Doi ani şi patru luni le-a luat anchetatorilor şi procurorilor să trimită în instanţă dosarul accidentului produs în vara lui 2015 la intersecţia bulevardelor Unirii şi Bălcescu, soldat cu rănirea gravă a unei femei, şi în care au fost implicate o autospecială a Serviciului Judeţean de Ambulanţă Buzău şi un autoturism de teren, şi doar jumătate de an judecătorilor să se pronunţe în acest caz.

În numai şase luni de proces, un complet al Judecătoriei Buzău a stabilit că, pentru fapta sa, şoferul ambulanţei, pus sub acuzare de procurori pentru vătămare corporală din culpă, din cauză că ar fi forţat intrarea în intersecţia aglo­merată, să fie condamnat la opt luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe o perioadă de 2 ani. De asemenea, instanţa a stabilit şi despăgubirile pentru partea vătămată.

Decizia nu este definitivă şi a fost deja atacată cu apel.

,,Stabileşte pedeapsa de 8 luni închisoare în sarcina inculpatului Stanciu Virgil, pentru infracţiunea de vătămare corporală din culpă, săvârşită în dauna persoanei vătămate Androne Dorina, în data de 14.08.2015. (…) Amână aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere stabilit în condiţiile art. 84, Cod penal, de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. (…) Obligă partea responsabilă civilmente SC Astra Asigurări SA prin lichidator judiciar KPMG RESTRUCTU­RING SPRL la 6.478,64 lei despăgubiri civile reprezentând daune materiale către partea civilă Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti plus dobânda egală calculată de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri şi până la data plăţii efective, la 58.109 lei despăgubiri civile reprezentând daune materiale şi 300.000 lei despăgubiri civile reprezentând daune morale către partea civilă Androne Dorina. (…) Obligă partea responsabilă civilmente SC Astra ­Asi­gurări SA prin lichidator judiciar KPMG RESTRUCTURING SPRL la 4.000 lei cheltuieli judiciare către partea civilă Androne Dorina. În baza art. 274, Cod procedură penală obligă inculpatul la 1000 lei cheltuieli judiciare către stat. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”, se precizează în soluţia pronunţată la Judecătoria Buzău.

Reamintim că în seara zilei de 14 august 2015, la intersecţia bulevardelor Unirii şi Bălcescu, o ambulanţă a tamponat un autoturism de teren care trecuse pe verde. Atunci, o femeie de 38 de ani a ajuns la spital în comă, cu răni grave, iar băieţelul ei, în vârstă de şase ani, cu care aştepta pe scuarul dintre sensurile de mers de pe Unirii să traverseze strada, a fost de asemenea rănit.

De la începutul anchetei, a fost luată în calcul culpa comună, însă, în final, respon­sabilitatea elucidării împrejurărilor în care s-a produs evenimentul rutier a picat în sarcina procurorului care, în septembrie 2017, a fost obligat de instanţă să grăbească soluţionarea dosarului în patru luni. Astfel că, în decembrie, cazul a ajuns pe masa judecătorilor.

Dosarul a fost, însă, la un pas să nu mai ajungă în instanţă. Femeia a făcut plângere penală în dosar, însă cei doi şoferi nu puteau fi traşi la răspundere pentru vătămare corporală din culpă, deoarece victima beneficiase ,,doar“ de 65 de zile de îngrijiri medicale, în loc de minim 90, cât spune legea. Astfel că cele 25 de zile lipsă puteau face diferenţa în anchetă.

Dorina Androne, angajata Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, s-a zbătut cinci zile între viaţă şi moarte la un spital din Capitală, după ce, în seara zilei de 14 august, a fost accidentată grav pe scuarul de la intersecţia bulevardelor Unirii şi Bălcescu. La scurt timp după ce a ieşit din comă, femeia a fost trimisă acasă, iar de atunci, timp de doi ani de zile, s-a luptat cu morile de vânt. Imediat după accident, medicii de la Spitalul Floreasca, unde a fost internată, au operat-o în zona mandibulei şi a maxilarului, şi a urmat o lungă perioadă de refacere, însă femeia nu va mai fi niciodată ca înainte să se întâmple nenorocirea, nici fizic şi nici psihic.

Culpa comună, reanalizată

Încă de la început, niciunul dintre şoferi nu şi-a asumat accidentul în care a fost implicat. În timp ce şoferul autoturismului de teren a făcut apel la martorii accidentului să depună mărturie la Poliţie pentru elucidarea împrejurărilor în care s-a produs evenimentul rutier, şoferul ambulanţei, găsit fără documente în timpul serviciului, a spus că avea semnale acustice şi optice în funcţiune în momentul în care a pătruns în intersecţie. ,,Eram în soli­citare, având roşu aici, am pus sirena şi cu girofarul, dar probabil nu m-a auzit să îmi dea voie, şi s-a întâmplat.

L-am lovit în partea laterală şi s-a răsturnat“, preciza, imediat după accident, Virgil Stanciu, şoferul Ambulanţei.

În urma impactului, autoturismul, condus de un bărbat de 36 de ani din Buzău, a fost proiectat în scuarul care separa benzile de mers. Acolo se aflau mama şi copilul ei de şase ani, care traversau. ,,Eu am intrat pe verde, m-a lovit. Eu eram aproape ieşit din intersecţie, m-a lovit aproape, aici, de scuar. Nu mai ştiu nimic. S-a răsturnat maşina, s-a dat de vreo 5-6 ori peste cap“, spunea şi Claudiu Alexandru, şoferul autoturismului.

Poliţia Rutieră a luat în calcul o culpă comună. ,,Un conducător auto care întâlneşte un autovehicul cu regim prio­ritar cu semnalele acustice şi optice pornite are obligaţia de a acorda prioritate. De asemenea, un autovehicul care circulă în regim prioritar cu semnalele acustice şi optice pornite are obligaţia să respecte regulile de circulaţie”, preciza la acel moment comisar Gheorghe Colăcel, şeful Biroului Poliţiei Rutiere Buzău.

Dorina Androne, în vârstă de 38 de ani, se afla împreună cu băieţelui ei de  şase ani pe scuarul dintre sensurile de mers de pe Unirii şi aşteptau verde la  semafor, când au fost izbiţi în plin de autoturismul de teren şi aruncaţi pe caldarâm. Totul s-a întâmplat în câteva secunde. Victimele au fost transportate la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean, însă din cauza  politraumatismelor severe suferite şi care i-au pus viaţa în pericol, femeia a fost transferată la Spitalul Floreasca din Capitală cu traumatism craniocerebral mediu, fractură RAM orizontal dreapta mandibulă şi contuzie hemoragică bilaterală preponderentă plămân stâng.

DISTRIBUIȚI
loading...