27 de ani
de presa libera
Vineri, Aprilie 28, 2017 21:03 PM

de autor nespecificat

Foarte multe reviste și cărți abordează problemele de mediu; le poți găsi în biblioteci sau în librării. Pe Internet te așteaptă un univers emoționant: cel al Planetei noastre, al aerului pe care-l respirăm, al apei pe care o bem, al locurilor verzi în care dorim să ne petrecem timpul și să trăim. Este suficient să cauți câteva cuvinte-cheie, precum ,,mediu”, ,,natură”, ,,deșeuri”, ,,colectare selectivă”, ,,schimbări clima­tice”.

Nu ezita să privești, mai înainte de orice, spectacolul fascinant și generos al planetei pe care trăim și care este patria noastră comună. Veți înțelege de ce mediul, ,,natura“ și sănătatea noastră reprezintă

 |
14 Jan 2014
387
de Vali MARINESCU

În această săptămână va intra în vigoare mult-așteptatul ordin al Autorității pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), menit să facă ordine în rețetele de pâine și produse de panificație. De la mijlocul lunii ianuarie, pâinea, precum și alte produse de panificație nu mai pot conține coloranți, cu excepția E 150 a-d, respectiv zaharuri și melase caramelizate, la pâinea din malț, adică a caramelului, cel mai utilizat

 |
13 Jan 2014
651
de autor nespecificat

Dacă deșeurile nu pot fi reciclate sau valorificate altfel, este preferabil să le ardem (incinerăm) decât să le depozităm la groapa de gunoi. Dar aici avem o problemă : deșeurile, mai ales cele care rămân după selectarea elementelor reciclabile, nu ard singure! Trebuie adăugat un combustibil complementar, deci bani. Incinerarea costă mult, peste 100 euro pentru o tonă!

Pentru a reduce costurile cu 15-20%, incineratoarele pot recupera energia - sub formă de aburi - și caldura, care pot fi utilizate la producția de curent electric și la încălzirea imobilelor. Sau, mai interesant, deșeurile,

 |
13 Jan 2014
622
de autor nespecificat

Toată societatea, guvernele, organizațiile, producătorii, cetățenii, de la cei mai mici la cei mari, se mobilizează pentru a reduce cantitățile de deșeuri și de ambalaje puse pe piață, pentru a proteja mediul și sănătatea oamenilor.

Pentru a semnala produsele și ambalajele care pot fi reciclate sau pe producătorii care au aderat

 |
12 Jan 2014
330
de autor nespecificat

Toată societatea, guvernele, organizațiile, produ­cătorii, cetățenii, de la cei mai mici la cei mari, se mobilizează pentru a reduce cantitățile de deșeuri și de ambalaje puse pe piață, pentru a proteja mediul și sănătatea oamenilor.

Pentru a semnala produsele și ambalajele care pot fi reciclate sau pe producătorii care au aderat la sisteme de colectare și reciclare – sau pentru a ne recomanda să nu aruncăm

 |
09 Jan 2014
718
de autor nespecificat

Care este cea mai bună metodă pentru a rezolva ­pro­blema deșeurilor? Cea mai eficientă? Ați ghicit, simplu: să nu mai producem  deșeuri! Sau să reducem cât de mult posibil cantitățile produse!

Dar care este cea mai rea metodă, cea mai scumpă, mai dăunatoare? Veți fi surprinși: să ducem deșeurile la groapa de gunoi!

     Între cele două extreme, între cel mai bine și cel mai rău, se înscriu alte activități și operațiuni, toate indispensabile în procesul de gestiune a deșeurilor: colectarea selectivă, reutilizarea, reciclarea, valorificarea…

Ierarhia, în sens generic, este o așezare în ordine crescătoare a elementelor (valori, oameni, acțiuni, funcții, priorități). Vreți să știți care sunt, în ordinea priorităților, acțiunile pe care trebuie să le facem pentru o bună

 |
08 Jan 2014
539
de autor nespecificat

Priviți cu atenție schița de mai jos. Așa veți înțelege de ce reciclarea produselor și a ambalajelor este atât de importantă: cu cât introducem mai multe materii obținute din reciclare în ­fa­bricarea de produse și ambalaje noi, cu atât scad cantitățile de materii prime (resurse) pe care le consumăm și cu atât scad resursele pe care le eliminăm!

Obiectivul nostru pentru următorii ani (pâna în 2020) este să preluăm responsabilitatea în vederea realizării obiectivelor anuale de valorificare și reciclare pentru o mare cantitate de deșeuri de ambalaje, astfel încât să se reducă, anual, cu cel puțin 15% cantitatea de deșeuri transportate la gropile de gunoi.

Campanie a SC INTERSEMAT SRL în colaborare cu Primăria Buzău, cu scopul educării populației în spiritul colectării selective a deșeurilor de ambalaje.

 |
07 Jan 2014
423
de Călin BOSTAN

Măsurile adoptate de Guvernul Ponta în ultimele luni ale anului 2013, măsuri menite să echilibreze finanțele publice într-un an cu două runde electorale, vor scumpi viața românilor și vor afecta în egală măsură mediul de afaceri. Majorarea salariului minim se traduce prin amenzi mai mari, noua metodă de calcul a accizelor ar putea duce la scumpirea carburanților, alcoolului și tutunului, iar impozite precum „taxa de stâlp“ ar putea crea reacții în lanț ce par a fi neglijate de guvernanți. Unele dintre cele mai

 |
06 Jan 2014
1049
de autor nespecificat

În data de 18 decembrie 2013, în sala de cursuri “Paul Bran” a filialei Buzău a fost organizată ceremonia depunerii jurământului față de țară și față de Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România de către cei 22 de absolvenți ai examenului de aptitudini din sesiunile 17 și 24 noiembrie 2013 din județul Buzău.

 |
27 Dec 2013
1372
de Călin BOSTAN

Anul 2013 a fost, din punctul de vedere al Casei Județene de Asigurări de Sănătate, cel mai bun din ultimii zece ani, este de părere președintele-director general al instituției, economistul Corneliu Vasilescu. El spune că, pentru prima oară în perioada sus-amintită, bugetul instituției, pe toate palierele de asistență medicală, a fost semnificativ mai mare, la capitolele alocate spitalelor și dispozitivele medicale acesta fiind ,,mai apropape

 |
27 Dec 2013
856
de autor nespecificat

Eliminarea deșeurilor nu este recomandată decât pentru acele deșeuri pentru care ­va­lorificarea, sub orice formă, nu mai este posibilă.

Cea mai veche și cea mai cunoscută formă de eliminate este depunerea la o groapă de gunoi, numită oficial „depozit de deșeuri”. Este și metoda cea mai puțin recomandată, pentru că toate materiile și materialele sunt pierdute definitiv și pentru că are un potențial foarte mare de poluare.

 |
18 Dec 2013
423
de autor nespecificat

Deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) sunt o categorie specială de deșeuri, pentru trei motive importante:

1. Aproximativ 70% din substanțele toxice care ajung la gropile de gunoi (depozitele de deșeuri) provin de la aceste echipamente;

2. Nivelul de reutilizare-reciclare pentru DEEE-uri poate fi foarte ridicat, de peste 85-90%;

 |
17 Dec 2013
620
de Vali MARINESCU

După ce, în luna mai, toate primăriile din județ erau avertizate și chiar amenințate să își plătească de urgență toate arieratele, sub sancțiunea de a nu mai primi alte fonduri și cu interdicția de a începe investiții noi, la finele lui noiembrie, multe comune buzoiene nu reușiseră să achite nici măcar jumătate din aceste datorii, dar să le plătească în totalitate.

 |
16 Dec 2013
560
de autor nespecificat

50% din deșeurile provenite din gospodăriile noastre sunt resturi alimentare și vegetale. Am văzut că acestea sunt bio-degra­dabile, adică pot fi descompuse de microorganisme vii (bacterii, ciuperci, alge). Atunci când descompunerea se face în contact cu aerul (proces aerob), rezultatul descompunerii este compostul.

Compostul este o substanță bogată în humus (elemente organice simple pe care plantele le pot asimila) și în săruri minerale. Aceasta înseamnă că poate fi folosit pentru grădini, agricultură, spații verzi și glastra noastră de flori.

 |
16 Dec 2013
553
de autor nespecificat

Mai întâi, trebuie spus că sticla (recipientele din sticlă)  poate fi reutilizată. Acesta este un mare avantaj și o sursă de economii. Sticla poate fi reciclată de oricâte ori fără să-și piardă proprietățile. O dificultate, totuși, constă în obligația de a tria suplimentar cantitățile colectate pentru a le sorta pe culori: nu se poate obține o sticlă albă decât prin prelucrarea (topirea) unei cantități de sticle... albe!

 |
15 Dec 2013
1405
de autor nespecificat

Metalele pot fi reciclate în proporție de 90-95% dacă sunt colectate selectiv. În procesul de reciclare (deșeurile sunt triate pe categorii și apoi retopite), metalul obținut este turnat și prelucrat în foi sau bare care vor fi folosite pentru fabricația noilor produse: automobile, articole electro-menajere (frigidere, cuptoare, mașini de spalat etc.)

Ce economisim? Cum favorizează protecția mediului?

O tonă de oțel reciclat înseamnă economii de:

• 1,92 tone minereu de fier;

• 0,63 tone de cox;

 |
12 Dec 2013
3091

Stiri Agerpres

Joi, Ianuarie 01, 1970 02:00 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
28 Apr, 19:05 barla
Pixel Comentator a comentat pentru articolul Bârlă s-a cerut afară din PSD, Ciolacu îi face pe plac:
Si care e problema ? nu e votul lui ?
28 Apr, 17:59 Nepotrivit
Perpecis a comentat pentru articolul Valeriu Șușnea, în conducerea Institutului Cultural Român:
O asemenea creatura, cu ,,c,,mic , pentru ca numai aceasta poate sa ajungă dintr-o funcție importanta fara competentele necesare, chiar daca mimează ca este nemaipomenit. Deci ...ATENTIE!!!
28 Apr, 16:27 Deci, cei cu 8 clase și fierarii betoniști nu pot fi șomeri sau secretari de stat?
Pixelu uluit a comentat pentru articolul Bârlă s-a cerut afară din PSD, Ciolacu îi face pe plac:
Ce altruist, măi frate, acest Fănică! Să nu facă el rău la nimeni! O fi trecut la budism.
Declarație de bun simț și perfect argumentată din partea lui Ciolacu.
Google PageRank Checker