Distincţiile oferite în acest an de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă recompensează moral activitatea unor pompieri care au făcut mai mult decât le cere profesia.

A ajutat o femeie să nască ghidat prin telefon de un medic specialist

Plutonierul adjuntant Adrian Zăvoianu a primit distincţia de ,,Salvatorul de Onoare al anului 2018”.

Faptele sale sunt cele care l-au recomandat pentru această distincţie. A contat şi susţinerea colegilor care i-au recunoscut meritele.

,,Este caracterizat de colegi drept unul dintre cei mai experimentaţi paramedici ai subunităţii, capabil să găsească soluţii chiar şi în situaţii extreme”, este caracterizarea în nota înaintată forurilor superioare de către conducerea ISU Buzău care-l propunea pentru această distincţie. Dacă în această descriere ar putea exista o notă de subiectivism, în ceea ce priveşte misiunile  din acest an, 146 la număr, lucrurile sunt cât se poate de clare în ceea ce priveşte profesionalismul de care dă dovadă Adrian Zăvoianu. Dintre toate aceste misiuni, aproape 150, una dintre ele a fost mai neobişnuită. Povestea acestei reuşite este descrisă de colegii pompierului astfel: ,,Pe lângă cele 146 de intervenţii realizate în decursul acestui an, o misiune va rămâne pentru mult timp în sufletul său. În ziua de 14 fe­bruarie, plt. adj. Zăvoianu a fost solicitat să transporte o femeie gravidă de la domiciliu către Maternitatea Buzău. Nimic neobişnuit. În drum spre spital, însă, tânăra a intrat în travaliu, iar subofiţerul, împreună cu membrii echipajului, s-au mobilizat de urgenţă şi au stabilit măsurile necesare asistării naşterii. Ghidaţi telefonic de medicul specialist au pus în aplicare cu maximă precizie procedurile speciffice, astfel că mama şi bebeluşul au ajuns perfect sănătoşi la maternitate. Misiunile salvatorilor rămîn adevărate lupte contra cronometru în care stăpâ­nirea de sine şi profesionalismul asigură victorii şi nunaţează miracolul vieţii”.

Pompier de Onoare al Anului, după 25 de ani de activitate

Plutonier adjutant şef Costel Tănase este desemnat Pompier de Onoare al Anului pentru că a salvat în intervenţia sa din 25 martie, 24 de persoane .

,,Din cele 39 de intervenţii derulate în acest an, cea din ziua de 25 martie avea să schimbe ireversibil destinele a 24 persoane. Prin acţiunea promptă a echipajelor conduse de plt. adj. şef Costel Tănase a fost evitată tragedia. Alături de coechipierii săi, subofiţerul a intervenit pentru înlăturarea efec­telor unei explozii urmată de un incendiu într-un bloc de locuinţe din municipiul Buzău. Deşi flăcările au afectat iniţial 12 apartamente, exista pericolul să se extindă. Cu stăpânirea de sine caracteristică luptătorilor cu neprevăzutul, plt. adjutant şef Costel Tănase a stabilit cu precizie măsurile imediate, astfel că persoanele aflate în incinta clădirii au fost evacuate rapid şi în deplină siguranţă. Ei ştiu că fiecare secundă contează, iar de cele mai multe ori este nevoie doar de o secundă pentru a schimba destine!”.

Costel Tănase este şef al gărzii de intervenţie în cadrul Detaşamentului de Pompieri Buzău şi se poate mânrdi cu peste 25 de ani în nobila armă a pompierilor salvatori.

Se crează o tradiţie

Distincţiile din acest an recompensează moral activitatea unor pompieri care au făcut mai mult decât le cere profesia, iar profesia aceasta chiar este mai mult decât solicitantă, presupune  de multe ori să-şi rişte viaţa pentru salvarea altor vieţi. Cei care nu au primit anul acesta astfel de distincţii nu înseamnă că nu au merite deosebite sau că nu au activat aşa cum o cerea profesia. Cei evidenţiaţi s-au aflat însă în situaţii deosebite şi au salvat vieţi, iar reuşita lor este de fapt reuşita întregului colectiv. Anul trecut, spre exemplu, ISU Buzău, prin distincţia “Pompierul de onoare al anului”, acordată prin ordinul inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă plutonierului major Marius – Sebastian Necula, obţinea o recunoaşterea a meritelor pompierilor buzoieni.

În 2006, când a auzit despre posibilitatea de a deveni pompier profesionist, nu a stat pe gânduri şi a încercat, reuşind să îşi îndeplinească visul chiar în locul de unde plecase la prima misiune în calitate de salvator.

În cei 11 ani de experienţă în domeniul situaţiilor de urgenţă a intervenit la sute de cazuri de la stingerea incendiilor, salvarea persoanelor şi acordarea primului ajutor medical până la înlăturarea efectelor negative ale fenomenelor meteo pe­riculoase.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Neron Lupaşcu” al judeţului Buzău are misiunea de prevenire, monitorizare şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, în zona de competenţă care cuprinde judeţul Buzău, cu o suprafaţă de 6.102,6 kilometri pătraţi şi cu o populaţie de aproape 503.451 locuitori. Judeţul are în componenţă, din punct de vedere administrativ, două municipii, trei oraşe şi 82 de comune cu 480 de sate.

DISTRIBUIȚI
loading...