După ce ultima sa carte a fost tradusă în America Latină şi a primit recent titlul de „cetăţean de onoare al judeţului Buzău”, scriitorul Dumitru Ion Dincă se află în faţa unei noi performanţe. Buzoianul este unicul nominalizat la premiul Academiei Române pentru literatură pe anul 2016, cu cartea „Prinţul captiv – epistole de la Elsimore”.

Premiile Academiei Române sunt cele mai importante distincţii din ţară, care se acordă, o dată  la doi ani, oamenilor de ştiinţă şi litere, artiştilor români, din ţară sau din străinătate, pentru meritul de a fi contribuit, prin activitatea şi opera lor, la dezvoltarea culturii şi ştiinţei româneşti. Până acum, doar buzoianul Nicolae Peneş a mai obţinut premiul ­Aca­demiei Române pentru volumul „Alexandru Marghiloman, lordul valah”.

În ceea ce priveşte ­no­minalizările pentru premiile pe anul 2016, Dumitru Ion Dincă a rămas, după o primă întrunire a comisiei de Lingvistica şi Lite­ratură, singurul candidat din cei patru propuşi. Scriitorul buzoian se bucură de recomandarea Anei Blandiana şi de susţinerea academicienilor Nicolae Dabija, Vasile Tărâţeanu şi Valeria Guţu Romalo. Decisivă va fi însă opinia academicianului Eugen Si­mion, şeful secţiei Lingvistica şi Literatură a Academiei Române, urmând ca cei nominalizaţi să fie aprobaţi de prezidiul Academiei.

„Chiar şi numai nominalizarea pentru acordarea acestui premiu – la fel ca la Oscarurile din cinematografie -, constituie un eveniment deosebit în bio­grafia mea artistică”, a declarat pentru OPINIA Dumitru Ion Dincă.

*

„Îmi face plăcere să propun pentru premiul Academiei pe 2016 cartea <Prinţul captiv – epistole de la Elsimore> a poetului Dumitru Ion Dincă, carte pe care o prezint pentru  a doua oară după lansarea ei la Bookfest. Această carte de poezie seamănă cu puţine altele, fiind o carte de poeme despre literatură, despre poezie, un roman în versuri, romanul Prinţului Hamlet, perso­najul central al cărţii. Această reprezentare de gradul II, poezie în poezie, măreşte aura lirică care devine o voce a destinului care uneori este chiar vocea autorului. Îl cunosc şi îl ­res­pect pe domnul Dumitru Ion Dincă de mulţi ani, şi ca om, şi ca jurnalist sau cri­tic literar, şi ca profesor, poetul fiind cel care marchează fiecare dintre aceste calităţi”, scrie Ana Blandiana în recomandarea făcută lui Dumitru Ion Dincă.

*

„Dumitru Ion Dincă a creat un Hamlet modern, ceea ce demonstrează ­ui­mitoarea evoluţie a poeziei contemporane româneşti şi sincronizarea ei cu ma­rile culturi europene”, precizează academicianul Nicolae Dabija despre cartea buzoianului.

*

„Sunt fericit dacă premiul va fi atribuit lui Dumitru Ion Dincă deoarece este unul dintre cei mai interesanţi poeţi contemporani. De altfel şi marele premiu pe care i l-am acordat eu pentru volumul <Lotca lui Iov>, un poem zguduitor, remarcat de majoritatea criticilor, dar în special de noi, cei din spaţiul est-răsăritean, vine să confirme reuşita de acum”, apreciază academicianul Vasile Tărâţeanu.

DISTRIBUIȚI
loading...

1 COMENTARIU

Comments are closed.