Consiliul Judeţean Buzău va demara, în perioada imediat următoare, în mai multe zone ale judeţului, lucrări de refacere a infrastructurii afectate de mai mult timp de alunecările de teren. Preşedintele Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu a anunţat, miercuri, că a decis să demareze aceste lucrări din fonduri proprii ale CJ, iar termenul de execuţie este de patru luni.

„Astăzi (n.r., miercuri) am luat hotărârea ca din bani proprii să începem lucrări în mai multe zone afectate de mai mulţi ani, pentru că sunt lucrări ce trebuie făcute. În ultimul an multe alunecări au fost rezolvate din fonduri proprii şi, în perioada următoare, vom începe lucrări de amploare. Vom începe lucrări de amploare, dar vom face mai întâi consolidări, pentru că degeaba punem asfalt dacă nu consolidăm, şi în câţiva ani o luăm de la capăt”, a spus preşedintele Consiliului Jude­ţean Petre Emanoil Neagu.

Neagu a mai anunţat că Guvernul a alocat banii necesari pentru refacerea drumului judeţean 205 care face legătura între Finţeşti şi Năeni.  În scurt timp, vor începe lucrări de consolidare şi în alte locaţii precum Bozioru, Buda Crăciuneşti, Murgeşti, Pardoşi, Buda-Spidele, Mânzăleşti-Jgheab, Policiori, Zeletin, Finţeşti-Breaza şi altele. „Este un efort financiar fantastic. Să nu creadă cineva că bugetul Consiliului judeţean este un sac fără fund. Noi am vrea să terminăm totul într-o zi, dar nu se poate“, a mai spus Neagu. Suma care CJ o va utiliza din fonduri proprii pentru realizarea acestor lucrări este estimată la câteva milioane de euro.

Podul de la Vadu Paşii, evaluat de un expert

În ceea ce priveşte podul de la Vadu Paşii, Neagu a asigurat că lucrările vor continua, deşi pagubele create de viitura de pe Buzău sunt însemnate.

„Situaţia de la podul de la Vadu Paşii nu este foarte bună pentru că din cauza  debitului mult prea mare s-au creat probleme. Este afectat şi pragul de fund de  la cele două poduri. Noi vom lua toate măsurile. Mâine (n.r., joi) va merge acolo  un expert cu cei de la Direcţia Tehnică, cu constructorul şi mi-aş dori să fie şi cei de la CFR acolo, şi pot să vă asigur că lucrările vor continua după ce se va reface din nou organizarea de şantier, căile de acces şi ce  s-a mai stricat. Deja apa a revenit la cursul normal. Cu ocazia acestor fenomene meteo, cu toţi trebuie să învăţăm ceva. Dacă nu ne vom obişnui sau nu vom înţelege să tratăm cauzele şi nu efectele, în fiecare an banii se vor arunca pe fereastră şi vom ajunge mereu în această situaţie. Astea sunt lucruri care se întâmplă de peste 30 de ani. Dacă nu va exista un program clar de dezvoltare durabilă şi de rezolvare a acestor probleme, la un an, doi, trei vor fi iar astfel de situaţii”, a declarat Petre Emanoil Neagu.