Educație

Ecaterina Andronescu, la Buzău: „În câțiva ani, riscăm să nu mai avem performanță nici în școlile bune”

Cu ocazia întâlnirii cu directorii buzoieni de școli, ministrul Educației Ecaterina Andronescu a vorbit, la Buzău, și despre situația comasării unităților de în­vățământ. Pornind de la acest subiect, ministrul s-a declarat îngrijorat de faptul că, deși numărul de elevi din școli a scăzut, profesorii nu au reușit să crească performanța.

„Acum 15 ani, pentru 4 milioane 300 de mii de elevi aveam 250.000 de cadre didactice. Astăzi, avem 2 ­mi­lioane 800 de mii de elevi și 215.000 de cadre didactice. Prima concluzie este că s-a redus foarte mult numărul de elevi pe cadru didactic. În condițiile acestea ne-am aștepta să avem o creștere a performanței, pentru că una este să te ocupi de elevi mai mulți și alta să te ocupi de elevi mai puțini. În realitate ce s-a întâmplat? Unele școli și-au diminuat numărul de elevi din școală, în general acolo unde părinții nu se duc să își înscrie copiii chiar de la clasa pregătitoare, iar în școlile unde se face performanță a crescut numărul de elevi în clasă”, a spus Ecaterina Andronescu la Buzău.

„Este rolul Inspectoratului Școlar să regleze aceste lucruri”

Una din cauzele lipsei de performanță, în opinia ministrului Educației, este legată de faptul că s-a permis creșterea numărului de elevi în clasele din școlile bune.

„În loc să avem 25 de elevi, avem 36, 38 de elevi. Care este rezultatul? Și în școlile bune, unde numărul de elevi crește atât de mult, în câțiva ani nu vom mai avea performanță. Nu ai cum să te ocupi de 38 de elevi la fel cum ai face-o cu 25 de elevi. De aceea, doamna inspector general, încercați să nu mai aprobați creșterea dimensiunii claselor, pentru că efectele pe termen lung sunt unele nefericite. Trebuie să corectăm aceste lucruri. Nu putem ține o școală cu 300 de elevi, unde nu avem nici performanță, profesorii pleacă pe capete și noi aducem necalificați. Este rolul Inspectoratului Școlar să regleze aceste lucruri ca să nu avem pierderi la ­ca­litate”, a mai spus Ecaterina Andronescu.

2 Comentarii

  1. Acum 15 ani NU ERA FINANTAREA PER ELEV si puteai sa functionezi cu nr. minim de elevi la clasa. Acum , toate scolile vor sa aiba cat mai multi elevi, dar nu cat mai multe clase ci cat mai multi elevi la clasa, pentru a avea mai multi bani de la buget. Rezultatu este UN DEZASTRU EDUCATIONAL, SOCIAL SI DISPARITIA UNOR SCOLI. Nu profesorii sunt de vina, ci politica guvernelor din ultimii 15 ani.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker