27 de ani
de presa libera
Vineri, August 18, 2017 08:07 AM

Opinii

Doar apă de ploaie

de Călin BOSTAN
Opinii  |
31.07.2017, 00:00
1247

  Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel, şi-a cerut scuze, ,,cu multă durere în suflet”, ­cre­dincioşilor pe care îi păstoreşte, pentru ,,tulburarea produsă de acuzaţiile aduse public unor clerici privind abateri de la morala creştină”. Bineînţeles, gestul Întâistătătorului ortodox român vine în contextul scandalurilor sexuale din ultima perioadă care au avut în prim-plan preoţi şi chiar ierarhi.

   Dintr-un anumit punct de vedere, gestul fără precedent al Patriarhului este notabil. Cu condiţia de a fi un bun început. Căci dacă acest gest nu va avea şi urmări practice, va fi un fel de apă de ploaie. Dacă Biserica Ortodoxă Română nu va face şi alte gesturi, scuzele Preafericitului Daniel sunt numai bune de făcut sul şi folosite în continuare pentru plăcerile lumeşti ale clerului cu ,,abateri de la morala creştină”.

   În primul rând, înaltele feţe bisericeşti ortodoxe din România ar face bine să recunoască faptul că şi clericii se supun distribuţiei gaussiene în ceea ce priveşte orientarea sexuală. Că procentul minorităţilor LGBT din interiorul slujitorilor Domnului este cam acelaşi cu cel din orice comunitate.

   În al doilea rând, în acest context, ar fi nimerită o în­cetare a campaniilor legate de ,,familia tradiţională” şi de înfierare a comunităţii sus-amintite. Nu poţi arăta cu degetul şi condamna homosexualii care nu se sfiesc să îşi arate orientarea sexuală, dar duc o viaţă demnă şi civilizată, când propria curte musteşte de asemenea oameni, care însă se ascund şi chiar recurg la diverse acţiuni, unele pedepsite de legea penală, pentru a-şi putea satisface poftele condamnate cu atâta sârg de ­bi­serică şi de fanii ,,familiei tradţionale”. Aceste energii pot fi orientate, de exemplu, spre strângerea de semnături pentru un referendum care să determine adoptarea unei legislaţii care să împiedice familiile, ,,tradiţionale” sau nu, de a mai produce victime prin abuzurile unuia dintre membri asupra celorlalţi.

   Către asemenea cauze, precum şi spre alte multe altele cu caracter social, s-ar putea duce energiile clerului ortodox român. Şi nu numai energiile, ci şi impozitele pe care Biserica ar putea să înceapă să le plătească.

   Fără aceşti paşi, scuzele Patriarhului rămân apă de ploaie.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Aretha Franklin vrea să deschidă "un mic club" la Detroit
Vineri, August 18, 2017 07:51 AM

Legenda muzicii soul Aretha Franklin, care a anunțat la începutul anului că se retrage, se gândește serios să deschidă un club de noapte la Detroit, unde ar putea "cânta din când în când", a declarat artista ziarului local Detroit Free Press citat de AFP.

Un nou film din seria 'Star Wars', dedicat lui Obi-Wan Kenobi, este în pregătire (presă)
Vineri, August 18, 2017 07:34 AM

Regizorul Stephen Daldry, cunoscut pentru filmul 'Billy Elliot', ar urma să realizeze viitorul lungmetraj din seria 'Star Wars' care îl va avea ca erou pe maestrul Jedi Obi-Wan Kenobi, a anunțat joi publicația Hollywood Reporter citată de AFP.

ALERTĂ UPDATE MAE: O a doua victimă de cetățenie română rănită în Barcelona; a fost transportată la spital, starea sa fiind stabilă
Vineri, August 18, 2017 07:15 AM

O a doua victimă de cetățenie română a fost identificată printre persoanele rănite în urma atacului terorist din Barcelona, potrivit ultimelor informații obținute de către Ambasada României la Madrid și Consulatul General al României la Barcelona.

Doi clujeni străbat cu bicicletele 1.800 de km pentru a organiza o tabără pentru copiii cu probleme grave de sănătate
Vineri, August 18, 2017 07:02 AM

Doi clujeni vor pedala 1.800 de kilometri, prin cinci țări, până pe vârful Mont Blanc, pentru a strânge bani pentru organizarea unei tabere dedicate copiilor cu diferite boli grave.

VACANȚA DE VARĂ ÎN IMAGINI
Vineri, August 18, 2017 07:00 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
18 Aug, 07:35 Cifre goale
Pixelu observator a comentat pentru articolul Cum vede vicepremierul Marcel Ciolacu creşterea economică a României, care se împiedică în ruinele infrastructurii:
Numai că statisticile astea sunt făcute la grămadă. Nu sunt defalcate. Ce creștere a avut capitalul străin și ce creștere a avut capitalul autohton? Mă tem că doar capitalul străin a înregistrat creștere economică. Dezvoltarea pe baza investițiilor străine este o iluzie. Pentru simplul fapt că nu este treaba lui. Treaba lui este să facă profit și să-l împartă acționarilor. Nu există în lume vreun exemplu de țară acum dezvoltată care să se fi dezvoltat numai prin investiții străine. Creșterea asta nu este un lucru rău dar nu în folosul românilor. Cum nu este nici trecerea CAS-ului și CASS-ului de la angajator la angajat. Va genera scăderea veniturilor salariaților și un cadou neașteptat pentru capital.
17 Aug, 23:34 kioveanu
john a comentat pentru articolul A murit fostul prim-secretar de Buzău Tudor Postelnicu, ,,dobitocul“ care a condus Securitatea comunistă:
I l-a aruncat pe nicu Ceausescu in bratele kiovencei!Dragoste si recompense pe bune!
17 Aug, 17:50 lsfjsal;
klgfjd a comentat pentru articolul Registrul Auto Român lucrează cu publicul vineri, cu program prelungit, şi sâmbătă, pentru recuperarea zilei libere de luni:
si cine "s a programat"? sambata ca sa lucreze si ai nostri bugetari?
Google PageRank Checker