A fost nevoie de vizita în teren a şefilor de la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere şi de munca de lămurire depusă de autorităţile buzoiene, pentru ca responsabilii de la Bucureşti să înţeleagă situaţia critică de pe DN 10 Tronsonul naţional între Buzău şi Braşov este deteriorat în nu mai puţin de 25 de puncte. Mai multe zone de pe şoseaua afectată de alunecări de teren vor intra în reabilitare, însă nu prea curând.

Luna august este termenul avansat, însă lucrările ar putea începe, cel mai probabil, în toamnă, dacă licitaţiile derulate de CNAIR nu vor fi blocate de contestaţii. Prioritare sunt punctele critice. Deja două lucrări sunt în faza de proiectare. Este vorba despre zona Măgura, unde alunecarea de teren nu este nouă, ci veche de trei, ani însă nu s-au găsit bani, până acum pentru intervenţie, şi alunecarea de teren de la Gura Siriului, unde se circulă pe o singură bandă. De asemenea, vor fi lucrări de refacere a şoselei la Vipereşti şi la intrarea pe viaductul Teherău.

Reabilitările la şoseaua Buzău – Braşov vor fi finanţate din fondurile Companiei Naţionale, instituţie care ar fi trebuit, totuşi, să aloce bani cu mulţi ani în urmă.

Pe teritorul judeţului Buzău, şoseaua care leagă Muntenia de Ardeal este afectată în 25 de puncte, iar alunecările de teren din ultima perioadă degradează pe zi ce trece Drumul Naţional 10 Buzău – Braşov.

Pe lângă alunecările de teren de la Măgura, Vipereşti şi Gura Siriului, preobleme sunt şi pe viaductul Giurca. Acesta a început să se deterioreze vizibil, în structura situată la zeci de metri deasupra solului apărând o gaură prin care se vede prăpastia. Autorităţile au instituit restricţie de viteză şi de tonaj, însă şoferii camioanelor circulă pe aici nederanjaţi de nimeni.

Groapa care a apărut la ultimul viaduct din zona barajului Siriu, pe sensul de mers dinspre Covasna spre Buzău, este atât de mare încât în ea încape o roată de maşină. Prin spărtură se poate vedea golul de 20 de metri de sub şosea.

Acum şase luni, însă, când s-a făcut ultima verificare tehnică a viaductului de la Giurca, nu s-a găsit nicio problemă. Viaductul Giurca, situat pe DN 10, în zona Siriu, este lung de aproximativ 280 metri şi are o înălţime a pilonilor de 46 de metri. Angajaţii de la Drumuri Naţionale vor efectua lucrări de reparaţie la viaduct, însă se anunţă un proces de durată, timp în care este esenţial ca şoferii să respect indicatoarele rutiere şi să circule cu viteză redusă.

DISTRIBUIȚI
loading...