27 de ani
de presa libera
Sambata, Octombrie 21, 2017 22:35 PM

Opinii

Drepturile omului în ţara borfaşilor

de Sabin ORCAN
Opinii  |
06.02.2017, 00:00
469

   Dacă mai avea cineva vreo umbră de îndoială că actuala pu­tere n-are altă prioritate decât să-şi scape pielea de puşcărie, că pomenile promise în campanie n-au fost decât o perdea de fum şi că drepturile omului nu contează decât atunci când e vorba de „noi şi-ai noştri“, sper să se fi trezit în sfârşit. Acum, când e prea târziu deja să mai schimbe ceva...
   Parcă-i aud pe colegii mei de redacţie vociferând că, dimpotrivă, acum e momentul rezistenţei. Sigur, oricât de pesimist aş fi, n-o să stau cu   braţele-n sân. O să luptăm cu toţii să salvăm ce se mai poate salva. Care cu pancarta, care cu pixul, care cu tastatura, care cu microfonul. Întrebarea e dacă rezistenţa asta va produce şi alte urmări decât să ne „răcorim“ în stradă sau pe Internet.
   Ceea ce s-a întâmplat marţi, 31 ianuarie 2017, ne dovedeşte încă o dată, dacă mai era nevoie, că PSD-ul lui Dragnea nu e cu nimic diferit de PSD-ul lui Ponta sau de PDSR-ul lui Năstase. În unele privinţe, cum e Justiţia, mi se pare chiar mai rău decât FSN-ul lui Iliescu. Pentru că pesediştii de tip nou nu-şi propun doar să obţină un control politic total asupra Justiţiei, ci şi să-i taie din faşă orice posibilitate de a-i mai judeca pe ei.
   După ce ne-a împuiat capul cu situaţia realmente dificilă a deţinuţilor, iată că Guvernul Grindeanu a pasat controversata graţiere în curtea Parlamentului. Unde PSD şi ALDE au, oricum, o majoritate relaxată. Dar aşa măcar putem spera la o dezbatere şi la un vot.
În acelaşi timp, Guvernul Grindeanu a operat, banditeşte, câteva modificări inacceptabile ale Codurilor Penale. Zic „banditeşte“, pentru că măsura a fost luată prin ordonanţă de urgenţă, în toiul nopţii, fără niciun anunţ prealabil şi fără avizul CSM-ului. Responsabilitatea o poartă o mână de miniştri care, în cazul de faţă, au acţionat ca nişte slugi ale partidului, nu ca nişte slujbaşi ai statului.
   Modificările cu pricina – îndulcirea abuzului în serviciu sau a conflictului de interese – n-au nicio legătură cu problemele din penitenciare. Şi nici cu aşteptările celor care au votat PSD la ultimele alegeri. Beneficiarii lor sunt, în primul rând, fruntaşii politici ai ţării. În frunte cu domnul condamnat cu suspendare. Iar el n-a văzut, încă, nicio zi de puşcărie.
   Adevărata nenorocire constă în faptul că o idee nobilă – cum este cea că dreptatea nu poate fi sinonimă cu dezumanizarea – este compromisă de nişte inşi cu comportament de borfaşi. Care, în realitate, nu dau doi bani pe drepturile omului. Decât dacă omul se numeşte Liviu Dragnea.
    Pe scurt, actuala putere una zice şi alta face. Un medic psihiatru ar numi asta schizofrenie politică. Adică o minte scindată în două. Eu, ca lingvist amator, i-aş zice anacolut politic. Anacolutul (care în greacă însemna inconsecvenţă) este întreruperea în structura sintactică a unei fraze. Cel mai expresiv exemplu în limba română ni-l dă Caragiale într-o schiţă intitulată, culmea ironiei, chiar „Justiţie“: „Eu, domn’ judecător, reclam, pardon, onoarea mea, care m-a-njurat, şi clondirul cu trei chile mastică prima, care venisem tomn’atunci cu birja...“. Între Leanca lui Nenea Iancu, a cărei depoziţie sare de la onoare la mastică, şi Iordache al lui Dragnea, care începe cu drepturile puşcăriaşilor şi trece la spălarea politicienilor, nu-i mare diferenţă. Cu excepţia faptului că, în cazul de faţă, nu ne arde de râs!

Preluare ,,România Liberă“

Comentarii

referitor borfasi (08 Feb, 20:57)
gg

Domnilor DREAPTA a distrus in Romania capacitati economice de mii de miliarde de dolari.Nu au pus nimic in locul celor desfiintate scopul lor a fost sa obtina ceva bani (pentru propriul buzunar) dupa dezmembrarea utilajelor si vanzarea lor la fier vechi.Mentorul vostru Florian Angelo va poate spune multe.In fond voi sunteti borfasii care au distrus industria in acest judet si acum faceti pe moralistii!

Raspunde

Stiri Agerpres

Mureș: Membrii Ștafetei Invictus au ținut un moment de reculegere la mormântul unui ofițer ucis în Afganistan
Sambata, Octombrie 21, 2017 22:14 PM

Membrii Ștafetei Veteranilor Invictus 2017 de pe traseul galben, care au parcurs sâmbătă, în alergare și pe bicicletă, distanța de 55 de kilometri între Sighișoara și Târgu Mureș, au depus flori și au ținut un moment de reculegere la mormântul maiorului post-mortem Tiberius-Marcel Petre, ucis într-un schimb de focuri, pe 3 aprilie 2009, în Afganistan.

Sibiu: Iosif Demian a obținut cu filmul "Baloane de curcubeu" premiul de excelență la Festivalul Astra Film
Sambata, Octombrie 21, 2017 21:26 PM

Cineastul român Iosif Demian, stabilit în Australia, a obținut sâmbătă seara premiul de excelență la Festivalul Astra Film, cu "Baloane de curcubeu", o creație cinematografică lansată după 35 de ani la festivalul de la Sibiu.

Simona Halep, despre Turneul Campioanelor - Fiecare meci va fi ca o finală
Sambata, Octombrie 21, 2017 20:46 PM

Jucătoarea română de tenis Simona Halep, numărul unu mondial, a declarat, sâmbătă, la Singapore, că fiecare meci de la Turneul Campioanelor va fi ca o finală, potrivit site-ului WTA.

Protest în Piața Universității pentru legalizarea parteneriatului civil
Sambata, Octombrie 21, 2017 20:43 PM

Asociația MozaiQ a organizat, sâmbătă, în Piața Universității din Capitală, un protest pentru a cere legalizarea parteneriatului civil în România.

UPDATE Manifestație cu sute de mii de persoane la Barcelona, în frunte cu liderul catalan Carles Puigdemont (GALERIE FOTO)
Sambata, Octombrie 21, 2017 20:20 PM

Sute de mii de manifestanți catalani, în frunte cu liderul separatist Carles Puigdemont, au umplut sâmbătă centrul Barcelonei pentru a cere independența după ce guvernul central a solicitat destituirea executivului catalan, relatează AFP.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
21 Oct, 00:13 Fara pile!
O.Ureche a comentat pentru articolul Concursul pentru şefia Bibliotecii Judeţene se reia, după ce ambilor candidaţi li s-au respins dosarele:
Oamenii cei mai priceputi,bine pregatiti si cu aptitudini certe trebuie sa ajunga in aceste functii!
20 Oct, 19:40 carte
nick a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari ! A fost unul din idolii tineretii mele. Din cauza unor probleme personale nu am putut participa la intalnirea de la Hasdeu. Cum pot procura 2 carti scrise de Penu. Cu multumiri !
20 Oct, 19:31 Intalnirea cu un sportiv de geniu!
Un admirator a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari pentru intreaga cariera, d-nule Penu! Imi pare rau ca nu am participat la intalnire! Mi-as fi dorit sa-l vad! Pacat insa de faptul ca terenurile de fotbal si baschet din curtea liceului Hasdeu, care odinioara erau pline, chiar si in zilele de vacanta sau weekend acum putrezesc in paragina!
Google PageRank Checker