27 de ani
de presa libera
Sambata, Noiembrie 18, 2017 21:22 PM

Educatie

Din nepăsarea guvernanților / Primăria Buzău pierde aproximativ 40 de miliarde lei vechi din banii pentru asfaltări

de Cristian IONESCU
Educatie  |
17.10.2017, 00:00
1896

   O primă instituție de învățământ din municipiul Buzău, Școala 7, urma să fie astăzi executată silit pentru că Guvernul nu a plătit de trei ani banii câștigați de profesori în instanță. Odată cu Școala 7, Primăria municipiului, în calitate de ordonator de credite, ar fi urmat de asemenea, să fie executată, punându-i-se poprire pe conturi.

   Potrivit liderului Sindicatului Învățământului Preuniversitar (SÎP) Buzău, Ion Dobre, instanța a admis alte 40 de executări silite pentru tot atâtea școli din județ, ceea ce înseamnă că alte primării trebuie să fie pregătite de ceea ce este mai rău, atâta timp cât bugetele locale nu sunt capabile să suporte plata a miliarde de lei vechi.

   Pentru a evita blocarea conturilor, primarul Constantin Toma a declarat că Primăria va plăti întreaga sumă la care se ridică drepturile bănești ale dascălilor din municipiu, însă asta va afecta proiectele de modernizare a orașului.

   „Nu avem de ales. Trebuie să plătim noi aproximativ 40 de miliarde de lei vechi pentru că guvernul a lăsat această posibilitate în lege. Am luat hotărârea de a solicita, în cadrul ședinței consiliului local din 26 octombrie, plata tuturor restanțelor față de profesorii din municipiu. Facem toate eforturile. Din păcate, nu am avut prevăzute aceste sume în bugetul pe anul acesta, deci nu putem decât să luăm din banii buzoienilor, bani care erau pregătiți pentru asfaltări”, a declarat primarul Constantin Toma.

Ce reprezintă de fapt aceste sume și care este poziția prefectului

   Sumele de bani pe care profesorii trebuie să le primească în baza hotărârilor instanței sunt, de fapt, dobânzile pe care Guvernul este obligat să le plătească cadrelor didactice ca urmare a plății eșalonate a majorărilor salariale.

   „La Buzău, suma acestor dobânzi se apropie de un milion de euro. Cea mai mare sumă de plată este la Școala 11, respectiv peste 300.000 lei”, a declarat Ion Dobre.

   La începutul lunii, premierul Mihai Tudose le promitea reprezentanților profesorilor din toată țara că, în curând, va elabora un proiect de lege prin care plata dobânzilor pentru drepturile salariale câștigate de dascăli în instanță va fi suportată de la bugetul de stat. Pentru că nu s-a întâmplat nimic, primăriile se văd obligate să plătească de urgență, din bugetul propriu, miliarde de lei vechi în contul Guvernului.

   Inclusiv prefectul jude­țului, Carmen Ichim, spune că, în situația dată, primăriile sunt bune de plată. Rămâne de văzut însă de unde vor găsi primarii din județ banii necesari. „Și noi am fost sancționați, ca Instituția Prefectului, ca prefect, și eu, ca și persoană fizică, tot pentru nerespectarea prevederilor legale privind punerea în executarea unor sentințe judecătorești. Le-am tras un semnal de alarmă (nr., primarilor) că s-ar putea, la un moment dat, să fie în aceeași situație pe care o moștenesc, ce-i drept, și că trebuie să găsească o soluție reală și concretă”, a declarat prefectul Buzăului, Carmen Ichim pentru buzaumedia.ro.

Strategia pe care guvernanții o adoptă de doi ani

   Chiar dacă inclusiv liderii profesorilor spun că primarii nu au de ce să plătească aceste datorii în contul Guvernului, legea actuală pasează răspunderea către autoritățile locale, și asta pentru că guvernanții au tot amânat de doi ani elaborarea unei legi.

   „Hotărârea judecătorească stabilește dreptul profesorilor de a primi bani și obligă pârâții să plătească. Pârâții sunt unitățile școlare, dar ordonatorul principal de credite este consiliul local, primăria din fiecare localitate. În toate informările oficiale primite de la Ministerul de Finanțe se pasează obligativitatea către bugetele locale. Nu este drept, dar nu este vina noastră, a profesorilor. Noi am cerut banii de la bugetul de stat pentru că primarul nu are nicio vină, ci Guvernul, dar el se eschivează și pasează răspunderea”, a declarat liderul SÎP Buzău, Ion Dobre.

   Vizavi de recentele promisiuni ale premierului Tudose, reprezentantul profesorilor buzoieni spune că s-a obișnuit cu jocul guvernanților.

   „Aud aceste promisiuni de doi ani. Avem inclusiv un acord semnat cu Ministerul Educației. La acea dată, premierul de atunci a dat sarcină clară, în fața noastră,  Ministerului de Finanțe de a reglementa situația și de a suporta plățile de la bugetul de stat. Nu s-a întâmplat nimic. Așteptăm deja de aproape patru ani și aceste hotărâri judecătorești intră în prescriere. Nu ne permitem acest lucru și, de, aceea am solicitat executarea silită. Personal, cred că guvernanții nu au avut niciodată intenția de a plăti de la bugetul de stat, ci au vrut doar să tragă de timp”, a mai declarat Ion Dobre.

Comentarii

risipa de bani (17 Oct, 00:13)
gheorghisor

domnule toma opriti jaful din banii publici .SUNT scoli care au clase cu cate 5 - 8 elevi si o droaie de profesori . Si au facut clase numai sa aiba norma intreaga ...Trimiteti controale inopinante . Sunt postliceale de scoli cu clase formate doar pe hartie......E o trgedie ce se intampla cu banul public

Raspunde
profesori nesatui (18 Oct, 19:15)
viorel

Oare se vor satura vreodata cei din invatamant si sanatate . primii cu meditatiile nefiscalizate iar ceilalti cu atentiile fara de care nu suntem bagati in seama?

Raspunde
Satul (18 Oct, 22:18)
Viorel

Si cand vine instalatorul sa va repare teava, chiuveta, altul sa va puna parchet sau sa improspateze culoarea pe pereti primiti bon fiscal? Dar cand mergeti la dentist sau la oftalmolog? Problema nu e ca se plateste o suma pentru un serviciu solicitat/primit, ci conditionarea actului didactic de aceste meditatii. Aici e din pacate problema de imoralitate si chiar de ilegalitate.

Raspunde
Statul, contribuabilul și beneficiarul de educație (18 Oct, 22:32)
meditatorul virtual

Vioraș, informează-te puțin. Câte economii ar face statul dacă am avea o țară ca afară!!! http://www.suntparinte.ro/cat-costa-educatia-in-alte-tari-din-europa sau http://www.hotnews.ro/stiri-studenti_strainatate-10889055-cat-costa-faci-liceul-marea-britanie-sau-elvetia-catalogul-liceelor-private-din-europa-admitere-taxe-scolarizare-programe-studii.htm

Raspunde
Meditatori (19 Oct, 13:28)
Meditatii

Spirulisti sa fie, ca parinti care sa vrea meditatii se gasesc.

Raspunde
De la tara (19 Oct, 19:02)
Ion

Cand a bagat boul birocrat de Funeriu toti dibitocii in sist de invatamant de ce nu ati facut gargara?!Acum platiti! Dar stati asa ca nu e tot...unii au ajuns mangeri...sa vedeti de-acum ce frumos va fi prin unele scoli...le vor pune pe butuci...dar asta e...poate nici tu nu ai fost in stare sa faci o faculta la stat...sa stii ce inseamna sa prinzi radacini pe scaunele salilor de lectura din biblioteci...iar acum emiti pretentii...te crezi competent...hai canta la alta masa ca n am marunt. Din pacate vedem doar paiul din ochiul vecinului. Daca ai copil valoros(normal)...care invata..va lua note mari la examenele nationale iar la clasa va promova...daca nu ai du l la Spiru fa l prf cu legea lui Funeriu si...va cere si el nefondat meditatii.

Raspunde
subiect (26 Oct, 00:16)
nume

Sunt 12 ani de la denominare si tot vorbim de lei vechi ?

Raspunde

Stiri Agerpres

Liga I: CS Universitatea Craiova - Juventus București 3-1, la primul meci oficial pe noul ''Oblemenco''
Sambata, Noiembrie 18, 2017 21:05 PM

CS Universitatea Craiova a învins-o pe Juventus București cu scorul de 3-1 (2-0), vineri seara, în etapa a 18-a a Ligii I de fotbal, la primul meci oficial disputat pe noul stadion ''Ion Oblemenco''.

Asociația ANCE Europe lansează proiectul 'Arhitectura României Mari'
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:41 PM

Asociația ANCE Europe lansează proiectul "Arhitectura României Mari", cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918, prin organizarea unui eveniment la București în perioada 23-25 noiembrie, având ca obiectiv aducerea în atenția publicului larg a stilului arhitectural neoromânesc.

Republica Moldova: Duminică are loc referendumul pentru destituirea primarului municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:16 PM

Peste 650.000 de persoane cu drept de vot din municipiul Chișinău sunt așteptate, duminică, la urne pentru a participa la referendumul pentru destituirea primarului Dorin Chirtoacă.

Sosirea lui Hariri la Paris contribuie la reducerea tensiunilor în Orientul Mijlociu, afirmă președinția franceză
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:11 PM

Sosirea premierului libanez demisionar Saad Hariri la Paris contribuie la "reducerea tensiunilor" în Orientul Mijlociu, unde Franța continuă să acționeze în această direcție, a afirmat sâmbătă președinția franceză, relatează AFP.

UPDATE Rugby: România - Samoa 17-13, în meci test la București (GALERIE FOTO)
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:01 PM

Naționala de rugby a României a învins Samoa cu scorul de 17-13 (3-10), într-un meci test disputat sâmbătă seara pe Stadionul național ''Arcul de Triumf'' din Capitală.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
17 Nov, 12:47 Când voi avea drum prin Unguriu, opresc la primărie să strâng mâna unui român căruia îi pasă de români!
Pixelu fan Tirizică a comentat pentru articolul S-a încheiat competiția pentru stabilirea județului-pilot / Buzăul va fi primul județ complet digitalizat la nivel școlar:
Devin fan „genunche” dacă legiferează și manualul unic. Momentan sunt fan Tirizică, singurul primar buzoian care a avut curajul să părăsească mizeria ADI „Buzău 2008”.
17 Nov, 10:18 tare in sfarsit
un oarecare a comentat pentru articolul Prefectura Buzău, șah la Academia Română și Judecătoria Pătârlagele:
Avem in sfarsit un prefect, o comisie judeteana si un judecator de la tribunal care arata ca se pot impotrivi unei sentinte definitive de punere in posesie a unei institutii pe 4500 ha teren padure.Macar daca nu putem sa probam competenta sa ne afisam cu varf si indesat indaratnicia.Acea sentinta o va aplica CEDO, iar pe cei cu adevarat vinovati ii va dura in basca pentru ca plateste contribuabilul roman
17 Nov, 09:59 nedumerire
kneji myamoto a comentat pentru articolul Toma: ,,Guvernul să desfiinţeze Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, un primar nu are nicio putere în realitate, doar în teorie“:
este bine domnule primar ca vrei desfiintarea anfp care intr-adevar este parazitara,dar trebuie instituit un organism independent pentru selectarea unor viitori functionari publici din care primari destoinici ca dumneata sa-si aleaga personalul cu care sa lucreze, personal selectat printr-un concurs riguros in baza unei grile ca la judecatori si cu supraveghere ca la bacalaureat.Abia atunci vei avea de unde sa alegi.Daca primul criteriu este încrederea in persoana cu care lucrezi vei avea o mare dezamagire.Mie imi scapa criteriile pentru care l-ai ales pe dl Pistol secretar al primariei, dar te asigur ca vei avea cat de curând o mare deziluzie cu privire la competenta profesionala si moralitatea acestei persoane
Google PageRank Checker