27 de ani
de presa libera
Marti, August 22, 2017 11:54 AM

Opinii

Drepturile omului în ţara borfaşilor

de Sabin ORCAN
Opinii  |
06.02.2017, 00:00
419

   Dacă mai avea cineva vreo umbră de îndoială că actuala pu­tere n-are altă prioritate decât să-şi scape pielea de puşcărie, că pomenile promise în campanie n-au fost decât o perdea de fum şi că drepturile omului nu contează decât atunci când e vorba de „noi şi-ai noştri“, sper să se fi trezit în sfârşit. Acum, când e prea târziu deja să mai schimbe ceva...
   Parcă-i aud pe colegii mei de redacţie vociferând că, dimpotrivă, acum e momentul rezistenţei. Sigur, oricât de pesimist aş fi, n-o să stau cu   braţele-n sân. O să luptăm cu toţii să salvăm ce se mai poate salva. Care cu pancarta, care cu pixul, care cu tastatura, care cu microfonul. Întrebarea e dacă rezistenţa asta va produce şi alte urmări decât să ne „răcorim“ în stradă sau pe Internet.
   Ceea ce s-a întâmplat marţi, 31 ianuarie 2017, ne dovedeşte încă o dată, dacă mai era nevoie, că PSD-ul lui Dragnea nu e cu nimic diferit de PSD-ul lui Ponta sau de PDSR-ul lui Năstase. În unele privinţe, cum e Justiţia, mi se pare chiar mai rău decât FSN-ul lui Iliescu. Pentru că pesediştii de tip nou nu-şi propun doar să obţină un control politic total asupra Justiţiei, ci şi să-i taie din faşă orice posibilitate de a-i mai judeca pe ei.
   După ce ne-a împuiat capul cu situaţia realmente dificilă a deţinuţilor, iată că Guvernul Grindeanu a pasat controversata graţiere în curtea Parlamentului. Unde PSD şi ALDE au, oricum, o majoritate relaxată. Dar aşa măcar putem spera la o dezbatere şi la un vot.
În acelaşi timp, Guvernul Grindeanu a operat, banditeşte, câteva modificări inacceptabile ale Codurilor Penale. Zic „banditeşte“, pentru că măsura a fost luată prin ordonanţă de urgenţă, în toiul nopţii, fără niciun anunţ prealabil şi fără avizul CSM-ului. Responsabilitatea o poartă o mână de miniştri care, în cazul de faţă, au acţionat ca nişte slugi ale partidului, nu ca nişte slujbaşi ai statului.
   Modificările cu pricina – îndulcirea abuzului în serviciu sau a conflictului de interese – n-au nicio legătură cu problemele din penitenciare. Şi nici cu aşteptările celor care au votat PSD la ultimele alegeri. Beneficiarii lor sunt, în primul rând, fruntaşii politici ai ţării. În frunte cu domnul condamnat cu suspendare. Iar el n-a văzut, încă, nicio zi de puşcărie.
   Adevărata nenorocire constă în faptul că o idee nobilă – cum este cea că dreptatea nu poate fi sinonimă cu dezumanizarea – este compromisă de nişte inşi cu comportament de borfaşi. Care, în realitate, nu dau doi bani pe drepturile omului. Decât dacă omul se numeşte Liviu Dragnea.
    Pe scurt, actuala putere una zice şi alta face. Un medic psihiatru ar numi asta schizofrenie politică. Adică o minte scindată în două. Eu, ca lingvist amator, i-aş zice anacolut politic. Anacolutul (care în greacă însemna inconsecvenţă) este întreruperea în structura sintactică a unei fraze. Cel mai expresiv exemplu în limba română ni-l dă Caragiale într-o schiţă intitulată, culmea ironiei, chiar „Justiţie“: „Eu, domn’ judecător, reclam, pardon, onoarea mea, care m-a-njurat, şi clondirul cu trei chile mastică prima, care venisem tomn’atunci cu birja...“. Între Leanca lui Nenea Iancu, a cărei depoziţie sare de la onoare la mastică, şi Iordache al lui Dragnea, care începe cu drepturile puşcăriaşilor şi trece la spălarea politicienilor, nu-i mare diferenţă. Cu excepţia faptului că, în cazul de faţă, nu ne arde de râs!

Preluare ,,România Liberă“

Comentarii

referitor borfasi (08 Feb, 20:57)
gg

Domnilor DREAPTA a distrus in Romania capacitati economice de mii de miliarde de dolari.Nu au pus nimic in locul celor desfiintate scopul lor a fost sa obtina ceva bani (pentru propriul buzunar) dupa dezmembrarea utilajelor si vanzarea lor la fier vechi.Mentorul vostru Florian Angelo va poate spune multe.In fond voi sunteti borfasii care au distrus industria in acest judet si acum faceti pe moralistii!

Raspunde

Stiri Agerpres

Stoltenberg: NATO nu va lăsa niciodată Afganistanul ''să redevină un sanctuar pentru teroriști''
Marti, August 22, 2017 11:43 AM

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), care a intervenit în Afganistan a doua zi după atentatele din 11 septembrie 2001, la cererea SUA, nu va lăsa niciodată această țară ''să redevină un sanctuar pentru teroriști'', a declarat marți secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, salutând discursul președintelui american Donald Trump, informează AFP.

Un fost avocat al cântărețului Michael Jackson îl va apăra pe Bill Cosby
Marti, August 22, 2017 11:38 AM

Tom Mesereau, fost avocat al cântărețului Michael Jackson, se va ocupa de apărarea în instanță a actorului de comedie Bill Cosby, a anunțat luni un purtător de cuvânt al artistului, citat de AFP.

NASA/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: Insulele Bahamas, fotografiate de pe orbită
Marti, August 22, 2017 11:38 AM

Unul dintre punctele de interes ale astronauților din echipajul Stației Spațiale Internaționale (ISS) pentru realizarea de fotografii din spațiu este grupul insulelor Bahamas, destinație de vis pentru vacanțe, conform NASA.

Sonda Cassini a demonstrat că viața este posibilă în sistemul de sateliți ai planetei Saturn
Marti, August 22, 2017 11:36 AM

Oceane de apă lichidă, ascunse la mari adâncimi sub crustele înghețate care acoperă trei dintre sateliții naturali ai giganticei planete gazoase Saturn, ar putea îndeplini condițiile necesare pentru apariția și dezvoltarea "vieții așa cum o cunoaștem noi", este concluzia unei echipe de oameni de știință care analizează datele adunate în cadrul misiunii sondei Cassini, care se apropie de sfârșit, informează Space.com.

Tenis: Azarenka va rata US Open, din cauza luptei pentru custodia fiului său
Marti, August 22, 2017 11:29 AM

Jucătoarea belarusă de tenis Victoria Azarenka s-a retras de la US Open, ultimul turneu de Mare Șlem al anului, din cauza faptului că se află într-o luptă pentru custodia fiului său cu fostul său partener și nu are voie să își scoată copilul în afara Californiei, relatează Reuters.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
22 Aug, 11:14 Lumea de ieri și lumea de azi!
Pixelu razna a comentat pentru articolul Torţionarul Vişinescu se vrea liber ,,din motive medicale“:
Din aceeași categorie cu „nu suportă detenția” sau dementul ăla norvegian, Breivik, care a dat statul în judecată că este supus unui tratament inuman pentru că este izolat și nu socializează și i se încălzește mâncarea la microunde. Și statul norvegian a luat în serios plângerea. Demența este totală. Personajul are și pagină pe Wikipedia. Mai nou, și-a schimbat legal numele.
22 Aug, 10:46 Justitie divina...
Unforgiven a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Florina Stoian,nu te supara,dar era si timpul sa fii schimbata!...La cate mizerii si abuzuri ai facut in perioada concursului pentru functia de director de scoala-2016,la cata incompetenta crasa ai demonstrat in ciuda inaltelor studii economice de la Academia din Brosteni,la cat rafinament intelectual ai afisat de fiecare data cand ai reprezentat invatamantul buzoian,la ce /in ce concurs de imprejurari politice ai obtinut postul!...Probabil e prea mult pentru tine si functia de director la gradinita "Boboceii din Micro III"...Sorry,Florina go home!
22 Aug, 10:13 Unde dai și unde crapă!
Pixelu corporatist a comentat pentru articolul Ministrul Educaţiei a desfăcut din greşeală contractul altcuiva când a demis-o pe Florina Stoian:
Observ o întreagă propagandă legată de faptul că: „A luat concursul, să-și ducă mandatul la bun sfârșit!”. Principial vorbind, este o cretinătate. Dacă câștigătorul concursului o ia razna în timpul mandatului este firesc să fie înlăturat. Că se pot face abuzuri, cum pare a fi și cazul de față, este cu totul altă discuție, care în principiu sunt generate de însăși natura legislației. Guvernarea corporatistă a fost legiferată tocmai pentru a legaliza abuzul.
Google PageRank Checker