Economic

Două preparate din carne din Râmnicu Sărat au primit atestat de produs tradițional

Două preparate din carne fabricate în județul Buzău, la Râmnicu Sărat, au primit recent atestat de produs tradițional. Este vorba despre ”Salamul Casa Râmniceană” și ”Cârnații crud-uscați Casa Râmi­nceană”, care au primit  recunoașterea de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), devenind astfel și un valoros instrument de promovare a Buzăului, sporind interesul  pentru descoperirea valorilor locului. Aceste atestate se adaugă celor 62 de atestate acordate de la începutul anului până la sfârșitul lunii iulie. Numărul total al produselor înscrise în Registrul Națio­nal al Produselor Tradi­ționale a ajuns în prezent la 759.

,,Salamul Casa Râmniceană” este un preparat culinar din carne de porc și vită cu o metodă de prelucrare autentică și inva­riabilă, iar toate operațiunile de prelucrare sunt executate manual. Combinația celor două tipuri de carne, ingredientele urmate, în final, de procedeul de afumare, evidențiază valoarea tradițională a produsului finit. ”Cârnații crud-uscați Casa Râmi­nceană” sunt preparați din carne de oaie și porc, mate parte de de la fermele proprii.

Înregistrare online a produselor în vederea atestării

Agenția pentru Finan­țarea Investițiilor Rurale (AFIR ) a creat o aplicație pentru înregistrarea online a cererilor de obținere a ­ates­tatului și promovarea acestor produse, dar și a altor categorii de produse, precum rețetele consacrate și vinuri certificate etc. Prin intermediul aplicației, Agen­ția promovează și sprijină consumul produselor atestate la nivel național: produse tradiționale, montane, cu rețetă consacrată, și la nivel european, precum produsele cu denumire de origine protejată (DOP) sau cu indicație geografică protejată (IGP).

Pe site-ul www.madr.ro a fost creat un buton la Secțiunea Industrie Alimentară care redirec­ționează utilizatorul către platforma de depunere on-line disponibilă la adresa https://cpac.afir.info.

Atestarea se face în baza unui ordin comun al MADR, al Ministerului Sănătății și al Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorului, emis în 2013. Potrivit Ordinului 724/2013, produsul tradițional este atestat la cerere, în urma depunerii unor documente și a ­veri­ficării în teren de către reprezentanți împuterniciți ai celor trei instituții a realității datelor înscrise în documente.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker