27 de ani
de presa libera
Luni, Octombrie 23, 2017 11:17 AM

Educatie

Elevii Seminarului Teologic, drumeţie la vetrele de spiritualitate ortodoxă, de Ziua Mondială a Educaţiei

de Cristian IONESCU
Educatie  |
09.10.2017, 00:00
1636

   Seminarul Teologic Buzău a sărbătorit, pe 5 octombrie, Ziua Mondială a Educaţiei într-un mod inedit, aducând un omagiu dascălilor şi absolvenţilor reputatei şcoli teologice care, de 181 ani, moş­teneşte, înnoieşte şi promovează crezul educaţional al Bisericii Ortodoxe Române.

   Astfel, la invitaţia preotului Mihail Milea, profesorul de Studii biblice al Seminarului şi Preşe­dintele Fundaţiei pentru copii „Sfântul Sava de la Buzău”, toţi cei ce pun umărul la educaţia teologică buzoiană, alături de colectivele claselor de liceu şi al celei de dascăli, au pornit, cu trei autocare, într-un pelerinaj al inimilor regăsite în ritmul rugăciunii şi al frea­mătului de codru, pe Valea Slănicului, către străvechi vetre de spiritualitate ortodoxă.

   „Ajunşi acolo unde drumurile forestiere te invită la pas pe urma sfinţilor, am coborât din autocare şi am pornit, cu mic, cu mare, prin Munţii Buzăului, printre stânci şi brazi falnici, spre modesta «Mănăstire Găvanu>, întemeiată pe la începutul secolului al XVIII-lea, paşnică sihăstrie împodobită cu o frumoasă pictură şi cu amintirea unor nevoitori care au luptat pentru menţinerea şi reînvierea vieţii mănăstireşti pe aceste locuri”, a declarat pr. prof.  Cristian Marius Dima.

   După-amiază, grupul de elevi şi profesori a poposit la Mănăstirea Poiana Mărului, „geamăna” Mănăstirii Găvanu, prin legăturile lor istorice, şi, cu siguranţă, cel mai important aşezământ monastic şi cultural, în secolul al XVIII-lea, de la curbura Carpaţilor, ctitoria Sfântului Cuvios Vasile de la Poiana Mărului. Elevii au prezentat în micuţa biserică de lemn o nouă dramatizare, scrisă de eminentul seminarist Teodor Ionuţ Însurăţelu, după „Confesiunile” Fericitului Augustin, acesta semnând şi traducerea textului original din limba greacă, după care elevul Florin Odobescu a compus troparul Sfântului pomenit în Biserica Ortodoxă la 15 iunie.       

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Muzicianul australian George Young, 'mentorul' trupei AC/DC, a murit la 70 de ani
Luni, Octombrie 23, 2017 11:02 AM

Muzicianul australian George Young, cunoscut ca 'mentor' trupei AC/DC, a murit la 70 de ani, potrivit unui anunț difuzat luni de legendara trupă de hard rock, citat luni de AFP.

MDRAPFE: AM POIM - proiecte de 69 milioane euro referitoare la ocrotirea ariilor naturale protejate
Luni, Octombrie 23, 2017 11:00 AM

Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructura Mare (AM POIM) a primit, până la 16 octombrie, 62 de proiecte, în valoare totală eligibilă de 69 milioane de euro, care vizează elaborarea planurilor de management, seturilor de măsuri de conservare, planurilor de acțiune pentru ariile naturale protejate, informează un comunicat al MDRAPFE transmis luni AGERPRES.

Tenis: Clasamentul ATP - Marius Copil a coborât pe locul 78
Luni, Octombrie 23, 2017 10:56 AM

Tenismanul român Marius Copil a coborât patru locuri și se află pe poziția a 78-a în clasamentul mondial al jucătorilor profesioniști de tenis (ATP), dat publicității luni.

PORTATIV ROMÂNESC: Bianca Ionescu
Luni, Octombrie 23, 2017 10:53 AM

Soprana Bianca Ionescu s-a născut la 20 mai 1961. A absolvit Liceul de muzică nr.1 din București în 1978, apoi a urmat cursurile Conservatorului de muzică "Ciprian Porumbescu", la clasa de canto a Artei Florescu, absolvind facultatea în 1983, potrivit site-ului www.opereta.ro.

Auto: Verstappen a calificat drept "stupide deciziile care ucid Formula 1" după penalizarea sa
Luni, Octombrie 23, 2017 10:53 AM

Pilotul olandez Max Verstappen (Red Bull) a denunțat, duminică, decizia juriului Marelui Premiu al Statelor Unite care l-a penalizat cu cinci secunde și a fost privat de locul al treilea pe podium, apreciind că "aceste decizii stupide ucid Formula 1", a spus el cu regret.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 Oct, 08:50 Scutirea populaţiei de la plata apei meteorice este „apă de ploaie”!
Pixelu cu prosteli a comentat pentru articolul Buzoienii, deschizători de drumuri? Scutirea populaţiei de la plata apei meteorice ar putea deveni lege:
UAT Municipiul Buzău (Primăria Municipiului Buzău), acționarul majoritar al Companiei de Apă Buzău S.A., dă dovadă de maximă ipocrizie. Dacă Toma ar dori ca buzoienii să beneficieze de tarife mai mici atunci ar renunța la redevența de 1% pe cifra de afaceri pe care trebuie să o plătească operatorul acționarilor și care este parte integrantă în algoritmul de calcul al tarifului perceput de operator. Peste tot, în țările suverane, se adoptă principiul non-profitului în administrarea utilităților publice. Doar în țări asociate neocolonialismului se mai întâlnesc contracte de parteneriat public privat sau contracte de concesiune. În cazul nostru, ca să nu bată la ochi, le-au botezat contracte de delegare.
În Contractul de Delegare la Art. 39-2. (pag.34) găsim un text legat de redevență. Ce caută redevența de 1% pe cifra de afaceri? Chipurile primăria se luptă pentru tarife mai mici pentru populație dar vrea o parte din profitul operatorului unde este acționară, profit care se obține tocmai de la populație. Ce dovadă mai clară de prosteală vreți!
23 Oct, 02:09 Actuala stagiune - revitalizare teatrală sau menţinerea aceluiasi fundal cenuşiu?
Nik Şimandan a comentat pentru articolul „Tele-Encounters”, proiectul Teatrului „G. Ciprian”, o premieră mondială lansată în prezenţa partenerilor din Spania şi Portugalia:
Dar mai mult teatru, la nivel de institutie profesionistă de spectacole, când o sa avem? Stie cineva, la aceasta oră , ce proiecte ne oferă Teatrul "George Ciprian"în actuala stagiune? Vom asista la vreo premieră...proprie? Când? Că doar stagiunea s-a deschis demult - cel puţin la celelalte teatre similare din ţară. Nu există niciun panou sau afişier care să menţioneze măcar un spectacol teatral pe săptămână, ca ofertă pentru marele public -aşa cum s-ar cuveni din partea acestei importante instituţii cu profil educaţional expres!
22 Oct, 16:24 Sigur
Eu a comentat pentru articolul Catedrala Arhiepiscopală, prădată de hoți. Ce sumă au sustras:
Sigur e unul școlit la pușcăriile țării, trăit în mizerie, eliberat înainte de termen și care are ceva habar de furtul bine acoperit...
Google PageRank Checker