Actualitate

Dosarele a doi foşti politicieni buzoieni, blocate la Instanţa Supremă de revolta judecătorilor

Procesul fostului preşe­din­te al Consiliului Judeţean Buzău, ex-senatorul Victor Mocanu, a fost din nou suspendat luni. Preşedintele completului 1 de 5 ju­de­cători de la Instanţa Su­premă care judecă apelul în dosarul „Maternitatea”, judecătorul Iulian Dra­gomir,  a anunţat că s-a decis suspendarea tuturor cauzelor şi să fie sesizate Secţiile Unite de la ÎCCJ, după ce Consiliul Superior al Magistraturii a decis, anul trecut, ca toate dosarele repartizate în decembrie 2018 să rămână la aceleaşi completuri şi în 2019.

Completul 1 de 5 judecă dosarul Turceni-Rovinari, în care sunt judecaţi Victor Ponta şi Dan Şova, dosarul lui Sebastian Ghiţă şi Iulian Bădescu şi dosarul lui Viorel Hrebenciuc.

„C5, văzând dispoziţiile hotărârii CSM prin care s-a stabilit ca toate dosarele repartizate în 13 decembrie să rămână la Completurile trase la sorţi în decembrie anul trecut, având în vedere jurisprudenţa, care arată că dosarele rămân doar la completurile care au început administrarea probelor, punem în discuţie sesizarea Secţiilor Unite în vederea schimbării jurisprudenţei. Stabilim sesizarea Secţiei penale pentru a spune un punct de vedere şi pune în discuţie suspendarea proceselor”, a spus preşedintele completului de 5 judecători, Iulian Dra­gomir, citat de Mediafax.

Toate aceste procese au fost amânate pentru 4 februarie, în aşteptarea unei decizii a Secţiilor Unite.  Tot acest complet judecă şi apelul declarat de Direcţia Naţională Anticorupţie la sentinţa pe fond în dosarul în care fostul deputat de Buzău şi ex-consilier prezidenţial George Scutaru a fost achitat pentru spălare de bani în scopul susţinerii campaniei electorale locale şi generale a PNL din 2008.

Pe actuala jurisprudenţă, dosarele de la completurile de 5 în care nu au fost efectuate acte procedurale, respectiv nu au fost administrate probe, erau preluate de completurile constituite în anul următor.

Pe 19 decembrie, CSM a decis însă ca dosarele intrate în anul 2018 să rămână la completurile de constituite în decembrie 2018, chiar dacă nu au fost administrate probe.

În 3 ianuarie au fost trase la sorţi completurile de 5 pentru anul 2019, altele decât cele desemnate deja pentru dosarele din data de 13 decembrie. Atunci, au fost stabilite completurile care vor judeca mai multe procese cu miză, precum cel în care liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu în legătură cu angajările fictive de la Direcţia pentru Protecţia Copilului Teleorman.

Problema completurilor de 5 judecători de la instanţa supremă, care se constituie prin tragere la sorţi, apare într-una dintre cele trei legi controversate ale justiţiei modificate de Parlament – cea privind organizarea judiciară. Legea a intrat în vigoare în luna iulie. Dacă înainte existau de drept preşedinţi ai acestor completuri de judecători, noile prevederi arată că la începutul fiecărui an toţi preşedinţii se trag la sorţi. După intrarea în vigoare a legii, conducerea ÎCCJ a decis ca noua procedură privind tragerea la sorţi a completurilor de 5 ju­decători să se aplice începând cu ianuarie 2019. Un astfel de complet, mai exact completul 2, judecă procesul lui Liviu Dragnea (amânat pentru 21 ianuarie).

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker