Actualitate

Dezastru în pădurile nepăzite din județul Buzău

Nicio pădure din județul Buzău nu a scăpat neatinsă de hoți. Numai anul trecut și de la începutul acestui an, peste 6.000 de metri cubi de lemn au dispărut. Paguba a fost descoperită de repre­zentanții Garzii Forestiere în timpul controalelor de fond efectuate pentru preluarea în pază de către ocoalele silvice nomina­lizate, conform Codului Silvic, a suprafețelor de maximum 30 hectare, pentru care nu sunt asigurate serviciile silvice, iar proprietarii nu se pot identifica sau pentru care proprietarul a decedat și nu s-a realizat dezbaterea succesorală. Legislația silvică arată că ocoalele silvice nominalizate au obligații clare. Astfel, Ocolul nominalizat trebuie să asigure serviciile silvice pentru suprafețele de pădure de maximum 30 hectare în cazul proprietarilor care nu pot fi identificați sau pentru cazurile în care proprietarul a decedat și nu s-a realizat dezbaterea succesorală. Asigurarea serviciilor silvice se face în baza actului de constatare încheiat între ocolul silvic nominalizat și reprezentantul structurii teritoriale de specialitate a autorității publice centrale care răspunde de silvicultură, după evaluarea de către ocolul silvic nominalizat, în condițiile legii, a eventualelor pagube aduse fondului forestier.

Hoții „s-au servit” cu lemn în valoare de aproape 1 milion de euro

Un raport al Gărzii Forestiere Focșani care are competențe și în județul Buzău, arată că în cursul anului 2018 și în primele șapte luni din 2019, prin acte de constatare, ocoalele silvice norninalizate au preluat în pază în județul nostru 2.924 ha de pădure. În același interval, în timpul controalelor s-a constatat un minus de 6.029 mc lemn, în valoare de 3.076.542 lei. Lemnul furat ar fi putut încălzi poate și peste 2.000 de locuințe.

Multe dintre cazuri au ajuns în atenția oamenilor legii. Anul trecut, polițiștii specializați au constatat 143 de infracțiuni la regimul silvic, reprezentând tăieri ilegale și furturi, volum de material lemnos rezultat din tăierile ilegale fiind de 139,93 mc. În total, doar polițiștii au confiscat anul trecut 1.053,69 mc de lemn.

În cazul a 32 de infracțiuni de natură silvică, s-a dispus continuarea urmăririi penale. Cel mai mare prejudiciu a fost constatat în zona Cătiașu. 39 de arbori fag au fost tăiați ilegal, volumul total de lemn fiind de 64,4 mc.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker