După aproape patru ani de la trimiterea în judecată, fostul primar al Buzăului îşi va afla sentinţa pe fond în dosarul Orizont. La termenul de luni, preşedintele completului de judecată de la Tribunalul Dâmboviţa, unde s-a derulat procesul, a decis să încheie cercetarea judecătorească şi să dea o primă soluţie în această cauză. Pronunţarea a fost amânată pentru data de 22 februarie.

În dosarul „Orizont“, procurorii DNA au cerut pedeapsa maximă prevăzută de Codul Penal pentru fapta pentru care Boşcodeală a fost trimis în judecată, respectiv 7 ani de puşcărie. La termenul din ianuarie s-a luat în discuţie schimbarea încadrării faptelor, însă este de văzut dacă instanţa va pronunţa o soluţie în această direcţie.

Fostul primar al Buzăului a fost trimis în judecată, în stare de libertate, de către Direcţia Naţională Anticorupţie, pe 30 mai 2014, sub acuzaţia de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, într-un dosar ce vizează trecerea ilegală a unei teren de la ieşirea din municipiul Buzău spre Mărăcineni, din domeniul public al statului în cel privat. În acelaşi dosar a mai fost trimisă în judecată Viorica Stana, care la data faptelor era director al Oficiului de Cadastru şi Pu­blicitate Imobiliară Buzău, precum şi Trandafir Nicolae, care la acea dată era director al Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultura Buzău, cei doi fiind acuzaţi de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Conform rechizitoriului, cei trei, în calităţile menţionate, „prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu şi prin încălcarea dispoziţiilor legale în materia fondului funciar“, au făcut posibilă trecerea unei suprafeţe de 33 ha teren arabil, din domeniul public al statului, în domeniul privat al municipiului Buzău. Terenul respectiv se afla în administrarea Staţiunii de Cercetare pentru Legumicultură Buzău, fiind destinat exclusiv activităţii de cercetare şi producerii de seminţe şi material săditor din categorii biologice superioare şi, potrivit legii, nu putea face obiectul unei asemenea operaţiuni.

Procurorii DNA au început ancheta după ce moştenitorii terenului fostei moşii Mără­ci­neni au văzut că pe suprafaţa revendicată a apărut un cartier de vile.

Terenul în discuţie face parte dintr-un lot mai mare, de 100 de hectare, revendicat de Alexandru Popovici, domiciliat în Hanovra-Germania, şi de Daniela Ruxandra Lendiel, din Bucureşti. Cei doi moştenitori l-au împuternicit pe Dănuţ Tiglea să le reprezinte „orice interes, de orice natură, în vederea retrocedării, reconstituirii, redobândirii, atribuirii şi punerii în posesie, emiterii titlului de proprietate asupra terenului în suprafaţă de 100 (una sută) hectare, situate pe teritoriul municipiului Buzău şi al comunei Mărăcineni”. Iniţial, Popovici a împuternicit o altă persoană să-i reprezinte interesele încă din 2000, iar Lendiel făcuse acelaşi lucru din 2002.

Moştenitorii au prezentat în instanţă hărţi de la Arhivele Statului, cu amplasamentele exacte, însă fosta administraţie locală a susţinut că documentele sunt false, deşi erau ştampilate cu însemnele Arhivelor Statului.

Astfel, prejudiciile de zeci de mii de euro create în urma ingineriei cu terenurile neretrocedate i-au adus edilului-şef o nouă trimitere în judecată: dosarul Orizont în care Boşcodeală are calitate de învinuit alături de Nicolae Trandafir şi Viorica Stana. Cei doi sunt nimeni alţii decât fostul şef al Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Buzău, respectiv fostul şef al Biroului de Cadastru şi Publicitate Imobi­liară Buzău, în funcţie la momentul transferului de terenuri.

Reamintim că  fostul primar al Buzăului Constantin Boşcodeală a fost condamnat definitiv, în martie 2016, la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere şi un termen de încercare de cinci ani în dosarul „Gloria“. Instanţa de fond l-a condamnat pe Constantin Boşcodeală pentru două infracţiuni de abuz în serviciu şi l-a achitat pentru cea de-a treia infracţiune pentru care a fost trimis în judecată de DNA, acesta primind o pedeapsă de patru ani, respectiv trei ani, pentru două infracţiuni de abuz în serviciu. Pedepsele au fost contopite, alegându-se pedeapsa cea mai mare, de patru ani, la care s-a adăugat un spor de un an, rezultând, în final, o pedeapsă cu închisoarea de ci­nci ani. În vara lui 2013, primarul municipiului Buzău, Constantin Boşcodeală, a fost trimis în judecată de procurorii DNA sub acuzaţia de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată. În rechizitoriu se preciza că, în perioada 2002-2008, edilul ar fi acordat ilegal societăţii care deţinea echipa de fotbal Gloria Buzău suma de cinci milioane de lei, din bugetul local, şi că a asigurat folosinţa gratuită a complexului sportiv, încălcând prevederile legislaţiei în vigoare. În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unor bunuri imobile aparţinând inculpatului, 7 terenuri şi 5 imobile, printre care şi o vilă la Năvodari şi două autoturisme de lux.

DISTRIBUIȚI
loading...