• Şi 184 de cazuri de tuberculoză, aflate în evidenţă anul trecut

„Bolile ce pot fi prevenite prin vaccinare, cum ar fi hepatita cu virus B, difteria, poliomielita, tetanosul, tusea convulsivă, rujeola, rubeola, oreonul, s-au menţinut la cote foarte mici, prin asigurarea unor indicatori de acoperire vaccinare satisfăcători, în pofida faptului că majoritatea populaţiei de etnie romă s-a sustras permanent de la aceste tratamente profilactice, ingnorând cu bună ştiinţă riscurile la care supun comunitatea în care trăiesc”, a spus directorul Direcţiei de Sănă­tate Publică Buzău, Cristina Ungureanu, în şedinţa Colegiului Prefectural, atunci când a prezentat raportul instituţiei pe ultimii cinci ani cu privire la evoluţia bolilor transmisibile. Potrivit acelui raport, în ultimii cinci ani, Direcţia de Sănătate Publică s-a confruntat cu apariţia unor focare a bolilor transmisibile, dar acestea au înregistrat o scădere de la an la an. „Dacă în anul 2013 au fost înregistrate 11 focare, iar în anul 2014, 13 focare, începând  cu anul 2015 se constată o scădere a numărului acestora, astfel încât, în anul 2017, s-a ajuns la un număr de opt focare”, a mai precizat directorul DSP Buzău, Cristina Ungureanu.

Pentru diminuarea acestor situaţii de risc, Direcţia de Sănătate Publică a luat unele măsuri privind limitarea extinderii focarelor şi ele  au constat, potrivit declaraţiilor directorului instituţiei, după caz, în controlul igienico-sanitar la producător, recoltare probe alimentare, probe de salubritate şi apă, coproculturi, dezinfecţie curentă, supraveghere clinică şi epidemiologică, educaţie sanitară, educaţie şi tratament.

A fost luată în calcul şi urmărită şi evoluţia bolilor cu caracter sezonier. „Bolile cu caracter sezonier aflate în permanentă supraveghere  nu au înregistrat cote epidemice şi  nu a existat tendinţa de organizare în focare. Astfel de boli cu caracter sezonier sunt bolile diareice acute, vizate în perioada aprilie-octombrie a fiecărui an, şi afecţiunile respiratorii, inclusiv gripa, şi sunt monitorizate în perioada octombrie-mai a fiecărui an”, a mai spus Ungureanu.

Pentru ca numărul bolilor transmisibile să fie redus în fiecare an au, fost organizate şi instruiri care s-au adresat, pe de o parte corpului medical din unităţile sanitare publice, cât şi celor din sistemul privat.

Şi tuberculoza este în atenţia DSP

184 de cazuri de tuberculoză au fost înregistrate, la nivelul judeţului Buzău, în anul 2017. Un număr mai mic decât în anii anteriori, după cum indică statisticile Direcţiei pentru Sănătate Publică Buzău: o diminuare de la 222 de cazuri în 2013, cu un vârf de 228 cazuri înregistrat în 2015. Cifrele, chiar dacă se situează sub cele înregistrate la nivel naţional, îi menţin pe specialişti în stare de atenţie faţă de această boală, având în vedere că şi la nivel european se înregistrează un trend ascendent al tuberculozei. “În ceea ce priveşte supravegherea şi controlul tuberculozei, împreună cu reţeaua de specialitate s-a menţinut o incidenţă a bolii sub media pe ţară, deşi la nivel mondial european şi naţional se înregistrează o recrudescenţă acestei boli, determinată, pe de o parte de bacteria devenită foarte rezistentă, şi pe de altă parte, de imunodepresia indivizilor”, a declarat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Buzău, Cristina Ungureanu în şedinţa Colegiului Prefectural.

Tuberculoza, TBC-ul cum mai este cunoscută, este o boală gravă, cauzată de bacilul tuberculozei (Mycobacterium tuberculosis sau bacilul Koch). Ea se localizează în oricare din părţile corpului, dar cea mai frecventă localizare este la nivelul plămânului. Tuberculoza se poate transmite de la o persoană bolnavă de tuberculoză pulmonară la alte persoane sănătoase, pe calea aerului. Dacă te prezinţi la medic la timp, tuberculoza este curabilă. Netratată, boala poate duce la deces în circa cinci ani.