27 de ani
de presa libera
Sambata, Noiembrie 18, 2017 21:28 PM

Politic

După ce opt ani s-a pasat responsabilitatea / Depozitul de azbest de la Rm. Sărat, închis în trei luni de frica amenzilor anunţate de Comisia Europeană

de Vali MARINESCU
Politic  |
10.11.2017, 00:00
554

   După ce opt ani de zile res­ponsabilitatea a fost pasată de la o instituţie la alta, depozitul pentru deşeuri industriale ­pe­riculoase al SC FERMIT SA Râmnicu Sărat ar putea fi închis până la începutul lunii viitoare.

   Prefectul Carmen Ichim, reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu-Comisariatul Judeţean Buzău şi cei ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Buzău au inspectat, în această săptămână, depozitul de deşeuri periculoase al societăţii Fermit SA din Râmnicu Sărat, pentru a verifica stadiul lucrărilor prevăzute în proiectul de închidere a obiectivului aflat pe lista celor 68 de depozite neconforme pentru care ţara noastră riscă sancţiuni din partea Comisiei Europene.

   Prefectul de Buzău a constatat că lucrările - demarate în urmă cu două luni şi al căror termen iniţial de finalizare era de un an - se derulează satisfăcător şi că există posibilitatea închiderii proiectului în prima parte a lunii decembrie 2017, aşa cum solicitase anterior autorităţilor implicate.

   „Prefectul Carmen Ichim a discutat la faţa locului şi cu reprezentanţii tuturor factorilor angrenaţi în această operaţiune, Primăria Municipiului Râmnicu Sărat prin Administraţia Domeniului Public, societatea Fermit SA şi firma de construcţii câştigătoare a licitaţiei pentru realizarea lucrărilor, care au dat asigurări că, în ritmul actual, depozitul de deşeuri de azbest ar putea fi închis în termen de o lună“, a informat Instituţia Prefectului.

   În prima parte a proiectului de închidere a depozitului Fermit SA, terenul ocupat de acesta a fost nivelat, acoperit cu un strat de agregate minerale (pietriş) de diferite dimensiuni şi pământ tasat / compactat, au fost amenajate şanţuri de colectare şi scurgere a apei, iar în zilele următoare se va încheia cea de-a doua etapă aflată în prezent în plină desfăşurare – aplicarea unei membrane geotextile care să împiedice pătrunderea apei pluviale în sol şi antrenarea substanţelor periculoase care pot ajunge în pânza freatică.

   În ultima parte a lucrărilor, vor mai fi turnate un strat de agregate minerale şi unul de pământ fertil, iar întreg perimetrul depozitului va fi împrejmuit cu un gard metalic.

   Din cauza a trei depozite de deşeuri neînchise din judeţul Buzău, România a fost dată în judecată de Comisia Europeană, la Curtea de Justiţie a UE, şi riscă  sancţiuni economice usturătoare. Este vorba despre depozitul de deşeuri menajere Nehoiu, depozitul de deşeuri pe­riculoase al SC Rafinăria Venus Oilreg SA Râmnicu Sărat şi depozitul de deşeuri periculoase SC Fermit SA Râmnicu Sărat. Aceste trei depozite fac obiectul scrisorii de punere în întârziere suplimentară privind aplicarea ecorespunzătoare a Directivei 1999/31/CE, cu menţionarea riscului declanşării procedurii de infringement pentru încălcarea obligaţiilor comunitare. Această scrisoare reprezintă, de fapt, deschiderea formală a procedurii de infringement, Comisia Europeană având rolul de autoritate de investigare.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Liga I: CS Universitatea Craiova - Juventus București 3-1, la primul meci oficial pe noul ''Oblemenco''
Sambata, Noiembrie 18, 2017 21:05 PM

CS Universitatea Craiova a învins-o pe Juventus București cu scorul de 3-1 (2-0), vineri seara, în etapa a 18-a a Ligii I de fotbal, la primul meci oficial disputat pe noul stadion ''Ion Oblemenco''.

Asociația ANCE Europe lansează proiectul 'Arhitectura României Mari'
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:41 PM

Asociația ANCE Europe lansează proiectul "Arhitectura României Mari", cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918, prin organizarea unui eveniment la București în perioada 23-25 noiembrie, având ca obiectiv aducerea în atenția publicului larg a stilului arhitectural neoromânesc.

Republica Moldova: Duminică are loc referendumul pentru destituirea primarului municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:16 PM

Peste 650.000 de persoane cu drept de vot din municipiul Chișinău sunt așteptate, duminică, la urne pentru a participa la referendumul pentru destituirea primarului Dorin Chirtoacă.

Sosirea lui Hariri la Paris contribuie la reducerea tensiunilor în Orientul Mijlociu, afirmă președinția franceză
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:11 PM

Sosirea premierului libanez demisionar Saad Hariri la Paris contribuie la "reducerea tensiunilor" în Orientul Mijlociu, unde Franța continuă să acționeze în această direcție, a afirmat sâmbătă președinția franceză, relatează AFP.

UPDATE Rugby: România - Samoa 17-13, în meci test la București (GALERIE FOTO)
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:01 PM

Naționala de rugby a României a învins Samoa cu scorul de 17-13 (3-10), într-un meci test disputat sâmbătă seara pe Stadionul național ''Arcul de Triumf'' din Capitală.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
17 Nov, 12:47 Când voi avea drum prin Unguriu, opresc la primărie să strâng mâna unui român căruia îi pasă de români!
Pixelu fan Tirizică a comentat pentru articolul S-a încheiat competiția pentru stabilirea județului-pilot / Buzăul va fi primul județ complet digitalizat la nivel școlar:
Devin fan „genunche” dacă legiferează și manualul unic. Momentan sunt fan Tirizică, singurul primar buzoian care a avut curajul să părăsească mizeria ADI „Buzău 2008”.
17 Nov, 10:18 tare in sfarsit
un oarecare a comentat pentru articolul Prefectura Buzău, șah la Academia Română și Judecătoria Pătârlagele:
Avem in sfarsit un prefect, o comisie judeteana si un judecator de la tribunal care arata ca se pot impotrivi unei sentinte definitive de punere in posesie a unei institutii pe 4500 ha teren padure.Macar daca nu putem sa probam competenta sa ne afisam cu varf si indesat indaratnicia.Acea sentinta o va aplica CEDO, iar pe cei cu adevarat vinovati ii va dura in basca pentru ca plateste contribuabilul roman
17 Nov, 09:59 nedumerire
kneji myamoto a comentat pentru articolul Toma: ,,Guvernul să desfiinţeze Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, un primar nu are nicio putere în realitate, doar în teorie“:
este bine domnule primar ca vrei desfiintarea anfp care intr-adevar este parazitara,dar trebuie instituit un organism independent pentru selectarea unor viitori functionari publici din care primari destoinici ca dumneata sa-si aleaga personalul cu care sa lucreze, personal selectat printr-un concurs riguros in baza unei grile ca la judecatori si cu supraveghere ca la bacalaureat.Abia atunci vei avea de unde sa alegi.Daca primul criteriu este încrederea in persoana cu care lucrezi vei avea o mare dezamagire.Mie imi scapa criteriile pentru care l-ai ales pe dl Pistol secretar al primariei, dar te asigur ca vei avea cat de curând o mare deziluzie cu privire la competenta profesionala si moralitatea acestei persoane
Google PageRank Checker