Un procuror de la DNA a solicitat, luni, judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție, condamnarea la

închisoare cu executare fostului consilier prezidențial și ex-de­putat PNL de Buzău George Scutaru și a fostului deputat liberal Dan Motreanu în dosarul în care cei doi au fost achitați în primă instanță pentru spălare de bani.

Instanța a ascultat luni pledoariile finale și a anunțat că va pronunța sentința definitivă în acest dosar pe 27 mai, a doua zi după alegerile europarlamentare.

„Admiteți apelul și desființați sentința de la fond de achitare și rejudecând să dați decizii de condamnare. Cerem regim privativ de libertate, iar pedepsele să fie orientate spre limita medie a infracțiunilor”, a spus procurorul DNA.

Pe 25 iunie 2018, fostul consilier prezidențial Ge­orge Scutaru, fostul deputat Dan Motreanu și Ana Maria Schaer au fost achitați de un complet de trei judecători de la Instanța supremă într-un dosar de spălare de bani, legat de finanțarea campaniei electorale.

Potrivit DNA, în anul 2008, președintele Consiliului Județean Buzău Cristinel Bîgiu (denunțător în dosar) a primit 700.000 de euro mită de la primarul din Jilava, Adrian Mladin, în schimbul acordării sprijinului acestuia din urmă în demersurile de punere în posesie cu suprafețe de teren aflate pe raza municipiului Buzău.

Banii ar fi fost împărțiți cu George Scutaru (deputat și președinte al organizației PNL Buzău la acea vreme), care ar fi primit suma de 170.000 euro, și Dan Motreanu (secretar general al PNL și deputat de Că­lărași), care ar fi luat 250.000 de euro, sumele fiind destinate pentru finanțarea campaniei electorale din 2008 (alegeri locale și generale) a candidaților PNL.

DNA susține că George Scutaru a folosit cei 170.000 de euro pentru a cumpăra prin firma sa, SC Quick Monitoring Media QMM SRL, materialele electorale de la SC Echo International Industry SRL, deținută de cetățeanul chinez Chen Lidong. Firma cetățea­nului chinez i-a furnizat lui George Scutaru articole de îmbrăcăminte aduse din China, inscripționate cu sigla PNL, respectiv tricouri cu mânecă lungă, jachete de iarnă, căciuli și șorturi.

Procurorii mai notează că George Scutaru a folosit SC Quick Monitoring Media QMM SRL, care avea ca obiect de activitate principal „monitorizare presă”, pentru a finanța ilegal campania electorală a PNL din 2008, prin încheierea de contracte fictive și efectuarea unor operațiuni bancare succesive.