• Elevi și cadre didactice din cadrul Colegiului Economic Bu­zău au participat, în perioada

20-24 noiembrie, la o primă ac­tivitate de predare, formare și învățare în Terceira, Portugalia, în cadrul proiectului finanțat de UE, Erasmus + KA2: ODYSSEY- MIGRATION AND ITS INFLUENCE ON TEENAGERS .

Delegația buzoiană s-a ală­turat celor din alte 44 de țări. Mai exact, la întâlnire s-au prezentat 20 elevi și nouă profesori din cele 45 țări partenere: România, Germania, Spania, Grecia, țara gazdă fiind reprezentată de un număr de 50 elevi și zece profesori.

Reamintim că subiectul proiectului este migrația în trecut și în prezent, dar și influența pe care acest fenomen o exercită asupra adolescenților.

În ceea ce privește modalitățile în care elevii au înțeles să prezinte acest fenomen și felul de manifestare în țările din care proveneau au fost variate. Potrivit unui comunicat al Colegiului Economic Buzău, elevii au realizat “prezentări electronice, filme documentare, filme realizate de elevi, interviuri cu persoane care au migrat în trecut, teatru, expoziții fotografice, postere. Unul din cele mai gustate momente a fost cel în care echipa României a prezentat un quizz legat de personalități care au imigrat/emigrat în și din România”. În același document se arată că elevii buzoieni i-au provocat pe cei prezenți să răspundă la întrebări despre personalități ale culturii românești, precum Constantin Brîncuși, George Enescu, Geo­rge Emil Palade, Mircea Eliade, Emil Cioran, Floria Capsali, To­ma Caragiu, etc.

“Un alt moment gustat de elevi a fost cel în care au cântat și ascultat cîntece tradiționale care au ca temă înstrăinarea, dorul de țară, de familie”, spun cadrele didactice ce coordonează proiectul.

În cadrul proiectului au existat și întâlnirii cu persoane care au migrat în trecut.

Elevii le-au pus numeroase întrebări, iar dialogul purtat cu cele șase personaje a fost foarte interesant și util pentru viitorul lor. Au fost prezentate și rezultatele finale ale concursului derulat pentru logoul proiectului, dar și rezultatele obținute la chestionarul inițial completat de elevi pe tema migrației. Elevii au descoperit cu această ocazie și frumusețile unei insule din oceanul Atlantic, modul de viață a unei familii din Azore, aspecte ale culturii locale, împreună cu noii lor prieteni portughezi, greci, germani, spanioli.

“Statisticile prezentate, dis­cuțiile purtate, work-shopurile derulate au deschis orizontul elevilor noștri spre o mai bună cunoaștere a problemei mi­grației, a mecanismelor ce determină migrația și a influenței pe care aceasta o are asupra societății în ansamblu”, spun coordonatorii proiectului.

Parteneri în acest proiect sunt: Gymnasium Neue Oberschule/Braunschweig/ Germania- coordonator, EBI Francisco Ferreira Drummond/ Angra do Heroísmo/ Portugalia, IES LUIS SEOANE/ Pontevedra/ Spania, 3 Gymnasio Kalamatas/ Grecia, Colegiul Economic Buzău/ România.

DISTRIBUIȚI