Proiectul de lege privind parteneriatul civil va fi depus de un grup de politicieni de la toate partidele parlamentare şi se va baza pe proiectul propus de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a declarat, pentru „Newsweek România”, deputatul PSD Petre Florin Manole. Partidul Social Democrat şi-a asumat coordonarea iniţiativei, aşa cum a declarat, la începutul săptămânii, ministrul pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu. Proiectul CNCD, realizat cu spriji­nul asociaţiei Accept şi asumat şi de organizaţiile neguvernamentale din Coaliţia Anti-discriminare şi MozaiQ, prevede drepturi pentru parteneri asemănătoare cu cele oferite şi în căsătoria civilă, însă, cu toate acestea, Petre Florin Manole insistă că cele două instituţii nu trebuie comparate.

Iniţiatori: Parteneriatele civile nu sunt consecinţă a eşecului referendumului, ci vin ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale

„Noi nu ne atingem de niciun articol de lege care se referă la căsătorie. Noi facem o iniţiativă care pune România în rândul ţărilor Uniunii Europene care au această legislaţie”, a explicat Petre Florin Manole, care a mai spus că iniţiativa nu trebuie pusă în contextul eşecului referendumului, ci a motivării Curţii Constituţionale a României, de acum o săptămână, la cazul Coman-Hamilton, când CCR a reţinut că şi cuplurile gay căsătorite în străinătate reprezintă familii. „Bucurându-se de dreptul la viaţă privată şi de familie, persoanele de acelaşi sex, care formează cupluri stabile, au dreptul de a-şi exprima personalitatea în interiorul acestor relaţii şi de a beneficia, în timp şi prin mijloacele prevăzute de lege, de o recunoaştere legală şi judiciară a drepturilor şi îndatoririlor corespunzătoare”, se arată în motivarea Curţii Constituţionale, de la sfârşitul lunii septembrie.

Totodată, familia este reglementată prin articolul 48 din Constituţie, în vreme ce uniunile consensuale sunt prevăzute în articolul 26 din Constituţie, care se referă la protecţia vieţii intime, familiale şi private, a explicat una dintre sursele participante la proiectul de lege.

Potrivit surselor „News­week România”, prima întâlnire de lucru pentru iniţiativă a avut loc marţi după-amiază, iar la începutul săptămânii viitoare, luni sau marţi cel mai probabil, proiectul va fi depus în Parlament. Din partea Uniunii Salvaţi România, la iniţiativă lucrează deputaţii Iulian Bulai şi Cristian Ghinea, din partea Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, Csoma Botond, din partea Alianţei Liberalilor şi Democraţilor, Steluţa Cătăniciu. Din partea societăţii civile, sunt implicaţi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), dar şi mai multe organizaţii pentru drepturile persoanelor LGBT, între care se numără şi Accept şi MozaiQ, potrivit surselor „Newsweek”. „USR şi-a asumat ca partid, încă din 2017, prin decizie a Comitetului Politic, susţinerea parteneriatului civil şi astăzi am arătat că putem fi parteneri într-un proces de legiferare împreună cu ONG-urile şi toate celelalte partide parlamentare. Sunt încă chestiuni importante rămase în suspensie, pe care speram să le rezolvăm astfel încât să putem veni săptămâna viitoare cu un text care să ofere o perspectivă de drepturi civile atât pentru cuplurile de sex diferit care trăiesc acum în uniuni consensuale, cât şi pentru cuplurile de acelaşi sex”, a declarat Cristian Ghinea, într-un comunicat de presă transmis miercuri dimi­neaţă de USR.

Legea parteneriatului civil se adresează atât persoanelor heterosexuale care nu vor să se ­căsătorea­scă, cât şi persoanelor de acelaşi sex, care vor putea avea protecţie din partea legii. Legea va conţine elemente care se referă la servicii, regimul impozitelor şi taxelor, accesul la sănătate, moştenirea, bunurile comune. În lege, va fi specificat că persoanele de acelaşi sex nu vor putea adopta copii. Printre lucrurile asupra cărora iniţiatorii trebuie să se pună de acord se numără locul unde se va încheia parteneriatul civil – la notar sau direct la starea civilă -, dar şi la regimul moştenirilor, a precizat una dintre sursele care lucrează la proiectul de lege.  Parteneriatul va putea fi întrerupt printr-o notificare la notar, iar împărţirea bunurilor va fi făcută de comun acord şi, dacă nu există înţelegere, partenerii vor rezolva situaţia prin proces.

O a doua discuţie pe tema iniţiativei legislative va avea loc săptămâna viitoare. Surse care lucrează la proiect acuză şi o serie de presiuni din partea Bi­sericii Ortodoxe Române, care se opune legii parteneriatului.

Două proiecte de lege privind parteneriatul civil sunt depuse deja în Parlament

Deputatul independent Oana Bîzgan, care are deja depus în Parlament un proiect de lege pentru legalizarea parteneriatului civil, a precizat, pentru ,,Newsweek România”, că ea susţine varianta în care cuplurile care doresc să intre în uniuni consensuale să îşi legalizeze relaţia la starea civilă şi nu la notar, întrucât acest lucru ar presupune costuri suplimentare. Totodată, Bîzgan a mai precizat că, potrivit iniţiativei ei, persoanele ar trebui să se înscrie într-o bază de date eletronică, pentru a exista o evidenţă a parteneriatelor încheiate şi că şi-ar dori ca şi acest lucru să apară în iniţiativa depusă de PSD.

În prezent, la Parlament sunt depuse două proiecte de lege privind parteneriatul civil: unul aparţinând fostului deputat Remus Cernea şi cel al Oanei Bîzgan. Potrivit de­putatei, cel mai probabil, cele două iniţiative şi cea depusă de PSD vor fi discutate cumulat.

În România, potrivit recensământului din 2011, circa 800.000 de persoane trăiesc împreună fără a fi căsătorite sub o formă legală, iar 37 la sută dintre copii se nasc în afara căsătoriei, a mai amintit Oana Bîzgan. Cel mai mare merit al parteneriatelor civile ar fi că toţi copiii născuţi fie într-o căsătorie, fie într-un parteneriat civil, ar benefia de aceleaşi drepturi, a mai spus deputata.

Biserica Ortodoxă Română a transmis, în mod repetat, că se opune lega­lizării parteneriatelor civile, pentru că reprezintă o variantă „mai lejeră” a căsătoriei, un „surogat” în care partenerii nu au responsabilităţi. „Din punct de vedere moral, parteneria­tul civil este doar un surogat al căsătoriei şi poate constitui în timp un element destructurant din punct de vedere spiritual în societate”, a declarat, pentru „Newsweek România”, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu.
Şi Coaliţia pentru ­Fa­milie a scris, pe contul său de Facebook, după ce re­fe­rendumul pentru schimbarea definiţiei căsătoriei în familie nu a întrunit cvorumul pentru validare, că motivul pentru care se discută acum despre uniuni consensuale este tocmai că referendumul nu a fost ­va­lidat. „Noi v-am spus, dar voi nu ne-aţi crezut. Pentru cei care credeau că refe­rendumul este o falsă temă, că nu schimbă nimic: v-aţi înşelat sau aţi minţit. A doua zi după <referendumul fără miză>, dar căruia i s-au împotrivit toate partidele politice, majoritatea mediei şi sute de ONG-uri progresiste, iată ce se întâmplă: parteneriatul ci­vil, educaţia părinţilor să nu mai cultive imaginea tradiţională a familiei, educaţie sexuală în şcoli”, a scris Coaliţia pentru Familie, pe Facebook.
22 de ţări din Uniunea Europeană au legalizat parteneriatele civile sau căsătoriile pentru persoanele de acelaşi sex. În Bulgaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia şi România nu există nicio formă legală de protecţie juridică pentru persoanele de acelaşi sex.

DISTRIBUIȚI
loading...