27 de ani
de presa libera
Sambata, Noiembrie 18, 2017 21:27 PM

Opinii

E ,,belină“ rău de tot. Și la Spătaru la fel

de Călin BOSTAN
Opinii  |
18.10.2017, 00:00
1012

   ,,Deci albia minoră înseamnă între mal și mal, insula din interior. În momentul în care un curs de apă a dispărut – brațul Pavel – atuncea malul s-a mutat pe partea aialaltă a insulei, firesc, deci nu mai există în albia minoră (...) S-a redesenat ceea ce s-a întâmplat la fața locului, nu geografia, geografia este știința care se ocupă cu ceea ce se întâmplă acolo. În decursul apelor, să știți și dumnea­voastră, că datorită eroziunii se schimbă și cursurile de apă, corect? Deci brațul Pavel s-a colmatat, a creat patru lacuri care nu mai au legătură cu Dunărea, nu mai există nicio albie a râului (...) Nu mai este apă curgătoare”.

   Nu, nu este un citat din vreun candidat la ,,Premiul Gâgă”, nici producția vreunui artist de stand-up comedy. Sunt vorbele scoase pe gură de fostul deputat de Buzău Eugen Nicolicea, pe care fostul primar al Buzăului și ex-șef al poporului social-democrat din județ îl plimba pe la alegeri ca pe sfintele moaște. Sunt vorbele președintelui Comisiei juridice din Camera Deputaților, la finalul ședinței în care a fost respinsă cererea Direcția Națională Anticorupție de începere a urmăririi penale a Rovanei Plumb. Sunt vorbele unuia care susține că dacă ai furat o jucărie care s-a stricat și ai aruncat-o, deci nu mai ai jucăria, înseamnă că nu ai furat-o. Nici tu, mai ales dacă te cheamă Liviu, nici tăntițile Rovana sau Sevil.

   Această declarație vine după ce o voce, ce-i drept, mai timidă, îi etala, în aceeași zi, colegei care se ocupă cu subiectul legat de defrișarea din mijlocul Pădurii Spătaru, un argument similar. Aici se impun câteva mici precizări: datorită prezenței în respectiva pădure a frasinului pufos, întreaga pădure a fost declarată arie protejată. Deci nu avea voie nimeni să se ati­ngă de vreun copac. Punct și de la capăt.

   Numai că la respectivul capăt era un cetățean care susținea că în Pădurea Spătaru ,,nu prea mai sunt frasini pufoși”. Adică nu ar fi vreo problemă că s-a defrișat o suprafață de peste trei hectare. Și aceasta pentru că în spatele afacerii defrișării, pe care autoritățile nu mai știu acum dacă și cum o mai pot mușamaliza, stau tot niște nume grele, dar de respirație locală. Că o fi Liviu, sau Constantin, Ion, Gheorghe, Stelian sau Eugenia, acesta o vom afla curând. Indiferent că unii încearcă să ne convingă că la Spătaru nu este chiar ,,belină“. Sau nu chiar atât de ,,belină“.

Comentarii

Decât berlină (de la Berlin) mai bine belină! (18 Oct, 07:41)
Pixelu verde

Lăsând la o parte elucubrațiile lui Nicolicea, articolul 9, aliniatul 1 din Legea 213/1998 spune:
„Art. 9. - (1) Trecerea unui bun din domeniul public al statului în domeniul public al unei unități administrativ-teritoriale se face la cererea consiliului județean, respectiv a Consiliului General al Municipiului București sau a consiliului local, după caz, prin hotărâre a Guvernului.“
Vina celor două tăntiți, foste ministrese, este că au aplicat legea.

Dacă Pădurea Spătaru a fost declarată arie protejată atunci principalii vinovați sunt cei care au retrocedat pădurea. Nu are nicio logică ca un proprietar de pădure să cheltuie bani pentru administrarea ei (pază, impozit, igienizare) fără să poată exploata materialul lemnos. Nu iese la vopsea. Să ai pădure doar așa de fudulie este o prostie. Ariile protejate doar statul le poate administra. Problema exploatărilor forestiere, chiar și a tăierilor la ras, este amenajamentul (un fel de angajament pe care îl ia cel care exploatează pădurea). Acest amenajament, de regulă, nu se respectă. Ar trebui înlocuit cu sintagma „un copac tăiat, același copac plantat”. Aici ar trebui să intervină vigilența presei. În general, o pădure ajunge la maturitate în 30 de ani. Fondul forestier ar rămâne același dacă s-ar tăia și replanta anual 3,3% din totalul fondului forestier. Singura problemă ar fi tocătorul de păduri de la Sebeș, proprietate a șmecherului Schweighofer care ar rămâne fără materie primă și automat ținătorul mâinii dreapte în dreptul inimii cu un prieten mai puțin.

Raspunde
Amice,esti "tufa"! (18 Oct, 18:28)
Viespea veninoasa

Mai idiotule,tu crezi ca in Romania sunt legi?Esti tont rau! Noi nu avem decat o "jungla asa-zis a justitie" in care ticalosii care o compun fac ce vor si ce ii taie capul.pentru tine,probabil ca "realitati judiciare" inseamna doar sa faceti ce va taie capul Nu degeaba esti tu un pupincurist-tescarian infectat ce prostia si nesimtirea tescariana pe care o prezinti oamenilor ca "patriotism si nationalism".esti idiot,amice!

Raspunde
Pentru bâzgadină (18 Oct, 18:58)
Pixelu pupintescarian

Mulțumesc pentru gândul bun.

Raspunde

Stiri Agerpres

Liga I: CS Universitatea Craiova - Juventus București 3-1, la primul meci oficial pe noul ''Oblemenco''
Sambata, Noiembrie 18, 2017 21:05 PM

CS Universitatea Craiova a învins-o pe Juventus București cu scorul de 3-1 (2-0), vineri seara, în etapa a 18-a a Ligii I de fotbal, la primul meci oficial disputat pe noul stadion ''Ion Oblemenco''.

Asociația ANCE Europe lansează proiectul 'Arhitectura României Mari'
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:41 PM

Asociația ANCE Europe lansează proiectul "Arhitectura României Mari", cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918, prin organizarea unui eveniment la București în perioada 23-25 noiembrie, având ca obiectiv aducerea în atenția publicului larg a stilului arhitectural neoromânesc.

Republica Moldova: Duminică are loc referendumul pentru destituirea primarului municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:16 PM

Peste 650.000 de persoane cu drept de vot din municipiul Chișinău sunt așteptate, duminică, la urne pentru a participa la referendumul pentru destituirea primarului Dorin Chirtoacă.

Sosirea lui Hariri la Paris contribuie la reducerea tensiunilor în Orientul Mijlociu, afirmă președinția franceză
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:11 PM

Sosirea premierului libanez demisionar Saad Hariri la Paris contribuie la "reducerea tensiunilor" în Orientul Mijlociu, unde Franța continuă să acționeze în această direcție, a afirmat sâmbătă președinția franceză, relatează AFP.

UPDATE Rugby: România - Samoa 17-13, în meci test la București (GALERIE FOTO)
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:01 PM

Naționala de rugby a României a învins Samoa cu scorul de 17-13 (3-10), într-un meci test disputat sâmbătă seara pe Stadionul național ''Arcul de Triumf'' din Capitală.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
17 Nov, 12:47 Când voi avea drum prin Unguriu, opresc la primărie să strâng mâna unui român căruia îi pasă de români!
Pixelu fan Tirizică a comentat pentru articolul S-a încheiat competiția pentru stabilirea județului-pilot / Buzăul va fi primul județ complet digitalizat la nivel școlar:
Devin fan „genunche” dacă legiferează și manualul unic. Momentan sunt fan Tirizică, singurul primar buzoian care a avut curajul să părăsească mizeria ADI „Buzău 2008”.
17 Nov, 10:18 tare in sfarsit
un oarecare a comentat pentru articolul Prefectura Buzău, șah la Academia Română și Judecătoria Pătârlagele:
Avem in sfarsit un prefect, o comisie judeteana si un judecator de la tribunal care arata ca se pot impotrivi unei sentinte definitive de punere in posesie a unei institutii pe 4500 ha teren padure.Macar daca nu putem sa probam competenta sa ne afisam cu varf si indesat indaratnicia.Acea sentinta o va aplica CEDO, iar pe cei cu adevarat vinovati ii va dura in basca pentru ca plateste contribuabilul roman
17 Nov, 09:59 nedumerire
kneji myamoto a comentat pentru articolul Toma: ,,Guvernul să desfiinţeze Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, un primar nu are nicio putere în realitate, doar în teorie“:
este bine domnule primar ca vrei desfiintarea anfp care intr-adevar este parazitara,dar trebuie instituit un organism independent pentru selectarea unor viitori functionari publici din care primari destoinici ca dumneata sa-si aleaga personalul cu care sa lucreze, personal selectat printr-un concurs riguros in baza unei grile ca la judecatori si cu supraveghere ca la bacalaureat.Abia atunci vei avea de unde sa alegi.Daca primul criteriu este încrederea in persoana cu care lucrezi vei avea o mare dezamagire.Mie imi scapa criteriile pentru care l-ai ales pe dl Pistol secretar al primariei, dar te asigur ca vei avea cat de curând o mare deziluzie cu privire la competenta profesionala si moralitatea acestei persoane
Google PageRank Checker