Economic

După Prahova / Buzăul, cele mai mari daune decontate în contul polițelor de asigurare obligatorie a locuințelor

După județul Prahova, Buzăul a beneficiat de cele mai mari despăgubiri anul acesta în contul polițelor PAD (asigurări obligatorii de locuințe). La sfârșitul lunii iunie 2019, valoarea daunelor era de 273.061 lei, în timp ce în primul trimestru al anului s-au plătit 124.719 lei.

Cei mai mulți bani au fost decontați, în contul polițelor de asigurare obligatorie, pentru alunecări de teren – 72.363 lei, dar și pentru cutremur – 50.923 lei, în timp ce pentru inundații s-au decontat doar 1.433 lei.

Cel mai puternic cutremur din ultimii peste 14 ani s-a produs la finalul lunii octombrie 2018, având magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter. Acesta a avut loc în județul Buzău, fiind puternic resimțit și în București. Cel mai mare cutremur din primele trei luni din 2019 a avut loc în ia­nuarie, cu o magnitudine de 4,4 pe scara Richter, cu epicentrul tot în județul Buzău.

La sfârșitul lunii iunie 2019, în județul Buzău erau în vigoare 31.329 polițe PAD în vigoare.

PAD – Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale – este o polița de asigurare obligatorie care acoperă daunele produse de inundații, cutremure sau alunecări de teren asupra locuințelor.

Polițele PAD costă 20 euro în cazul locuințelor tip A (suma maximă ­asi­gurată 20.000 euro) și 10 euro în cazul locuințelor tip B (suma asigurată fiind de 10.000 euro).

Locuința de tip A este construcția cu structura de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urmă unui tratament termic și/sau chimic.

Locuința de tip B este construcția cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic.

Polița de asigurare PAD este obligatorie. În situația în care persoanele fizice sau juridice nu își asigura locuințele aflate în proprietate, nu beneficiează, în cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale definite potrivit Legii 260/2008, de niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudicii produse locuințelor. În plus, nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligației de asi­gurare a locuinței costituie contravenție și se sancțio­nează cu amendă de la 100 la 500 lei.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker