Educație

Elevi și profesori din Germania, Spania, Portugalia și Grecia, prezenți la Buzău într-un proiect dedicat migrației

Colegiul Economic a fost, luna aceasta, gazda ultimului eveniment din cadrul proiectului european dedicat migrației și a ­mo­dului în care acest fenomen influențează adolescenții. „Odyssey – Migration and Its Influence on Teena­gers” este derulat în parteneriat cu instituții de învățământ din alte patru țări europene: „Gymnasium Neue Oberschule” din Braunschweig, Germania, „EBI Francisco Ferreira Drummond” din Angra do Heroísmo, Portugalia, „Ies Luis Seoane” din Pontevedra, Spania și „Gymnasio Kalamatas” din Grecia.

Ultima activitate de învățare din cadrul proiectului a avut loc în perioada 6-11 mai la Buzău. La această întâlnire de lucru s-au prezentat 20 de elevi și opt profesori din cele patru țări partenere: Spania, Germania, Grecia, Portugalia. Elevii și profesorii oaspeți au fost însoțiți și asistați pe durata șederii lor de 20 de elevi și șapte profesori ai Colegiului Economic Buzău.

Față în față cu elevi ai căror părinți au plecat la muncă în străinătate

„Subiectul întâlnirii l-a reprezentat fenomenul migrației și efectele acestuia asupra persoanelor implicate direct sau indirect. Elevii și profesorii au rea­lizat activități pregătitoare și cercetări în țara de ­ori­gine. Au avut loc vizite de documentare în instituții și centre ce se ocupă de acest fenomen, precum și întâlniri directe cu persoanele ce dețin rolul de migranți. Elevii au realizat filme video și s-au documentat cu privire la modul în care fenomenul migrației este reflectat în presă cu ajutorul caricaturilor”, a declarat prof. Cătălina Poștovei.

Participanții la proiect au luat parte, la Buzău, la mai multe activități, cum ar fi prezentarea de tradiții și obiceiuri românești, realizarea de caricaturi cu tema „Migrația” (desene în care elevii au încercat să surprindă personaje tole­rante, dar și pe cele into­lerante, la acest fenomen) sau participarea la o activitate de tip „Biblioteca Vie”, în care „cărțile” au fost elevi ai Colegiului Economic care au părinți plecați la muncă în străinătate, iar „cititorii”, au putut să afle povești de viață interesante, aspect din viața de zi cu zi cu care se confruntă acești elevi.

Un grup de elevi a colaborat pentru realizarea unui film dedicat migrației, film ce prezintă interviuri cu persoane implicate direct în acest fenomen. De asemenea, au fost realizate vizite culturale la Castelul Bran, Castelul Peleș și Vulcanii Noroioși.

„Aceste activități au reușit să ne apropie de scopul proiectului nostru și, în același timp, a dezvoltat capacitatea participanților de a contura câteva produse ce vor ajuta la înțelegerea migrației, precum și a efectelor sale, de care uneori nu suntem conștienți. Zilele petrecute împreună s-au încheiat cu o expoziție cu rezultatele mobilității, proiectarea filmului despre migrație și participarea la o masă cu produce tradiționale organizată de părinți”, a mai declarat prof. Cătălina Poștovei.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker