O primă instituție de învățământ din municipiul Buzău, Școala 7, urma să fie astăzi executată silit pentru că Guvernul nu a plătit de trei ani banii câștigați de profesori în instanță. Odată cu Școala 7, Primăria municipiului, în calitate de ordonator de credite, ar fi urmat de asemenea, să fie executată, punându-i-se poprire pe conturi.

   Potrivit liderului Sindicatului Învățământului Preuniversitar (SÎP) Buzău, Ion Dobre, instanța a admis alte 40 de executări silite pentru tot atâtea școli din județ, ceea ce înseamnă că alte primării trebuie să fie pregătite de ceea ce este mai rău, atâta timp cât bugetele locale nu sunt capabile să suporte plata a miliarde de lei vechi.

   Pentru a evita blocarea conturilor, primarul Constantin Toma a declarat că Primăria va plăti întreaga sumă la care se ridică drepturile bănești ale dascălilor din municipiu, însă asta va afecta proiectele de modernizare a orașului.

   „Nu avem de ales. Trebuie să plătim noi aproximativ 40 de miliarde de lei vechi pentru că guvernul a lăsat această posibilitate în lege. Am luat hotărârea de a solicita, în cadrul ședinței consiliului local din 26 octombrie, plata tuturor restanțelor față de profesorii din municipiu. Facem toate eforturile. Din păcate, nu am avut prevăzute aceste sume în bugetul pe anul acesta, deci nu putem decât să luăm din banii buzoienilor, bani care erau pregătiți pentru asfaltări”, a declarat primarul Constantin Toma.

Ce reprezintă de fapt aceste sume și care este poziția prefectului

   Sumele de bani pe care profesorii trebuie să le primească în baza hotărârilor instanței sunt, de fapt, dobânzile pe care Guvernul este obligat să le plătească cadrelor didactice ca urmare a plății eșalonate a majorărilor salariale.

   „La Buzău, suma acestor dobânzi se apropie de un milion de euro. Cea mai mare sumă de plată este la Școala 11, respectiv peste 300.000 lei”, a declarat Ion Dobre.

   La începutul lunii, premierul Mihai Tudose le promitea reprezentanților profesorilor din toată țara că, în curând, va elabora un proiect de lege prin care plata dobânzilor pentru drepturile salariale câștigate de dascăli în instanță va fi suportată de la bugetul de stat. Pentru că nu s-a întâmplat nimic, primăriile se văd obligate să plătească de urgență, din bugetul propriu, miliarde de lei vechi în contul Guvernului.

   Inclusiv prefectul jude­țului, Carmen Ichim, spune că, în situația dată, primăriile sunt bune de plată. Rămâne de văzut însă de unde vor găsi primarii din județ banii necesari. „Și noi am fost sancționați, ca Instituția Prefectului, ca prefect, și eu, ca și persoană fizică, tot pentru nerespectarea prevederilor legale privind punerea în executarea unor sentințe judecătorești. Le-am tras un semnal de alarmă (nr., primarilor) că s-ar putea, la un moment dat, să fie în aceeași situație pe care o moștenesc, ce-i drept, și că trebuie să găsească o soluție reală și concretă”, a declarat prefectul Buzăului, Carmen Ichim pentru buzaumedia.ro.

Strategia pe care guvernanții o adoptă de doi ani

   Chiar dacă inclusiv liderii profesorilor spun că primarii nu au de ce să plătească aceste datorii în contul Guvernului, legea actuală pasează răspunderea către autoritățile locale, și asta pentru că guvernanții au tot amânat de doi ani elaborarea unei legi.

   „Hotărârea judecătorească stabilește dreptul profesorilor de a primi bani și obligă pârâții să plătească. Pârâții sunt unitățile școlare, dar ordonatorul principal de credite este consiliul local, primăria din fiecare localitate. În toate informările oficiale primite de la Ministerul de Finanțe se pasează obligativitatea către bugetele locale. Nu este drept, dar nu este vina noastră, a profesorilor. Noi am cerut banii de la bugetul de stat pentru că primarul nu are nicio vină, ci Guvernul, dar el se eschivează și pasează răspunderea”, a declarat liderul SÎP Buzău, Ion Dobre.

   Vizavi de recentele promisiuni ale premierului Tudose, reprezentantul profesorilor buzoieni spune că s-a obișnuit cu jocul guvernanților.

   „Aud aceste promisiuni de doi ani. Avem inclusiv un acord semnat cu Ministerul Educației. La acea dată, premierul de atunci a dat sarcină clară, în fața noastră,  Ministerului de Finanțe de a reglementa situația și de a suporta plățile de la bugetul de stat. Nu s-a întâmplat nimic. Așteptăm deja de aproape patru ani și aceste hotărâri judecătorești intră în prescriere. Nu ne permitem acest lucru și, de, aceea am solicitat executarea silită. Personal, cred că guvernanții nu au avut niciodată intenția de a plăti de la bugetul de stat, ci au vrut doar să tragă de timp”, a mai declarat Ion Dobre.

DISTRIBUIȚI