27 de ani
de presa libera
Duminica, Martie 26, 2017 06:26 AM

Opinii

Drepturile omului în ţara borfaşilor

de Sabin ORCAN
Opinii  |
06.02.2017, 00:00
258

   Dacă mai avea cineva vreo umbră de îndoială că actuala pu­tere n-are altă prioritate decât să-şi scape pielea de puşcărie, că pomenile promise în campanie n-au fost decât o perdea de fum şi că drepturile omului nu contează decât atunci când e vorba de „noi şi-ai noştri“, sper să se fi trezit în sfârşit. Acum, când e prea târziu deja să mai schimbe ceva...
   Parcă-i aud pe colegii mei de redacţie vociferând că, dimpotrivă, acum e momentul rezistenţei. Sigur, oricât de pesimist aş fi, n-o să stau cu   braţele-n sân. O să luptăm cu toţii să salvăm ce se mai poate salva. Care cu pancarta, care cu pixul, care cu tastatura, care cu microfonul. Întrebarea e dacă rezistenţa asta va produce şi alte urmări decât să ne „răcorim“ în stradă sau pe Internet.
   Ceea ce s-a întâmplat marţi, 31 ianuarie 2017, ne dovedeşte încă o dată, dacă mai era nevoie, că PSD-ul lui Dragnea nu e cu nimic diferit de PSD-ul lui Ponta sau de PDSR-ul lui Năstase. În unele privinţe, cum e Justiţia, mi se pare chiar mai rău decât FSN-ul lui Iliescu. Pentru că pesediştii de tip nou nu-şi propun doar să obţină un control politic total asupra Justiţiei, ci şi să-i taie din faşă orice posibilitate de a-i mai judeca pe ei.
   După ce ne-a împuiat capul cu situaţia realmente dificilă a deţinuţilor, iată că Guvernul Grindeanu a pasat controversata graţiere în curtea Parlamentului. Unde PSD şi ALDE au, oricum, o majoritate relaxată. Dar aşa măcar putem spera la o dezbatere şi la un vot.
În acelaşi timp, Guvernul Grindeanu a operat, banditeşte, câteva modificări inacceptabile ale Codurilor Penale. Zic „banditeşte“, pentru că măsura a fost luată prin ordonanţă de urgenţă, în toiul nopţii, fără niciun anunţ prealabil şi fără avizul CSM-ului. Responsabilitatea o poartă o mână de miniştri care, în cazul de faţă, au acţionat ca nişte slugi ale partidului, nu ca nişte slujbaşi ai statului.
   Modificările cu pricina – îndulcirea abuzului în serviciu sau a conflictului de interese – n-au nicio legătură cu problemele din penitenciare. Şi nici cu aşteptările celor care au votat PSD la ultimele alegeri. Beneficiarii lor sunt, în primul rând, fruntaşii politici ai ţării. În frunte cu domnul condamnat cu suspendare. Iar el n-a văzut, încă, nicio zi de puşcărie.
   Adevărata nenorocire constă în faptul că o idee nobilă – cum este cea că dreptatea nu poate fi sinonimă cu dezumanizarea – este compromisă de nişte inşi cu comportament de borfaşi. Care, în realitate, nu dau doi bani pe drepturile omului. Decât dacă omul se numeşte Liviu Dragnea.
    Pe scurt, actuala putere una zice şi alta face. Un medic psihiatru ar numi asta schizofrenie politică. Adică o minte scindată în două. Eu, ca lingvist amator, i-aş zice anacolut politic. Anacolutul (care în greacă însemna inconsecvenţă) este întreruperea în structura sintactică a unei fraze. Cel mai expresiv exemplu în limba română ni-l dă Caragiale într-o schiţă intitulată, culmea ironiei, chiar „Justiţie“: „Eu, domn’ judecător, reclam, pardon, onoarea mea, care m-a-njurat, şi clondirul cu trei chile mastică prima, care venisem tomn’atunci cu birja...“. Între Leanca lui Nenea Iancu, a cărei depoziţie sare de la onoare la mastică, şi Iordache al lui Dragnea, care începe cu drepturile puşcăriaşilor şi trece la spălarea politicienilor, nu-i mare diferenţă. Cu excepţia faptului că, în cazul de faţă, nu ne arde de râs!

Preluare ,,România Liberă“

Comentarii

referitor borfasi (08 Feb, 20:57)
gg

Domnilor DREAPTA a distrus in Romania capacitati economice de mii de miliarde de dolari.Nu au pus nimic in locul celor desfiintate scopul lor a fost sa obtina ceva bani (pentru propriul buzunar) dupa dezmembrarea utilajelor si vanzarea lor la fier vechi.Mentorul vostru Florian Angelo va poate spune multe.In fond voi sunteti borfasii care au distrus industria in acest judet si acum faceti pe moralistii!

Raspunde

Stiri Agerpres

Atac la Londra: Poliția britanică vrea informații suplimentare
Duminica, Martie 26, 2017 05:39 AM

Poliția britanică vrea să obțină mai multe informații pentru a stabili circumstanțele exacte în care Khalid Masood a decis să comită atentatul de la Londra, revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic, transmite AFP.

ZILE NAȚIONALE: Republica Populară Bangladesh
Duminica, Martie 26, 2017 05:05 AM

Republica Populară Bangladesh sărbătorește Ziua Națională la 26 martie, dată la care aniversează proclamarea independenței, în anul 1971.

Ziua internațională a luptei împotriva epilepsiei (Purple Day)
Duminica, Martie 26, 2017 04:54 AM

Ziua internațională a luptei împotriva epilepsiei, cunoscută la nivel mondial sub denumirea de Purple Day, este marcată în fiecare an pe 26 martie, vizând creșterea gradului de conștientizare la nivel mondial a bolii.

"Un binecunoscut lider terorist Al-Qaida", ucis de o lovitură americană în Afganistan (Pentagon)
Duminica, Martie 26, 2017 04:47 AM

Pentagonul a precizat sâmbătă că o lovitură a SUA în Afganistan l-a ucis în urmă cu șase zile pe un militant al grupării Al Qaida care era responsabil pentru moartea a doi membri ai serviciilor americane și acuzat pentru implicare în atacul asupra unui autobuz ce transporta echipa de cricket a statului Sri Lanka, în 2009, transmite Reuters.

DOCUMENTAR: 195 de ani de la moartea compozitorului Ludwig van Beethoven
Duminica, Martie 26, 2017 04:46 AM

Compozitorul german Ludwig van Beethoven s-a născut la Bonn, la 16 decembrie 1770.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
25 Mar, 13:09 POLITIA LOCALA
POPESCU LEONTIN a comentat pentru articolul Poliţiştii locali angajaţi ilegal, cu un pas mai aproape de concediere:
DEOARECE UNITATIILE PARTICULARE LUCREAZA CU UN TARIF FOARTE MIC PE CIND UNITATIILE DE STAT PRESTATOARE DE SERVICI LUCTREZA DUPA NORME LEGE .
25 Mar, 13:06 politia locala referitor
popescu leontin a comentat pentru articolul Poliţiştii locali angajaţi ilegal, cu un pas mai aproape de concediere:
Referitor la HAUSUL CARE EXISTA INTRE POLITIA LOCALA POLITIA NATIONALA SI DIRECTIILE PUBLICE DE PAZA ALE STATULUI SINT URMATOARELE . DATORITA UNITATIILOR DIN TARA PRIN DESFINTAREA CORPURIILOR GARDIENILOR PUBLICI SA AJUNS LA HAUS
25 Mar, 08:39 ???
Virgil a comentat pentru articolul Cum a încercat Neagu să îl execute public pe Toma, dar gloanțele l-au nimerit pe Tescaru:
Au inceput lucrarile de primavara in fata locuintei lui Neagu, la Poieni, pe banii primariei. La restul populatiei cand incepe?
Google PageRank Checker