Administrație

Doi directori de instituții, avertizați de prefect după ce au chiulit de la Colegiul Prefectural ca să nu prezinte rapoarte

Au fost momente stânjenitoare miercuri, în ședința Colegiului Prefectural, pentru subalternii directorilor a două deconcentrate, Direcția Agricolă și Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului, trimiși să prezinte rapoarte de acti­vitate a instituțiilor, în timp ce șefii au rămas, probabil, în birouri.

Spre exemplu, reprezen­tanta Direcției Agricole a fost pusă în încurcătură de prefectul județului Carmen Ichim, care nu a înțeles cum de instituția are atribuții de control inclusiv a etiche­telor produselor alimentare, la fel ca și Direcția Sanitar-Veterinară, și Comisariatul pentru Protecția Consumatorului. ,,Păi este treaba Protecției Consumatorului tot ce înseamnă mod de etiche­tare, de ambalare, sau a Direcției Agricole?”, a întrebat prefectul Ichim. Răspunsul reprezentantei Direcției Agricole, cum că există legislație specifică ce permite inspecția pe etichetare și ambalarea produselor, nu a fost lămuritor. Directorul executiv al Direcției Sanitar-Ve­te­rinare și Pentru Siguranța Alimentelor a salvat oarecum situația, însă absența directorului Direcției Agricole, Cosmin Florea, a fost taxată de  șefa de la Casa Albă. ,,Domnul director este la serviciu, este în concediu sau unde este? Anunțați, domnul director, că dacă este ședința Colegiului Prefectural, a doua oară nu vă primesc. Fie este în concediu și atu­nci acceptăm înlocuitor, altfel să se prezinte aici”, a avertizat Carmen Ichim.

Și absența de la ședința Colegiului Prefectural a comisarului șef adjunct al Comisariatului Județean pentru Potecția Consumatorului, Nicușor Dinulescu, de asemenea, a fost taxată de prefect. Dinulescu și-a trimis drept înlocuitor un consilier în cadrul CJPC, deși avea de prezentat un raport privid controalele efectuate la sfârșitul anului trecut. ,,Este la serviciu dar nu este aici… Acesta este un avertisment pe care îl primesc directorii”, a încheiat Carmen Ichim.

Nu a fost nici prima și nici singura dată când directori de instituții deconcetrate lipsesc nemotivat și neanunțat de la ședințele Colegiului Prefectural, la care își trimit înlocuitori care nu pot răspunde și nici nu au competența de a răspunde întrebărilor prefectului ori în a lua decizii în numele șefilor instituțiilor pe care le reprezintă.

Situații similare au fost și anul trecut, și în 2017, după ce actualul prefect a preluat mandatul. Stinghe­riți de felul în care noul prefect Carmen Ichim ține ședințele de Colegiu Prefectural, unii directori de deconcentrate dau bir cu fugiții, tocmai ca să scape de întrebările încuietoare, uneori incomode, ori de mustrările șefei de la Casa Albă, motivând că ori sunt în delegație, ba sunt în concediu, ba răciți.

Învățați să se prezinte la ședințele lunare cu rapoarte trase la indigo de pe cele din anii trecuți, directorii de instituții deconcentrate s-au trezit dintr-o dată că practica veche nu mai ține cu actualul prefect Carmen Ichim și, ca să nu mai fie puși în situația de a roși în fața colegilor, preferă să-și trimită adjuncții la ședințele Colegiului Prefectural, iar dacă nu-i au, simpli funcționari ai instituțiilor.

Nu este pentru prima oară

Așa s-a întâmplat și în luna octombrie a anului trecut, când mai mulți directori executivi au lipsit de la întâlnirea lunară cu prefectul județului.

Unii șefi de deconcentrate au lipsit pentru că erau în delegație, alții în concediu, iar alții, pur și simplu, nu au putut să vină la Prefectură pentru că erau „răciți“. Cei prezenți, însă, au avut parte de o adevărată oră de dirigenție.

După o mustrare adresa­tă șefului Fiscului, Carmen Ichim a observat că la ședință sunt prezente persoane noi, din partea unor instituții, și le-a cerut să se prezinte. Sub tensiunea momentului… toți participanții și-au spus numele și funcția. Și ieri, mulți directori au aflat că nu mai au calitate de invitat la ședințele Colegiului Prefectural, ci de membru, potrivit unui ordin al ­mi­nistrului Afacerilor Interne.

Prefectul Carmen Ichim a schimbat foaia cu șefii deconcentratelor după ce Corpul de Control al primului ministru, pe parcursul controlului desfășurat la Prefectura Buzău la începutul acestui an, control care a scos la iveală, prin­tre altele, că respectivii directori fac rapoarte de activitate care nu au nicio legătură cu realitatea; ba mai mult, ei prezintă, an de an, același raport, în care schimbă doar cifrele.

Prinși cu mâța-n sac, șefii serviciilor deconcentrate ale ministerelor din județul Buzău au fost puși să depună la Casa Albă un raport lunar de activitate, în care să fie făcute precizări privind activitatea angajaților instituției, rezultatele și, unde este cazul, motivele nerealizării activităților planificate, alături de problemele întâmpinate. Până atunci, rezultatele activității deconcentratelor erau raportate doar ministerelor de resort.

„Instituția Prefectului a fost supusă unui control al Corpului de control al ­Mi­nistrului Afacerilor Interne, s-a finalizat cu un plan de măsuri și s-a considerat că noi, mai bine spus, Instituția Prefectului, nu vă urmărim activitatea bine și îndeajuns, astfel încât se transmite, de la an la an, același raport. Ni s-a impus să facem o machetă și să v-o transmitem, să v-o asumați. Mai mult, ni s-a impus ca, la Colegiul prefectural următor, să facem echipe de control pe fiecare serviciu public în parte. Lunar, faceți raportarea activității la ministerul dumeavoastră. Aceeași raportare puteți să o trimiteți și Instituției Prefectului; în plus, veți completa și această machetă“, preciza prefectul de Buzău, Carmen Ichim.

În aceeași ședință, prefectul a cerut directorilor să nu mai lipsească de la vreo întrunire a Colegiului Prefectural, însă unii continuă să o facă… „motivat“, iar rapoartele prezentate sunt la fel de lipsite de conținut.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker