Actualitate

Două păduri din nordul județului, propuse pentru a fi incluse în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România

Avem încă păduri care nu sunt afectate de intervenția umană și unde natura poate fi găsită în forma ei nealterată. Patrimoniul forestier are o valoare ines­timabilă, iar gestionarea și protecția acestuia trebuie să fie o prioritate pentru autoritățile județului.

În cursul anului 2018, reprezentanții Gărzii Fores­tiere Focșani au verificat în teren două studii de fundamentare pentru includerea în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România a pădurii Argin­tărie, proprietate privată aparținând S.C. CASCADE EMPIRE SRL și administrată de Ocolul Silvic Carcade Empire SRL, și a pădurii Colții Balei, proprietate publică a statului, administrată de Ocolul Silvic Cislău, ambele din nordul județului Buzău. Cele două studii de fundamentare respectă preve­de­ri­le legale, fiind transmise spre avizare și includere în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România către Comisia tehnică de avizare în silvicultură din cadrul Ministerului Apelor și Pădurilor. În luna iunie 2018 au fost înregistrate la Garda Forestieră Focșani studiile de fundamentare pentru includerea în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România a trupurilor de pădure Cașoca Mare, Pietrele Înșirate, Valea Zănoaga, Ciuta Înaltă, Milei, Viforița, Valea Milei, Titilău, Siriu Mare, Tainița, Genunea Dracului, Piciorul Milei, Cașoca, Piatra Corbului, situate pe teritoriul judetului Buzău. Acestea au fost respinse întrucât nu au fost elaborate în conformitate cu Metodologia de lucru privind identificarea pădurilor virgine și cvasivirgine.

Conform definițiilor din Ordinul de Ministru 3397/2012, o pădure virgină ,,este acea pădure care s-a format și dezvoltat exclusiv sub acțiunea factorilor ­na­turali și în care procesele ecosistemice în dinamica lor se produc fără nicio influență antropică directă sau indirectă”, iar cea cvasivirgină este ,,pădurea virgină din trecut, care, între timp, a suferit modificări ­antro­pice observabile, nesemnificative asupra structurii, stațiunii și proceselor ecosistemice”.

Pentru fiecare suprafață eligibilă se întocmește un studiu de fundamentare, care este transmis Gărzii Forestiere în vederea verificării tuturor criteriilor și, dacă sunt îndeplinite, aceasta demarează procesul de includere în Catalogul Națio­nal al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine. În momentul în care există indicii că o pădure ar putea îndepli criteriile de încadrare în categoria pădurilor virgine sau cvasivirgine, nu se efectuează lucrări silvice. Odată incluse în Catalog, pădurile virgine sau cvasivirgine au un regim de protecție, fiind interzise orice lucrări silvice.

În pădurile virgine sau în cele cvasivirgine sunt permise doar activități de vizitare sau cercetare, cu condiția ca acestea să nu le  afecteze în niciun fel.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker