Unul dintre cele mai de succes spectacole ale Teatrului Național București, cu doi dintre cei mai apreciați actori români, ajunge luna aceasta la Buzău. Este vorba despre spectacolul „Dineu cu proști”, o comedie spu­moasă care îi are în distribuție pe Ion Caramitru și Horațiu Mălăele. Spectacolul se joacă la Buzău, pe 12 martie, la Sala „Vladimir Maximilian”, de la ora 19,00. De la premiera din anul 2010, spectacolul s-a jucat în sute de reprezentații, atât în București, cât și în turneele din țară.

Piesa este semnată de Francis Veber, numit și „dramaturgul minune al Franței”, cel de numele căruia se leagă și succesul celebrului film „Marele blond cu o gheată neagră” (1972). După ce filmul „La Cage Aux Folles” i-a adus, în 1978, o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun scenariu, Veber a avut un mare succes internațional, în 1990, cu „Le Diner de Cons” („Dineu cu proști”).

Prostul este altul  

Este o piesă veșnic actuală, prin calitatea scriiturii și, mai ales, datorită transparenței acțiunii, ușor de adaptat în orice societate posibilă. „Dineu cu proști”  prezintă personajul principal că fiind un mare naiv, ce face parte din familia personajelor etalon ce au fost întruchipate de mari artiști ai tuturor timpurilor. Ceea ce creează deliciul acestei piese este confruntarea între cinismul declarat, susținut de suficiența celor care cred că reprezintă miezul societății, și oamenii simpli, retrași, inteligenți, dar timizi, potențial creatori, care se trezesc față-n față cu situații-limită. Celebrii actori Horațiu Mălăele și Ion Caramitru vor declanșa râsul și ironia bufă, ce reprezintă aspectele to­nice ale acestei confruntări. Si­gur că se va râde cu lacrimi la acest „Dineu”, dar ne vom ascunde și un plâns discret atunci când ne dăm seama că superioritatea morală, în lumea noastră, e asigurată de oamenii curați, cinstiți, simpli și generoși. Dreptatea are ultimul cuvânt. Prostul piesei, care stârnește hohote de râs în final, se dovedește a fi chiar acela ce se crede superior și de nezdruncinat. Din distribuția spectacolului mai fac parte: Costina Ciuciulică /Teodora Mareș, Alexandru Georgescu, Dorin Andone /Tomi Cristin, Medeea Marinescu / Aylin Cadîr și Alexandru Bindea.

Prețul unui bilet la spectacolul de la Buzău este 120 lei, biletele putând fi procurate de pe iabilet.ro.

DISTRIBUIȚI
loading...