei Florentie Oprea-Stoian pe pagina sa de Facebook, acesta a studiat Istorie și Arheologie la Facultatea de Istorie și Filologie din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. El a fost redactor-șef al publicației „Expresul de Buzău”, ulterior ocupând mai multe posturi în administrație și în companii cu capital public, precum Instituția Prefectului, Regia Autonomă Muni­cipală și Compania de Apă. Interesant este faptul că, în perioada cât a condus publicația „Expresul de Buzău”, Oprea-Stoian a desființat pagina de Cultură a cotidianului respectiv, motivând că Buzăul nu are oameni de cultură a căror activitate să fie demnă a fi semnalată în paginile unui ziar.

Numirea lui Oprea-Sto­ian în funcția de secretar de stat nu este singura mișcare politică înregistrată pe plan local în această săptămână. Astfel, fostul viceprimar ALDE al municipiului Bu­zău, Andrei Neder – care și-a dat demisia din această funcție, precum și din cea de consilier local în această primăvară, pentru ca mai apoi să părăsească, imediat după alegerile europarlamentare, și formațiunea politică pe care o conduce la Buzău deputatul Adrian Mocanu -, s-a înscris în Partidul Național Liberal. Adică a trecut de la „adevărații liberali” – cum se autointi­tulează gruparea din jurul lui Mocanu, indiferent prin ce partide s-a plimbat acesta în ultimii trei ani – la liberalii conduși de Cristinel Romanescu. Care, la rândul lor, au exclus din partid un consilier local municipal, xenofobul Liviu Barbu – cel care sărbătorea ziua de 1 Decembrie prin urări fără perdea adresate „bozgorilor” – pentru lipsă de activitate în ultimele luni. Timpul va decide cât de fructuoasă va fi pentru organizația municipală a liberalilor plecarea lui Barbu și sosirea lui Neder, dat fiind că acesta din urmă este recunoscut ca fiind fan al lui Moș Ene.