27 de ani
de presa libera
Vineri, Iunie 23, 2017 16:56 PM
dragaica

Opinii

Drepturile omului în ţara borfaşilor

de Sabin ORCAN
Opinii  |
06.02.2017, 00:00
364

   Dacă mai avea cineva vreo umbră de îndoială că actuala pu­tere n-are altă prioritate decât să-şi scape pielea de puşcărie, că pomenile promise în campanie n-au fost decât o perdea de fum şi că drepturile omului nu contează decât atunci când e vorba de „noi şi-ai noştri“, sper să se fi trezit în sfârşit. Acum, când e prea târziu deja să mai schimbe ceva...
   Parcă-i aud pe colegii mei de redacţie vociferând că, dimpotrivă, acum e momentul rezistenţei. Sigur, oricât de pesimist aş fi, n-o să stau cu   braţele-n sân. O să luptăm cu toţii să salvăm ce se mai poate salva. Care cu pancarta, care cu pixul, care cu tastatura, care cu microfonul. Întrebarea e dacă rezistenţa asta va produce şi alte urmări decât să ne „răcorim“ în stradă sau pe Internet.
   Ceea ce s-a întâmplat marţi, 31 ianuarie 2017, ne dovedeşte încă o dată, dacă mai era nevoie, că PSD-ul lui Dragnea nu e cu nimic diferit de PSD-ul lui Ponta sau de PDSR-ul lui Năstase. În unele privinţe, cum e Justiţia, mi se pare chiar mai rău decât FSN-ul lui Iliescu. Pentru că pesediştii de tip nou nu-şi propun doar să obţină un control politic total asupra Justiţiei, ci şi să-i taie din faşă orice posibilitate de a-i mai judeca pe ei.
   După ce ne-a împuiat capul cu situaţia realmente dificilă a deţinuţilor, iată că Guvernul Grindeanu a pasat controversata graţiere în curtea Parlamentului. Unde PSD şi ALDE au, oricum, o majoritate relaxată. Dar aşa măcar putem spera la o dezbatere şi la un vot.
În acelaşi timp, Guvernul Grindeanu a operat, banditeşte, câteva modificări inacceptabile ale Codurilor Penale. Zic „banditeşte“, pentru că măsura a fost luată prin ordonanţă de urgenţă, în toiul nopţii, fără niciun anunţ prealabil şi fără avizul CSM-ului. Responsabilitatea o poartă o mână de miniştri care, în cazul de faţă, au acţionat ca nişte slugi ale partidului, nu ca nişte slujbaşi ai statului.
   Modificările cu pricina – îndulcirea abuzului în serviciu sau a conflictului de interese – n-au nicio legătură cu problemele din penitenciare. Şi nici cu aşteptările celor care au votat PSD la ultimele alegeri. Beneficiarii lor sunt, în primul rând, fruntaşii politici ai ţării. În frunte cu domnul condamnat cu suspendare. Iar el n-a văzut, încă, nicio zi de puşcărie.
   Adevărata nenorocire constă în faptul că o idee nobilă – cum este cea că dreptatea nu poate fi sinonimă cu dezumanizarea – este compromisă de nişte inşi cu comportament de borfaşi. Care, în realitate, nu dau doi bani pe drepturile omului. Decât dacă omul se numeşte Liviu Dragnea.
    Pe scurt, actuala putere una zice şi alta face. Un medic psihiatru ar numi asta schizofrenie politică. Adică o minte scindată în două. Eu, ca lingvist amator, i-aş zice anacolut politic. Anacolutul (care în greacă însemna inconsecvenţă) este întreruperea în structura sintactică a unei fraze. Cel mai expresiv exemplu în limba română ni-l dă Caragiale într-o schiţă intitulată, culmea ironiei, chiar „Justiţie“: „Eu, domn’ judecător, reclam, pardon, onoarea mea, care m-a-njurat, şi clondirul cu trei chile mastică prima, care venisem tomn’atunci cu birja...“. Între Leanca lui Nenea Iancu, a cărei depoziţie sare de la onoare la mastică, şi Iordache al lui Dragnea, care începe cu drepturile puşcăriaşilor şi trece la spălarea politicienilor, nu-i mare diferenţă. Cu excepţia faptului că, în cazul de faţă, nu ne arde de râs!

Preluare ,,România Liberă“

Comentarii

referitor borfasi (08 Feb, 20:57)
gg

Domnilor DREAPTA a distrus in Romania capacitati economice de mii de miliarde de dolari.Nu au pus nimic in locul celor desfiintate scopul lor a fost sa obtina ceva bani (pentru propriul buzunar) dupa dezmembrarea utilajelor si vanzarea lor la fier vechi.Mentorul vostru Florian Angelo va poate spune multe.In fond voi sunteti borfasii care au distrus industria in acest judet si acum faceti pe moralistii!

Raspunde

Stiri Agerpres

Tusk/Brexit: Oferta premierului Theresa May 'riscă să agraveze situația' europenilor în Marea Britanie
Vineri, Iunie 23, 2017 16:37 PM

Propunerile premierului britanic Theresa May cu privire la drepturile cetățenilor europeni în Marea Britanie după ieșirea acestei țări din Uniunea Europeană sunt sub așteptările noastre și riscă să agraveze situația europenilor de pe teritoriul britanic, a avertizat vineri președintele Consiliului European, Donald Tusk, la finalul Summitului UE desfășurat joi și vineri la Bruxelles, potrivit AFP și DPA.

DNA: Fost director al unei școli din Neamț, trimis în judecată pentru fraudă cu fonduri europene
Vineri, Iunie 23, 2017 16:35 PM

Doru Lozincă, fost director al Grupului școlar "Ion Ionescu de la Brad" din comuna Horia, județul Neamț, a fost trimis în judecată vineri de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru fraudă cu fonduri europene.

PNL Sector 5: Un an de administrație PSD în Sectorul 5 - cronica unui dezastru anunțat
Vineri, Iunie 23, 2017 16:25 PM

PNL Sector 5 consideră că un an de administrație PSD în această zonă administrativă înseamnă "cronica unui dezastru anunțat".

Primarul sectorului 2 intenționează să construiască zece parcări supraetajate
Vineri, Iunie 23, 2017 16:18 PM

Primarul Sectorului 2, Mihai Mugur Toader, a declarat, vineri, cu ocazia prezentării bilanțului după un an de mandat, că în perioada următoare vor fi realizate studiile de fezabilitate pentru construirea a zece parcări supraetajate.

Donald Trump, deranjat de relația apropiată dintre Robert Mueller și James Comey
Vineri, Iunie 23, 2017 16:08 PM

Președintele american Donald Trump a afirmat, într-un interviu pentru Fox News difuzat vineri, că este deranjat de relația dintre Robert Mueller, procurorul special însărcinat cu ancheta privind ingerința Rusiei în alegerile din noiembrie, și fostul director FBI, James Comey, informează The Hill.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 Jun, 14:04 directori
prof a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
dar la sc 3 ramnic? se va incrie cineva? au proiecte , au fonduri, si-au luat masini.... E de luat in calcul: bani multi la gratis, fara ore fara rezultate... viata frumoasa
23 Jun, 13:01 Sunteți nebuni?Sunteți analfabeți cu toții? Opriți-vă!
George Călinescu a comentat pentru articolul Buzoianca Ramona Neculae dedică al treilea volum viitorului ei copil:
Doamnelor, domnilor, e de două ori trist ce se întâmplă. Odată că o grafomană agramată se închipuie creator de literatură și nu se mai oprește din producția de maculatură de o impostură incalificabilă. Dar asta ar fi, până la urmă, damblaua ei și nu ar trebui să ne vexeze inconștiența cu care această veleitară alterează ierarhia valorilor estetice și insultă spiritul public. Mai de condamnat sunt însă „lăudătorii”, organizatorii de așa zise lansări, gazdele iresponsabile, cadre didactice care deschid larg ușile școlilor spre a oferi elevilor veritabile antimodele de o monstruoasă lipsă de cultură și de îndemânare în mânuirea limbii române în scris.
23 Jun, 12:17 Încă-s treaz!...
Unu' a comentat pentru articolul Actuala dilemă a cetăţeanului (ne)turmentat:
Apreciez răspunsul, chiar dacă argumentele, și pe cale de consecință concluziile, sunt discutabile. Ghilimelele nu sugerează un citat decât dacă este indicată sursa. Bun, să presupunem că sunt atât de ignorant într-ale literaturii încât n-am auzit de Caragiale. Am auzit doar că, prin redacții, i se spunea "Moș Virgulă". Deci Caragiale nu putea să facă rabat niciodată de la corectitudinea gramaticală. Doar că multe s-au schimbat într-ale gramaticii în ultima sută (și ceva...) de ani. De acord, păstrăm cuvintele autorului, pentru a păstra parfumul epocii, sau licențele poetice ("Cobori în jos Luceafăr blând..."), dar nici la Caragiale, nici la Eminescu, sau la oricare alt autor nu păstrăm ortografia originală, dacă Onor' Academia a schimbat regulile. Chiar dacă Eminescu și Caragiale (de care, din câte ați remarcat, nu am prea auzit) au scris cu apostrof, noi folosim cratima. Deci, din punctul meu ignorant de vedere, a păstra o ortografie desuetă, fără a accentua, prin indicarea sursei, că doriți un anumit parfum antebelic, constituie o eroare. Părerea mea!...
Google PageRank Checker