Aflu din presă că europarlamentarul Daniel Buda încurajează senin propaganda antieuropeană prin declaraţiile sale pe tema epidemiei de Pestă porcină africană. Despre care spune că „loveşte România mai ceva ca şi Katiuşele ruseşti din al Doilea Război Mondial, întâmplător sau nu, exact în aceeaşi zonă geografică”.

Dar patriotul cu nume unguresc n-are de împărţit cu ruşii cât are cu occidentalii: „Brusc şi dintr-o dată, ni se vor oferi pe tavă purceii din afară, gata crescuţi şi hormonaţi, numai buni să îţi provoace cancer ori alte boli năucitoare, aducându-te la disperarea de a te ruga să faci infarct ca să nu mori în ­chi­nurile generate de hormonii şi stimulatorii de creştere”. Afirmaţiile, desprinse parcă din manualul de propagandă rusească, sunt citate copios de Agrointel. Un site care ­pu­blică, mai la deal, şi delirul unui fermier român, Dimitrie Muscă. Sub titlul sugestiv: „Vorbim despre o mână criminală. Devenim piaţă de consum, Europa şi-a atins ţelul”.

În cazul crescătorului de porci – despre care autorii ne asigură că e unul dintre cei mai respectaţi, dar uită să ne spună că are carnet de membru PSD – e vorba de prostie pură. Pentru că principalii vinovaţi de situaţia în care ne aflăm sunt chiar colegii lui de partid, aflaţi de aproape doi ani la guvernare.

De cealaltă parte, a domnului Buda, n-avem nicio scuză. Absolvent de Zoo­tehnie şi Drept, dar şi doctor în Filosofie, cel care scoate pe gură o asemenea gogomănie cu iz de teoria conspiraţiei reprezintă un partid care promovează europenismul. Să le vorbeşti alegătorilor, de la înălţimea scaunului de la Bruxelles, despre cum ne vor răul cei „din afară” e nu doar o probă de imbecilitate, ci şi de iresponsabilitate.

Nu pot decât să sper că, la următoarele alegeri europarlamentare, n-o să mai vedem asemenea specimene pe lista PNL.

Text publicat în ,,Newsweek România“.

DISTRIBUIȚI
loading...