,,Deci albia minoră înseamnă între mal și mal, insula din interior. În momentul în care un curs de apă a dispărut – brațul Pavel – atuncea malul s-a mutat pe partea aialaltă a insulei, firesc, deci nu mai există în albia minoră (…) S-a redesenat ceea ce s-a întâmplat la fața locului, nu geografia, geografia este știința care se ocupă cu ceea ce se întâmplă acolo. În decursul apelor, să știți și dumnea­voastră, că datorită eroziunii se schimbă și cursurile de apă, corect? Deci brațul Pavel s-a colmatat, a creat patru lacuri care nu mai au legătură cu Dunărea, nu mai există nicio albie a râului (…) Nu mai este apă curgătoare”.

   Nu, nu este un citat din vreun candidat la ,,Premiul Gâgă”, nici producția vreunui artist de stand-up comedy. Sunt vorbele scoase pe gură de fostul deputat de Buzău Eugen Nicolicea, pe care fostul primar al Buzăului și ex-șef al poporului social-democrat din județ îl plimba pe la alegeri ca pe sfintele moaște. Sunt vorbele președintelui Comisiei juridice din Camera Deputaților, la finalul ședinței în care a fost respinsă cererea Direcția Națională Anticorupție de începere a urmăririi penale a Rovanei Plumb. Sunt vorbele unuia care susține că dacă ai furat o jucărie care s-a stricat și ai aruncat-o, deci nu mai ai jucăria, înseamnă că nu ai furat-o. Nici tu, mai ales dacă te cheamă Liviu, nici tăntițile Rovana sau Sevil.

   Această declarație vine după ce o voce, ce-i drept, mai timidă, îi etala, în aceeași zi, colegei care se ocupă cu subiectul legat de defrișarea din mijlocul Pădurii Spătaru, un argument similar. Aici se impun câteva mici precizări: datorită prezenței în respectiva pădure a frasinului pufos, întreaga pădure a fost declarată arie protejată. Deci nu avea voie nimeni să se ati­ngă de vreun copac. Punct și de la capăt.

   Numai că la respectivul capăt era un cetățean care susținea că în Pădurea Spătaru ,,nu prea mai sunt frasini pufoși”. Adică nu ar fi vreo problemă că s-a defrișat o suprafață de peste trei hectare. Și aceasta pentru că în spatele afacerii defrișării, pe care autoritățile nu mai știu acum dacă și cum o mai pot mușamaliza, stau tot niște nume grele, dar de respirație locală. Că o fi Liviu, sau Constantin, Ion, Gheorghe, Stelian sau Eugenia, acesta o vom afla curând. Indiferent că unii încearcă să ne convingă că la Spătaru nu este chiar ,,belină“. Sau nu chiar atât de ,,belină“.

DISTRIBUIȚI