125 de ani de existenţă a bibliotecii publice buzoiene redaţi în 125 de ima­gini. Aşa ar putea fi descrisă, pe scurt, expoziţia vernisată vineri, 23 noiembrie, la ceas aniversar, în aula Bibliotecii Judeţene „V. Voiculescu”. Evenimentul a coincis cu acordarea de diplome bibliotecarilor pensionari şi colaboratorilor instituţiei, în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu. Conducerea Bibliotecii i-a acordat, cu acest prilej, preşedintelui Consiliului Judeţean, diploma de excelenţă.

De asemenea, în aula bibliotecii a avut loc o întâlnire cu scriitorii buzoiene.

„Este un moment deosebit de emoţionant şi de aceea, credeţi-mă, am cele mai mari emoţii de când sunt ei aici. În primul rând, sunt 125 de ani de bibliotecă publică în Buzău. Este un număr care depăşeşte cu mult multe judeţe din ţară. Gândiţi-vă că Alba Iulia, oraşul Unirii, sărbătoreşte 75 de ani de bibliotecă publică. După cum ştiţi, Biblioteca se va muta şi va fi modernizată. Sunt foarte mulţi bani şi este o muncă titanică, iar toate astea se datorează Consiliului Judeţean. Vom funcţiona într-un spaţiu mare (n.r., Galeria Mall), cu dotările necesare şi tot ceea ce trebuie ca Buzăul să nu sufere”, a declarat directorul Bibliotecii Judeţene, Sorin Burlacu.

„Sunteţi nişte doctori de suflete”

„Suntem într-un moment unic, ne aflăm într-un templu al culturii. Aici lucrează oameni deosebiţi, într-o clădire deosebită, una dintre cele mai reprezentative din patrimoniul judeţului Buzău. O mare parte dintre dumneavoastră sunteţi nişte doctori de suflete, pentru că adevărata bogăţie este cea spirituală. Sunt onorat de distincţia acordată, dar nu ştiu dacă o merit. Ocup o funcţie trecătoare, aşa cum sunt de fapt şi vieţile noastre. Mă bucur dacă reuşesc ca alături de echipa pe care o coordonez să pot lăsa ceva în urma mea. Aici sigur va rămâne ceva în urmă. Sunt 125 de ani de bibliotecă publică care se împlinesc în anul Centenarului Marii Uniri. Asta înseamnă că Biblioteca din Buzău este mai veche decât România Mare. Îmi pare rău că trebuie să vă mutaţi pentru o perioadă de timp din această clădire, dar este o necesitate. Trebuie să avem grijă de ceea ce ne-au lăsat urmaşii noştri, iar această clădire chiar are nevoie de reabilitare”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu.

Diplome pentru foştii bibliotecari şi scriitorii buzoieni  

Evenimentul a continuat cu evocarea lui Basil Iorgulescu, ctitorul bibliotecii publice, urmată de acordarea de diplome foştilor bibliotecari de la Buzău. Momentul a fost unul emoţionant, foştii bibliotecari spunând că şi-ar dori să mai poată prinde ziua în care Biblioteca Judeţeană se va întoarce în sediul de astăzi, după finalizarea lucrărilor de reabilitare care se preconizează că vor dura până la zece ani. Printre cei care au fost premiaţi s-au aflat Marcela Chiriţă, Lili Oprea, Emilia Ionescu, Jeni Cristea, Marin Apostol, Ion Enea, Elena Neagu, Viorel Argăseală etc.

A urmat acordarea de diplome pentru scriitorii buzoieni, printre care s-au aflat Dumitru Ion Dincă, Passionaria Stoicescu, Florentin Popescu, Daniela Şontică, George Mihalcea, Elena Popescu, Titi Damian, Nicolae Pogonaru, Tudor Cicu, Lucian Mănăilescu, Valeria Manta Tăicuţu, Nicolae Tăicuţu, preotul Mihail Milea etc.

Expoziţia fotodocumentară „125 de ani de ani de bibliotecă publică la Buzău, în 125 de imagini” a readus în atenţia publicului personalităţile care au poposit de-a lungul timpului în Biblioteca Judeţeană: Zoe Dumitrescu Buşulenga, Gabriel Cocora, Ana Blandiana, Laurenţiu Ulici, Mircea Dinescu, Marin Sorescu, Gheorghe Buzatu, Dan Puric, Gheorghe Zamfir, Dinu Săraru, Principele Radu Duda, Gyuri Pascu etc.

La nivel naţional, cele mai multe biblioteci publice se află la Iaşi, 450. Numărul cititorilor activi din bibliotecile din România s-a redus cu 2,77 milioane de persoane în ultimii 17 ani. Dacă în anul 2000 erau 6 milioane de cititori, până în 2017 mai erau doar 3,22 milioane, adică o scădere de 46%. În funcţie de cel mai mare număr de cititori, Bucureştiul ocupă locul I pe ţară, cu 285.000 de cititori. Dacă în anul 2000 s-au împrumutat peste 77,6 de milioane de volume, în 2017 s-au împrumutat din bibliotecile din România doar 35,8 milioane de volume. Astăzi bibliotecile publice sunt într-o luptă acerbă cu tehnologia şi cărţile electronice. „Cartea nu va muri totuşi niciodată. Acea senzaţie pe care ţi-o dă atingerea paginilor unei cărţi şi mirosul unei cărţi nu ţi-o poate oferi nimic altceva”, a mai spus directorul Sorin Burlacu.