După ce opt ani de zile res­ponsabilitatea a fost pasată de la o instituţie la alta, depozitul pentru deşeuri industriale ­pe­riculoase al SC FERMIT SA Râmnicu Sărat ar putea fi închis până la începutul lunii viitoare.

   Prefectul Carmen Ichim, reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu-Comisariatul Judeţean Buzău şi cei ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Buzău au inspectat, în această săptămână, depozitul de deşeuri periculoase al societăţii Fermit SA din Râmnicu Sărat, pentru a verifica stadiul lucrărilor prevăzute în proiectul de închidere a obiectivului aflat pe lista celor 68 de depozite neconforme pentru care ţara noastră riscă sancţiuni din partea Comisiei Europene.

   Prefectul de Buzău a constatat că lucrările – demarate în urmă cu două luni şi al căror termen iniţial de finalizare era de un an – se derulează satisfăcător şi că există posibilitatea închiderii proiectului în prima parte a lunii decembrie 2017, aşa cum solicitase anterior autorităţilor implicate.

   „Prefectul Carmen Ichim a discutat la faţa locului şi cu reprezentanţii tuturor factorilor angrenaţi în această operaţiune, Primăria Municipiului Râmnicu Sărat prin Administraţia Domeniului Public, societatea Fermit SA şi firma de construcţii câştigătoare a licitaţiei pentru realizarea lucrărilor, care au dat asigurări că, în ritmul actual, depozitul de deşeuri de azbest ar putea fi închis în termen de o lună“, a informat Instituţia Prefectului.

   În prima parte a proiectului de închidere a depozitului Fermit SA, terenul ocupat de acesta a fost nivelat, acoperit cu un strat de agregate minerale (pietriş) de diferite dimensiuni şi pământ tasat / compactat, au fost amenajate şanţuri de colectare şi scurgere a apei, iar în zilele următoare se va încheia cea de-a doua etapă aflată în prezent în plină desfăşurare – aplicarea unei membrane geotextile care să împiedice pătrunderea apei pluviale în sol şi antrenarea substanţelor periculoase care pot ajunge în pânza freatică.

   În ultima parte a lucrărilor, vor mai fi turnate un strat de agregate minerale şi unul de pământ fertil, iar întreg perimetrul depozitului va fi împrejmuit cu un gard metalic.

   Din cauza a trei depozite de deşeuri neînchise din judeţul Buzău, România a fost dată în judecată de Comisia Europeană, la Curtea de Justiţie a UE, şi riscă  sancţiuni economice usturătoare. Este vorba despre depozitul de deşeuri menajere Nehoiu, depozitul de deşeuri pe­riculoase al SC Rafinăria Venus Oilreg SA Râmnicu Sărat şi depozitul de deşeuri periculoase SC Fermit SA Râmnicu Sărat. Aceste trei depozite fac obiectul scrisorii de punere în întârziere suplimentară privind aplicarea ecorespunzătoare a Directivei 1999/31/CE, cu menţionarea riscului declanşării procedurii de infringement pentru încălcarea obligaţiilor comunitare. Această scrisoare reprezintă, de fapt, deschiderea formală a procedurii de infringement, Comisia Europeană având rolul de autoritate de investigare.

DISTRIBUIȚI