În timp ce majoritatea liceenilor sunt deja pe plajă la mare, câţiva buzoieni au decis să muncească si în vacanţă, amânându-şi astfel planurile de concediu.

 

 

 

În timp ce majoritatea liceenilor sunt deja pe plajă la mare, câţiva buzoieni au decis să muncească si în vacanţă, amânându-şi astfel planurile de concediu. Este vorba despre opt elevi ai Liceului de Artă „Margareta Sterian” care au luat parte la Tabăra de Artă Monumentală „Şcoala Zugravilor de Subţire” de la Poiana Pinului.

Proiectul iniţiat de profesorul Valeriu Şuşnea şi susţinut de Fundaţia pentru Tineret şi Direcţia Taberelor Buzău continuă munca începută de buzoieni în timpul orelor de curs pentru a-i transforma de la această vârstă în iconari profesionişti.

„Am învăţat şi am muncit timp de o săptămână, dar nu m-am simţit ca la şcoală. Mă refer la stresul şi la presiunea de zi cu zi, timpul insuficient care te determină să faci lucrurile obligat. Aici, în tabără, a fost o altă atmosferă chiar dacă am avut alături de noi acelaşi profesor de la clasă. Ne-am aflat într-un loc foarte frumos, am fost un grup unit şi asta s-a văzut”, a declarat Alexandra Ionescu, elevă în clasa a XI-a B a Liceului „Margareta Sterian”.

„Cele mai interesante mi s-au părut excursiile”

Alături de buzoieni, la „tabăra de vară” au luat parte şi doi elevi de la Liceul „Dimitrie Cuclin” din Galaţi. Cu toţii au luat parte la un program bine stabilit în cadrul căruia munca de şevalet a  fost combinată cu lecţii de istoria presei şi excursii tematice.

„Cele mai interesante mi s-au părut excursiile pe care le-am făcut, mai ales cea de la Mănăstirea Măgura, unde ni s-a explicat exact locul şi rostul fiecărei icoane în lăcaşul de cult. În ceea ce priveşte lucrarea pe care am realizat-o în tabără, am ales să pictez o icoană a Sf. Apostol Pavel. Mi-am dorit foarte mult să ajung la Şcoala <Zugravilor de Subţire> încă de anul trecut, când nu am mai putut merge şi schiţasem o icoană a Sf. Apostol Petru, pe care până la urmă am terminat-o. De obicei, cei doi apostoli sunt pictaţi împreună şi de aceea am luat această decizie anul acesta”, a mai declarat Alexandra Ionescu.

Cursuri de tipologie a artei

Unul dintre artiştii autorizaţi de Patriarhia Română pentru restaurarea picturii murale de epocă, Valeriu Şuşnea, spune că a avut grijă cum a ales programul pentru a forma adevăraţi specialişti în domeniul restaurării icoanelor.

„Această tabără este una dintre puţinele care mai există în ţară. Cei zece elevi au realizat icoane în lemn după stilul tradiţional al iconarilor, adică cu culori în emulsie de ou, pe suport de lemn preparat. Nu au lipsit cursurile de tipologie a artei româneşti, proiecţii de diapozitive, vizitarea sculpturilor de la Măgura, a Mănăstirii Cetăţuia, discutarea programului iconografic al Mănăstirii Măgura”, a declarat preşedintele UAP Buzău, Valeriu Şuşnea.

Tabăra „Zugravilor de Subţire” formează în fiecare an elevi care i-au drumul universităţilor de artă din ţară, unde uimesc profesorii cu cunoştinţele lor practice. Scopul propus de organizatori este de a avea la Buzău oameni specializaţi în restaurarea icoanelor şi a picturii murale de patrimoniu, ducând astfel mai departe tradiţia şcolii deschise de Nicolae Teodorescu pe lângă Episcopia Buzăului, în 1831.

DISTRIBUIȚI
loading...