Se umblă iar la averea fostului primar al Buzăului. După ce Fiscul a reuşit să vândă două dintre terenurile pe care Constantin Boşcodeală le deţinea la Amaru în vederea acoperirii prejudiciului din dosarul „Gloria“, alte două imobile au intrat în atenţia Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Galaţi.  Dosarul de executare silită datează din 2016, însă Boşcodeală a contestat decizia la Judecătoria Galaţi, unde dosarul trenează de mai bine de un an din cauza lipsei de apărare ori a imposibilităţii prezentării avocatului. Săptă­mâna trecută, însă, surpriză! În data de 17 mai era aşteptată pronunţarea instanţei, însă cauza a fost repusă pe rol, după ce la dosar au ajuns unele documente. Astfel că s-a acordat termen pentru 18 iulie 2018, pentru când se vor cita părţile, dată până la care fostul primar al Buzăului trebuie să depună la dosarul cauzei extrase de carte funciară pentru imobilul asupra cărora s-a instituit sechestrul şi pentru imobilul pentru care se solicită înfiinţarea sechestrului.

Reaminitm că fostul primar Constantin Boşcodeală a fost condamnat, definitiv, pe 1 martie 2016, la trei ani de închisoare cu suspendare, de un complet de doi judecători de la Curtea de Apel Braşov care a decis confiscarea specială de la acesta a sumei de 821.496,32 lei şi echivalentul în lei la data plăţii a sumei de 9.377,5 euro.

La sfârşitul lunii februarie, ANAF a vândut două dintre terenurile de la Amaru pe care s-a impus sechestru asigurător în dosarul „Gloria“. Este vorba despre un teren extravilan arabil, în suprafaţă 68.995 m.p., pentru care preţul de pornire al  licitaţiei a fost stabilit la 166.402 lei (exclusiv TVA) şi despre un teren extravilan arabil, în suprafaţă 48.702 m.p., cu preţ de pornire al licitaţiei de 117.474 lei (exclusiv TVA). Licitaţia a avut loc în data de 20 februarie la sediul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Galaţi, iar terenurile au fost vândute la prima strigare.

În ,,Dosarul Gloria“, procurorii au pus sechestru asigurător pe mai multe terenuri, imobile şi pe o maşină, aflate în proprietatea sau în coproprietatea lui Boşcodeală. Printre bunuri se află şi o vilă la Năvodari, zona Mamaia. Reamintim că, în 2016, completul de la Curtea de Apel Braşov care l-a condamnat definitiv pe Constantin Boşco­deală în ,,Dosarul Gloria“ a menţinut măsurile asigurătorii luate prin ordonanţa procurorului din data de 20 martie 2012 în dosarul nr. 87/P/2010 al Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Ploieşti, până la concurenţa sumei de 821.496,32 lei şi a echivalentul în lei la data plăţii a sumei de 9.377,5 euro şi a dispus ridicarea măsurii asigurătorii a sechestrului pentru ce depăşeşte această sumă.

Bunurile sunt însă sub sechestru asigurător şi în celălalt dosar în care fostul edil a fost judecat de Tribunalul Dâmboviţa, pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu şi prin încălcarea dispoziţiilor legale în materia fondului funciar,  în legătură cu trecerea unui teren de 33 de ha din domeniul public al statului, în domeniul privat al municipiului Buzău.

Terenul respectiv se afla în administrarea Staţiunii de Cercetare pentru Legumicultură Buzău, fiind destinat exclusiv activităţii de cercetare şi producerii de seminţe şi material săditor din categorii biologice superioare şi, potrivit legii, nu putea face obiectul unei asemenea operaţiuni. Potrivit procurorilor DNA, Primăria Buzău ar fi trebuit, de fapt, să primească o suprafaţă administrată de S.C. SERIBUZ SA Buzău, însă, cum terenul prezenta un potenţial economic scăzut, s-a făcut în aşa fel încât să se obţină o suprafaţă de teren mult mai valoroasă din punct de vedere al amplasamentului, si­tuată în imediata apropiere a cartierelor oraşului, pe care să poată fi construite obiective economice de către investitori (aşa cum s-a şi întâmplat în realitate) şi nu într-o zonă de la intrarea în municipiu, lângă calea ferată, unde se aflau de fapt terenurile S.C. SERIBUZ SA ce ar fi trebuit predate. Pentru această retrocedare dubioasă, Constantin Boşcodeală a fost trimis în  judecată împreună cu Viorica Stana, la acel moment director al Oficiului de  Cadastru şi Publicitate Imobiliară Buzău, şi cu Nicolae Trandafir, la acel moment director al Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău. Potrivit procurorilor DNA, faptele celor trei au avut ca rezultat prejudicierea ­sta­tului român cu suma de 12.720.000 lei, reprezentând contravaloarea terenului de 33 ha. preluat nelegal,  aflat în domeniul public al statului, destinat exclusiv activităţii de cercetare şi producerii de seminţe şi material săditor din categorii biologice superioare la nivelul Staţiunii de Cercetare pentru Legumicultură Buzău şi exceptat de lege de la reîntregirea izlazului comunal, precum şi prejudicierea Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, prin lipsa de folosinţă a suprafeţei respective, cuantificată de reprezentanţii săi legali la valoarea de 11.528.760 lei.

Judecătorii din Dâmboviţa au decis încetarea procesului penal pentru cei trei inculpaţi pentru infracţiunea de abuz în serviciu, deoarece a intervenit prescripţia răspunderii penale şi a admis în parte acţiunea civilă formulată de către Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău şi a obligat, în solidar, pe inculpaţi, la plata către aceasta a sumei de 5.352.864 lei, cu dobânda legală la data plăţii, reprezentând contravaloarea lipsei de folosinţă a terenului în suprafaţă de 33 ha care a făcut obiectul procesului-verbal nr.15625/19.11.2001 emis de O.C.A.O.T.A. Buzău. De asemenea, a admis în parte acţiunea civilă formulată de către Agenţia Domeniilor Statului şi obligă, în solidar, pe inculpaţi la plata către aceasta a sumei de 531.062 lei, la care va fi adăugată dobânda legală pe timp de un an, calculată la nivelul anului 2001, reprezentând diferenţa dintre contravaloarea terenului în suprafaţă de 33 ha care a făcut obiectul procesului-verbal nr.15625/19.11.2001 emis de O.C.A.O.T.A. Buzău şi contravaloarea, la nivelul anului 2001, a terenului situat pe raza municipiului Buzău, în tarlalele 24 şi 25, identificat în procesul-verbal nr. 16303/29.11.2001 emis de O.C.A.O.T.A. Buzău, în baza Ordinului Prefectului nr.146/24.07.2001. Instanţa a menţinut măsura sechestrului asigurător dispusă asupra bunurilor mobile şi imobile, proprietatea inculpaţilor Boşcodeală Constantin Octavian, Stana Viorica şi Nicolae Trandafir, instituită prin ordonanţa nr. 68/P/2009 din 4.04.2014 a Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti.

În cazul lui Boşcodeală, procurorii au dispus luarea măsurii asigurătorii, constând în indisponibilizarea, prin instituirea sechestrului asupra  următoarelor bunuri mobile şi imobile:

 • imobil – casă de locuit si­tuat în municipiul Buzău, cu suprafaţa construită desfăşu­rată de 218,39 mp., cota de 1/2;
 • apartament situat în municipiul Buzău, cu suprafaţa utilă de 72,27 mp.
 • apartament în municipiul Buzău, cu suprafaţa utilă de 43,84 mp., cota de 1/2;
 • suprafaţa de 48.702,00 mp. teren arabil situat în extravilanul comunei Amaru, judeţul Buzău,
 • suprafaţa de 68.995,00 mp. teren arabil situat în extravilanul comunei Amaru,
 • suprafaţa de 50.004,00 mp. teren arabil în extravilanul comunei Amaru, judeţul Buzău – cota de 1/2,
 • suprafaţa de 50.000,00 mp. teren arabil în extravilanul comunei Amaru, judeţul Buzău, – cota de 1/2,
 • suprafaţa de 40.800,00 mp. teren arabil în extravilanul comunei Amaru, – cota de 1/2;
 • imobil situat în oraşul Năvodari, zona Mamaia, format din teren intravilan în suprafaţă de 194 mp. şi casă de vacanţă formată din 3 camere şi dependinţe cu suprafaţa construită de 81 mp. – cota de 1/2;
 • teren în suprafaţă de 2.930 mp. pădure, situat în extravilanul comunei Stâlpu, judeţul Buzău, cota de 1/2;
 • teren în suprafaţă de 670 mp. păşune situat în extravilanul comunei Merei, judeţul Buzău, cota de 1/2;
 • autoturism marca BMW 525 I,
 • remorcă transport ambarcaţiuni marca UMBRA RIMORCHI URIM 5B/M.

Procedura este destul de complicată şi rămâne de văzut care va fi decizia  instanţei de la Galaţi.

DISTRIBUIȚI
loading...

1 COMENTARIU

 1. Nu-i mai faceți calculele că tot la basca îl doare! Bravo nea Fostele i-ai făcut frumos pe fraierii care te-au votat ani la rând.Halal popor!

Comments are closed.