27 de ani
de presa libera
Duminica, Octombrie 22, 2017 16:24 PM

Opinii

Doar apă de ploaie

de Călin BOSTAN
Opinii  |
31.07.2017, 00:00
1941

  Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel, şi-a cerut scuze, ,,cu multă durere în suflet”, ­cre­dincioşilor pe care îi păstoreşte, pentru ,,tulburarea produsă de acuzaţiile aduse public unor clerici privind abateri de la morala creştină”. Bineînţeles, gestul Întâistătătorului ortodox român vine în contextul scandalurilor sexuale din ultima perioadă care au avut în prim-plan preoţi şi chiar ierarhi.

   Dintr-un anumit punct de vedere, gestul fără precedent al Patriarhului este notabil. Cu condiţia de a fi un bun început. Căci dacă acest gest nu va avea şi urmări practice, va fi un fel de apă de ploaie. Dacă Biserica Ortodoxă Română nu va face şi alte gesturi, scuzele Preafericitului Daniel sunt numai bune de făcut sul şi folosite în continuare pentru plăcerile lumeşti ale clerului cu ,,abateri de la morala creştină”.

   În primul rând, înaltele feţe bisericeşti ortodoxe din România ar face bine să recunoască faptul că şi clericii se supun distribuţiei gaussiene în ceea ce priveşte orientarea sexuală. Că procentul minorităţilor LGBT din interiorul slujitorilor Domnului este cam acelaşi cu cel din orice comunitate.

   În al doilea rând, în acest context, ar fi nimerită o în­cetare a campaniilor legate de ,,familia tradiţională” şi de înfierare a comunităţii sus-amintite. Nu poţi arăta cu degetul şi condamna homosexualii care nu se sfiesc să îşi arate orientarea sexuală, dar duc o viaţă demnă şi civilizată, când propria curte musteşte de asemenea oameni, care însă se ascund şi chiar recurg la diverse acţiuni, unele pedepsite de legea penală, pentru a-şi putea satisface poftele condamnate cu atâta sârg de ­bi­serică şi de fanii ,,familiei tradţionale”. Aceste energii pot fi orientate, de exemplu, spre strângerea de semnături pentru un referendum care să determine adoptarea unei legislaţii care să împiedice familiile, ,,tradiţionale” sau nu, de a mai produce victime prin abuzurile unuia dintre membri asupra celorlalţi.

   Către asemenea cauze, precum şi spre alte multe altele cu caracter social, s-ar putea duce energiile clerului ortodox român. Şi nu numai energiile, ci şi impozitele pe care Biserica ar putea să înceapă să le plătească.

   Fără aceşti paşi, scuzele Patriarhului rămân apă de ploaie.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Regele Mihai continuă să fie sub supravegherea medicilor, urmând tratamentul obișnuit
Duminica, Octombrie 22, 2017 16:07 PM

Regele Mihai continuă să fie sub supravegherea permanentă a medicilor, urmând tratamentul obișnuit, a informat Casa Regală.

Pilotul care a aterizat forțat cu avionul lângă Vințu de Jos a murit
Duminica, Octombrie 22, 2017 16:00 PM

Pilotul care a aterizat forțat sâmbătă cu un avion de agrement de mici dimensiuni în zona localității Vințu de Jos a murit duminică, la o clinică din Târgu Mureș.

Moscova denunță "bombardamentele barbare" de la Raqqa, comparându-le cu cele asupra Dresdei din 1945
Duminica, Octombrie 22, 2017 15:53 PM

Rusia a denunțat vehement duminică "bombardamentele barbare" ale coaliției conduse de SUA asupra orașului Raqqa - fief al grupării jihadiste Statul Islamic în Siria cucerit în această săptămână - care au făcut "mii" de victime civile și care, potrivit ei, amintesc de bombardamentele aliaților asupra orașului german Dresda, în februarie 1945, relatează AFP.

Deputatul PNL Florin Roman: În rândul întâi trebuie să stea cei care aduc voturi PNL
Duminica, Octombrie 22, 2017 15:27 PM

O țară ca afară va exista atunci când va exista un comportament ca afară, iar în rândul întâi în PNL trebuie să stea cei care aduc voturi partidului, a declarat, duminică, deputatul liberal Florin Roman.

Insula Barbados dedică o stradă artistei sale native Rihanna
Duminica, Octombrie 22, 2017 15:26 PM

La câțiva metri de locul unde s-a născut celebra divă pop Rihanna, autoritățile din Barbados i-au dedicat o stradă care va purta numele artistei originare din această insulă, relatează online ziarul spaniol ABC.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
21 Oct, 00:13 Fara pile!
O.Ureche a comentat pentru articolul Concursul pentru şefia Bibliotecii Judeţene se reia, după ce ambilor candidaţi li s-au respins dosarele:
Oamenii cei mai priceputi,bine pregatiti si cu aptitudini certe trebuie sa ajunga in aceste functii!
20 Oct, 19:40 carte
nick a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari ! A fost unul din idolii tineretii mele. Din cauza unor probleme personale nu am putut participa la intalnirea de la Hasdeu. Cum pot procura 2 carti scrise de Penu. Cu multumiri !
20 Oct, 19:31 Intalnirea cu un sportiv de geniu!
Un admirator a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari pentru intreaga cariera, d-nule Penu! Imi pare rau ca nu am participat la intalnire! Mi-as fi dorit sa-l vad! Pacat insa de faptul ca terenurile de fotbal si baschet din curtea liceului Hasdeu, care odinioara erau pline, chiar si in zilele de vacanta sau weekend acum putrezesc in paragina!
Google PageRank Checker