27 de ani
de presa libera
Sambata, Aprilie 29, 2017 00:42 AM

Opinii

Drepturile omului în ţara borfaşilor

de Sabin ORCAN
Opinii  |
06.02.2017, 00:00
296

   Dacă mai avea cineva vreo umbră de îndoială că actuala pu­tere n-are altă prioritate decât să-şi scape pielea de puşcărie, că pomenile promise în campanie n-au fost decât o perdea de fum şi că drepturile omului nu contează decât atunci când e vorba de „noi şi-ai noştri“, sper să se fi trezit în sfârşit. Acum, când e prea târziu deja să mai schimbe ceva...
   Parcă-i aud pe colegii mei de redacţie vociferând că, dimpotrivă, acum e momentul rezistenţei. Sigur, oricât de pesimist aş fi, n-o să stau cu   braţele-n sân. O să luptăm cu toţii să salvăm ce se mai poate salva. Care cu pancarta, care cu pixul, care cu tastatura, care cu microfonul. Întrebarea e dacă rezistenţa asta va produce şi alte urmări decât să ne „răcorim“ în stradă sau pe Internet.
   Ceea ce s-a întâmplat marţi, 31 ianuarie 2017, ne dovedeşte încă o dată, dacă mai era nevoie, că PSD-ul lui Dragnea nu e cu nimic diferit de PSD-ul lui Ponta sau de PDSR-ul lui Năstase. În unele privinţe, cum e Justiţia, mi se pare chiar mai rău decât FSN-ul lui Iliescu. Pentru că pesediştii de tip nou nu-şi propun doar să obţină un control politic total asupra Justiţiei, ci şi să-i taie din faşă orice posibilitate de a-i mai judeca pe ei.
   După ce ne-a împuiat capul cu situaţia realmente dificilă a deţinuţilor, iată că Guvernul Grindeanu a pasat controversata graţiere în curtea Parlamentului. Unde PSD şi ALDE au, oricum, o majoritate relaxată. Dar aşa măcar putem spera la o dezbatere şi la un vot.
În acelaşi timp, Guvernul Grindeanu a operat, banditeşte, câteva modificări inacceptabile ale Codurilor Penale. Zic „banditeşte“, pentru că măsura a fost luată prin ordonanţă de urgenţă, în toiul nopţii, fără niciun anunţ prealabil şi fără avizul CSM-ului. Responsabilitatea o poartă o mână de miniştri care, în cazul de faţă, au acţionat ca nişte slugi ale partidului, nu ca nişte slujbaşi ai statului.
   Modificările cu pricina – îndulcirea abuzului în serviciu sau a conflictului de interese – n-au nicio legătură cu problemele din penitenciare. Şi nici cu aşteptările celor care au votat PSD la ultimele alegeri. Beneficiarii lor sunt, în primul rând, fruntaşii politici ai ţării. În frunte cu domnul condamnat cu suspendare. Iar el n-a văzut, încă, nicio zi de puşcărie.
   Adevărata nenorocire constă în faptul că o idee nobilă – cum este cea că dreptatea nu poate fi sinonimă cu dezumanizarea – este compromisă de nişte inşi cu comportament de borfaşi. Care, în realitate, nu dau doi bani pe drepturile omului. Decât dacă omul se numeşte Liviu Dragnea.
    Pe scurt, actuala putere una zice şi alta face. Un medic psihiatru ar numi asta schizofrenie politică. Adică o minte scindată în două. Eu, ca lingvist amator, i-aş zice anacolut politic. Anacolutul (care în greacă însemna inconsecvenţă) este întreruperea în structura sintactică a unei fraze. Cel mai expresiv exemplu în limba română ni-l dă Caragiale într-o schiţă intitulată, culmea ironiei, chiar „Justiţie“: „Eu, domn’ judecător, reclam, pardon, onoarea mea, care m-a-njurat, şi clondirul cu trei chile mastică prima, care venisem tomn’atunci cu birja...“. Între Leanca lui Nenea Iancu, a cărei depoziţie sare de la onoare la mastică, şi Iordache al lui Dragnea, care începe cu drepturile puşcăriaşilor şi trece la spălarea politicienilor, nu-i mare diferenţă. Cu excepţia faptului că, în cazul de faţă, nu ne arde de râs!

Preluare ,,România Liberă“

Comentarii

referitor borfasi (08 Feb, 20:57)
gg

Domnilor DREAPTA a distrus in Romania capacitati economice de mii de miliarde de dolari.Nu au pus nimic in locul celor desfiintate scopul lor a fost sa obtina ceva bani (pentru propriul buzunar) dupa dezmembrarea utilajelor si vanzarea lor la fier vechi.Mentorul vostru Florian Angelo va poate spune multe.In fond voi sunteti borfasii care au distrus industria in acest judet si acum faceti pe moralistii!

Raspunde

Stiri Agerpres

Joi, Ianuarie 01, 1970 02:00 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
28 Apr, 21:47 Comentariu
Un alt cetățean! a comentat pentru articolul Înglodat în datorii la furnizori și la stat, Căminul de bătrâni de la Vintilă Vodă, în pericol iminent de desființare:
Poate să-i dea Consiliul județean oricât,tot nu va face nimic pentru că este prea comod;aveți dreptate,leafa merge,iar el abia așteaptă să se întoarcă la "căldură"de la Primărie,iar cu noi nici nu vorbește,ne ignora total;Consiliul județean știe asta?
28 Apr, 21:29 Olimpiada
Valeria a comentat pentru articolul Concurenții Olimpiadei Naționale de Istorie de la Buzău, vizită la Comandamentul Diviziei 2:
Comentariile negative aparțin celor care sperau ca Olimpiada să fie un eşec şi nu pot accepta ideea că a fost o mare reuşită.
28 Apr, 21:19 Problema este legea electorală.
Pixelu original a comentat pentru articolul Bârlă s-a cerut afară din PSD, Ciolacu îi face pe plac:
Cum să fie votul lui imitatorule? Este votul pesedeului. Era votul lui dacă era ales de electorat din postura de candidat independent, nu pe listă de partid. După ce va fi exclus din PSD și va pierde funcția de consilier are ocazia să participe la viitoarele alegeri ca independent și să nu mai rănească pe nimeni cu votul lui.
Google PageRank Checker