Elevi şi profesori ai Colegiului Economic s-au deplasat, în perioada 21-27 octombrie, în Pontevedra, Spania, la cea a treia activitate de predare, formare şi învăţare din cadrul programului european „ODYSSEY- Migration and its Influence on Teenagers”.

Întâlnirea din programul în care sunt partenere licee din Germania, Portugalia, Spania, Grecia şi România a avut ca subiect fenomenul migraţiei şi do­cumentele oficiale aferente lui. Elevii şi profesorii au realizat activităţi pregă­ti­toare şi cercetări în ţara de origine. Au avut loc întâlniri cu reprezentanţi ai instituţiilor responsabile cu fenomenul migraţiei şi cu reprezentanţi ai autorităţilor locale.

„Este clar că experienţele fiecărei ţări sunt foarte diferite: pentru România şi Portugalia fenomenul preponderent este cel al emigraţiei datorate situaţiei economico- financiare. Germania şi Grecia se confruntă cu ­va­luri de refugiaţi, în special din Siria, motivul fiind cel al războiului din această ţară. Modalităţile în care elevii au ales să prezinte realităţile din ţările lor au fost foarte variate: prezentări electronice, filme realizate de elevi, interviuri cu persoane care au migrat, teatru, quizzuri on-line”, a declarat profesorul Cătălina Poştovei.

În grupuri interna­ţionale elevii au luat contact cu o operă literară dedicată migraţiei şi au realizat o reprezentare artistică a acesteia. Elevii români au ales romanul „Fetiţa care se juca de-a Dumnezeu”, de Dan Lungu.

Faţă în faţă cu emigranţi

La întâlnire s-au prezentat 20 elevi şi opt profesori din cele patru ţări partenere: România, Germania, Spania, Portugalia, Spania, ţara gazdă fiind reprezentată de un număr de 20 elevi şi şase profesori. Echipa României a fost alcătuită din Cristina Jipa, Bianca Alexandrescu, Petronela Săulescu, Andreea Răţoiu, Cezar Radu şi profesorii Adina Enuş şi Cătălina Poştovei.

Pe lângă cele câteva work-shopuri organizate la întâlnirea din Spania, buzoienii s-au întâlnit cu Laura Lizancos, profesor imigrat din Venezuela cu mulţi ani în urmă, fiica unui emigrant politic. Ajunsă într-o vacanţă în 2015 în Grecia, Lesbos, a fost atât de impresionată de situaţia celor ce imigrau din Siria cu bărcile pe mare încât s-a implicat de atunci în susţinerea lor în ţările parcurse: Grecia, Macedonia, Bulgaria, Serbia. A înfiinţat un ONG, „Families 4 Peace”, şi de patru ani oferă ajutor celor ce au nevoie. Poveştile spuse de ea au fost cutremurătoare, adevărate lecţii de viaţă pentru elevii prezenţi dar şi pentru profesori.

În aceeaţi sesiune, buzoienii au întâlnit-o şi pe Andreina Mayorca, imigrantă din Venezuela, care a povestit elevilor şi profesorilor prezenţi cum situaţia economică, nesi­guranţa, violenţa, foametea şi războiul civil te pot face să îţi părăseşti ţara, să renunţi la munca de o viaţă pentru a o lua de la început.

DISTRIBUIȚI
loading...