27 de ani
de presa libera
Sambata, Martie 25, 2017 23:47 PM

de autor nespecificat

Toată societatea, guvernele, organizațiile, produ­cătorii, cetățenii, de la cei mai mici la cei mari, se mobilizează pentru a reduce cantitățile de deșeuri și de ambalaje puse pe piață, pentru a proteja mediul și sănătatea oamenilor.

Pentru a semnala produsele și ambalajele care pot fi reciclate sau pe producătorii care au aderat la sisteme de colectare și reciclare – sau pentru a ne recomanda să nu aruncăm

 |
09 Jan 2014
689
de autor nespecificat

Care este cea mai bună metodă pentru a rezolva ­pro­blema deșeurilor? Cea mai eficientă? Ați ghicit, simplu: să nu mai producem  deșeuri! Sau să reducem cât de mult posibil cantitățile produse!

Dar care este cea mai rea metodă, cea mai scumpă, mai dăunatoare? Veți fi surprinși: să ducem deșeurile la groapa de gunoi!

     Între cele două extreme, între cel mai bine și cel mai rău, se înscriu alte activități și operațiuni, toate indispensabile în procesul de gestiune a deșeurilor: colectarea selectivă, reutilizarea, reciclarea, valorificarea…

Ierarhia, în sens generic, este o așezare în ordine crescătoare a elementelor (valori, oameni, acțiuni, funcții, priorități). Vreți să știți care sunt, în ordinea priorităților, acțiunile pe care trebuie să le facem pentru o bună

 |
08 Jan 2014
506
de autor nespecificat

Priviți cu atenție schița de mai jos. Așa veți înțelege de ce reciclarea produselor și a ambalajelor este atât de importantă: cu cât introducem mai multe materii obținute din reciclare în ­fa­bricarea de produse și ambalaje noi, cu atât scad cantitățile de materii prime (resurse) pe care le consumăm și cu atât scad resursele pe care le eliminăm!

Obiectivul nostru pentru următorii ani (pâna în 2020) este să preluăm responsabilitatea în vederea realizării obiectivelor anuale de valorificare și reciclare pentru o mare cantitate de deșeuri de ambalaje, astfel încât să se reducă, anual, cu cel puțin 15% cantitatea de deșeuri transportate la gropile de gunoi.

Campanie a SC INTERSEMAT SRL în colaborare cu Primăria Buzău, cu scopul educării populației în spiritul colectării selective a deșeurilor de ambalaje.

 |
07 Jan 2014
410
de Călin BOSTAN

Măsurile adoptate de Guvernul Ponta în ultimele luni ale anului 2013, măsuri menite să echilibreze finanțele publice într-un an cu două runde electorale, vor scumpi viața românilor și vor afecta în egală măsură mediul de afaceri. Majorarea salariului minim se traduce prin amenzi mai mari, noua metodă de calcul a accizelor ar putea duce la scumpirea carburanților, alcoolului și tutunului, iar impozite precum „taxa de stâlp“ ar putea crea reacții în lanț ce par a fi neglijate de guvernanți. Unele dintre cele mai

 |
06 Jan 2014
1030
de autor nespecificat

În data de 18 decembrie 2013, în sala de cursuri “Paul Bran” a filialei Buzău a fost organizată ceremonia depunerii jurământului față de țară și față de Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România de către cei 22 de absolvenți ai examenului de aptitudini din sesiunile 17 și 24 noiembrie 2013 din județul Buzău.

 |
27 Dec 2013
1359
de Călin BOSTAN

Anul 2013 a fost, din punctul de vedere al Casei Județene de Asigurări de Sănătate, cel mai bun din ultimii zece ani, este de părere președintele-director general al instituției, economistul Corneliu Vasilescu. El spune că, pentru prima oară în perioada sus-amintită, bugetul instituției, pe toate palierele de asistență medicală, a fost semnificativ mai mare, la capitolele alocate spitalelor și dispozitivele medicale acesta fiind ,,mai apropape

 |
27 Dec 2013
841
de autor nespecificat

Eliminarea deșeurilor nu este recomandată decât pentru acele deșeuri pentru care ­va­lorificarea, sub orice formă, nu mai este posibilă.

Cea mai veche și cea mai cunoscută formă de eliminate este depunerea la o groapă de gunoi, numită oficial „depozit de deșeuri”. Este și metoda cea mai puțin recomandată, pentru că toate materiile și materialele sunt pierdute definitiv și pentru că are un potențial foarte mare de poluare.

 |
18 Dec 2013
401
de autor nespecificat

Deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) sunt o categorie specială de deșeuri, pentru trei motive importante:

1. Aproximativ 70% din substanțele toxice care ajung la gropile de gunoi (depozitele de deșeuri) provin de la aceste echipamente;

2. Nivelul de reutilizare-reciclare pentru DEEE-uri poate fi foarte ridicat, de peste 85-90%;

 |
17 Dec 2013
603
de Vali MARINESCU

După ce, în luna mai, toate primăriile din județ erau avertizate și chiar amenințate să își plătească de urgență toate arieratele, sub sancțiunea de a nu mai primi alte fonduri și cu interdicția de a începe investiții noi, la finele lui noiembrie, multe comune buzoiene nu reușiseră să achite nici măcar jumătate din aceste datorii, dar să le plătească în totalitate.

 |
16 Dec 2013
545
de autor nespecificat

50% din deșeurile provenite din gospodăriile noastre sunt resturi alimentare și vegetale. Am văzut că acestea sunt bio-degra­dabile, adică pot fi descompuse de microorganisme vii (bacterii, ciuperci, alge). Atunci când descompunerea se face în contact cu aerul (proces aerob), rezultatul descompunerii este compostul.

Compostul este o substanță bogată în humus (elemente organice simple pe care plantele le pot asimila) și în săruri minerale. Aceasta înseamnă că poate fi folosit pentru grădini, agricultură, spații verzi și glastra noastră de flori.

 |
16 Dec 2013
537
de autor nespecificat

Mai întâi, trebuie spus că sticla (recipientele din sticlă)  poate fi reutilizată. Acesta este un mare avantaj și o sursă de economii. Sticla poate fi reciclată de oricâte ori fără să-și piardă proprietățile. O dificultate, totuși, constă în obligația de a tria suplimentar cantitățile colectate pentru a le sorta pe culori: nu se poate obține o sticlă albă decât prin prelucrarea (topirea) unei cantități de sticle... albe!

 |
15 Dec 2013
1368
de autor nespecificat

Metalele pot fi reciclate în proporție de 90-95% dacă sunt colectate selectiv. În procesul de reciclare (deșeurile sunt triate pe categorii și apoi retopite), metalul obținut este turnat și prelucrat în foi sau bare care vor fi folosite pentru fabricația noilor produse: automobile, articole electro-menajere (frigidere, cuptoare, mașini de spalat etc.)

Ce economisim? Cum favorizează protecția mediului?

O tonă de oțel reciclat înseamnă economii de:

• 1,92 tone minereu de fier;

• 0,63 tone de cox;

 |
12 Dec 2013
3006
de autor nespecificat

Reciclarea plasticului este puțin mai complicată: în funcție de tipul de plastic și de tipul de obiecte din plastic se folosesc două metode de valorificare:

• Sticlele și flacoanele de plastic (PET – adică din polietilenă) se pot recicla: se obține din ele materie primă din care se fabrică din nou sticle și flacoane.

• Toate celelalte deșeuri din plastic (de obicei din PEHD – polietilenă de înaltă densitate) pot fi valorificate prin incinerare (totuși, incinerarea generează dioxid de carbon și fum poluant și necesită un tratament suplimentar pentru a proteja mediul).

 |
11 Dec 2013
1018
de autor nespecificat

Hârtia și cartonul sunt compuse din fibre de lemn (celuloză). Proprietățile lor remarcabile ne permit să le valorificăm prin reciclare (fie pentru a obține pasta de hârtie, fie prin compostare) sau prin incinerare (substitut sau complement de combustibil). Merită efortul?

Judecați singuri! Pentru o tonă de hârtie reciclată economisim:

• 1,41 tone de lemn masiv, salvând 14 copaci;

• 48,2 metri cubi de apă (16 luni de consum zilnic pentru o persoană sau apa de băut pentru un om timp de 43 de ani!)

 |
10 Dec 2013
1126
de autor nespecificat

Despre reciclare trebuie știut că fiecare tip de deșeuri – în funcție de natura materialelor din care este compus – urmează un tratament particular: deșeurile de metale se retopesc apoi sunt folosite pentru fabricarea de noi piese metalice, deșeurile de hârtie și carton se „topesc” și ele (se face o pastă de hârtie) și apoi se transformă în hârtie de scris sau de ziar și în foi de carton utilizate pentru a fabrica noi ambalaje. Deșeurile din pet sunt transformate în granule de plastic care apoi pot deveni iarăși pet sau tricouri etc...

 |
09 Dec 2013
538
de autor nespecificat

Despre reciclare trebuie știut că fiecare tip de deșeuri – în funcție de natura materialelor din care este compus – urmează un tratament particular: deșeurile de metale se retopesc apoi sunt folosite pentru fabricarea de noi piese metalice, deșeurile de hârtie și carton se „topesc” și ele (se face o pastă de hârtie) și apoi se transformă în hârtie de scris sau de ziar și în foi de carton utilizate pentru a fabrica noi ambalaje. Deșeurile din pet sunt transformate în granule de plastic care apoi pot deveni iarăși pet sau tricouri etc...

Ceea ce este comun tuturor filierelor de valorificare:

1. Salvează cantități importante de energie;

2. Salvează cantități importante de materii prime;

3. Protejează mediul și sănătatea oamenilor și animalelor;

4. Reduc costurile produselor care utilizează materii reciclate.

Campanie a SC INTERSEMAT SRL în colaborare cu Primăria Buzău, cu scopul educării populației în sprijinul colectării selective a ambalajelor.

 |
09 Dec 2013
157

Stiri Agerpres

Peste 5.000 de copii din corurile Cantus Mundi au cântat pentru Ora Pământului în 19 județe
Sambata, Martie 25, 2017 23:40 PM

Peste 5.000 de copii din 19 județe ale României au sărbătorit sâmbătă seară Ora Pământului cântând împreună, în cadrul Programului Național Cantus Mundi, evenimentul desfășurându-se simultan, în intervalul orar 20,30-21,30.

Handbal masculin: Liga Națională - Victorii pe linie ale oaspeților
Sambata, Martie 25, 2017 23:27 PM

CS Dinamo București, HC Odorhei, HC Vaslui și AHC Dunărea Călărași au câștigat meciurile desfășurate sâmbătă, în deplasare, în etapa a 25-a a Ligii Naționale de handbal masculin.

Stephen Hawking a apărut la Hong Kong sub forma unei holograme
Sambata, Martie 25, 2017 23:13 PM

Celebrul fizician Stephen Hawking s-a adresat vineri unui auditoriu din Hong Kong sub forma unei holograme, utilizând o tehnologie care câștigă tot mai mult teren în politică, divertisment și afaceri, relatează AFP.

Handbal feminin: CSM București, la un pas de un nou titlu de campioană
Sambata, Martie 25, 2017 22:57 PM

CSM București a învins-o pe CS Măgura Cisnădie cu scorul de 30-21 (18-12), sâmbătă, în deplasare, într-un meci din etapa a 22-a a Ligii Naționale de handbal feminin.

Indignare a Turciei după o manifestație la Berna împotriva lui Erdogan; însărcinatul cu afaceri elvețian, convocat
Sambata, Martie 25, 2017 22:34 PM

Turcia a protestat cu putere sâmbătă pe lângă autoritățile elvețiene pe subiectul unei manifestații pro-kurde la Berna în timpul căreia un banner chemând la "uciderea lui Erdogan" ar fi fost desfășurat, potrivit autorităților de la Ankara, citate de AFP.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
25 Mar, 13:09 POLITIA LOCALA
POPESCU LEONTIN a comentat pentru articolul Poliţiştii locali angajaţi ilegal, cu un pas mai aproape de concediere:
DEOARECE UNITATIILE PARTICULARE LUCREAZA CU UN TARIF FOARTE MIC PE CIND UNITATIILE DE STAT PRESTATOARE DE SERVICI LUCTREZA DUPA NORME LEGE .
25 Mar, 13:06 politia locala referitor
popescu leontin a comentat pentru articolul Poliţiştii locali angajaţi ilegal, cu un pas mai aproape de concediere:
Referitor la HAUSUL CARE EXISTA INTRE POLITIA LOCALA POLITIA NATIONALA SI DIRECTIILE PUBLICE DE PAZA ALE STATULUI SINT URMATOARELE . DATORITA UNITATIILOR DIN TARA PRIN DESFINTAREA CORPURIILOR GARDIENILOR PUBLICI SA AJUNS LA HAUS
25 Mar, 08:39 ???
Virgil a comentat pentru articolul Cum a încercat Neagu să îl execute public pe Toma, dar gloanțele l-au nimerit pe Tescaru:
Au inceput lucrarile de primavara in fata locuintei lui Neagu, la Poieni, pe banii primariei. La restul populatiei cand incepe?
Google PageRank Checker