Dosarul retrocedării dubioase a peste 5.000 de hectare de pădure de la Gura Teghii, trimis în instanţă de aproape trei ani de zile, ar putea fi soluţionat în curând în primă instanţă. După o întârzire de aproape doi ani, instanţa a stabilit data la care vor fi audiate în şedinţă publică interceptările, în cauză, stocate pe CD-uri. Astfel, pe 5 februarie, va fi momentul adevărului pentru părţile din dosar. Audierea înregistrărilor depuse la dosarul cauzei ar putea fi ultima etapă înainte de pronunţarea pe fond în acest proces.

Reamintim că, în acest dosar, fostul prefect de Buzău Paul Beganu a fost arestat la sfârşitul lunii noiembrie 2014, acuzat de DNA că ar fi primit un milion de euro mită pentru a-l sprijini pe afaceristul ialomiţean Gheorghe Ceteraş să intre mai repede în posesia unui teren de peste 5.000 de hectare de pădure din comuna Gura Teghii. Împreună cu Beganu, în total au fost trimise în judecată în cauză 12 persoane, printre care şi fostul prefect Maria Buleandră, la data comiterii faptei şef al Serviciului Controlul Legalităţii, al Aplicării Actelor Normative, Contencios Administrativ, Aplicarea Apostilei şi Relaţii cu Autorităţile Locale, pentru instigare la infracţiunea continuată de abuz în serviciu.

În faţa magistraţilor mai apar, printre alţii, un avocat buzoian, un judecător de la Pătârlagele, altul din cadrul Direcţiei Silvice, un inginer de la Ocolul Silvic Siriu şi doi administratori de societăţi comerciale.

Potrivit procurorilor DNA, Gheorghe Poenaru, afaceristul ialomiţean Gheorghe Ceteraş, inginerul silvic Edu­ard Gabriel Moiseanu şi avocatul buzoian Mihail-Cosmin Vasile s-au înţeles, în 2010, să obţină, în condiţii de nelegalitate, spun procurorii DNA, reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de 5.134,29 hectare de teren forestier care aparţinuse Societăţii Anonime Ardeleana pentru Industrie Forestieră, în numele nou-înfiinţatei SC Forestiera Ardeleana SRL, administrată de Poenaru.

În acest scop, în perioada ianuarie-decembrie 2011, Ceteraş i-a remis 1.000.000 de euro, în două tranşe, lui Ion ­Iri­mia, angajat al Romsilva, care a pretins că are influenţă asupra prefectului de Buzău Paul Beganu şi a altor funcţionari din cadrul regiei pentru a-i determina să îndeplinească şi să urgenteze îndeplinirea unor acte referitoare la reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului de 5.132,29 de hectare revendicat de SC Forestiera Ardeleana SRL, punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate, susţineau procurorii.

Potrivit sursei citate, în acelaşi scop, în prima jumătate a anului 2011, Ceteraş i-a remis 1.000.000 de euro prefectului de Buzău Paul Beganu, în legătură cu emiterea unei adrese conţi­nând menţiuni nereale, nepromovarea intereselor Comisiei Judeţene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Buzău în dosarele aflate pe rolul instanţelor având ca obiect suprafaţa respectivă de pădure, urgentarea punerii în posesie în condiţii de ilegalitate a lui Ceteraş şi eliberarea titlului de proprietate.