• Ţeava prin care se făcea deversarea a dispărut

Peştii morţi din apa pârâului Sărata i-au dat de gol! Doi agenţi economici din staţiunea Sărata Monteoru au intrat în atenţia autorităţilor judeţului după ce o persoană a sesizat prezenţa unor grupuri mici de peştişori morţi pe o porţiune de aproximativ 500 de metri cuprinsă între hotelul Ceres de pe malul stâng şi restaurantul Cazino de pe malul drept, în amonte, şi zona fostului camping, în aval.

Imediat s-a luat în calcul o posibilă poluare a râului Sărata, în dreptul staţiunii Monteoru, culoarea închisă a apei şi un miros fetid degajat de aceasta fiind alte indicii în acest sens. Iar bănuielile specialiştilor s-au adeverit odată cu aflarea rezultatelor la majoritatea probelor recoltate din zona unde a fost semnalată poluarea, mai ales că în dreptul restaurantului Cazino a fost găsită o ţeavă de evacuare, care s-a dovedit a nu fi doar pentru scurgerea apelor pluviale, ci a apei cu detergenţi. La momentul verificării, comisia de control a dispus blindarea ţevii, însă două zile mai târziu s-a constatat că, aceasta dispăruse cu totul, aceasta fiind şi dovada că în mijlocul staţiunii, calitatea apei s-a depreciat în urma unor deversări de ape menajere. De sancţiuni nu a scăpat însă administratorul hotelului în cauză. Unităţii de cazare i-a fost aplicată o sancţiune la regimul deşeurilor de către Garda Naţională de Mediu, hotelul neavând contract de vidanjare din 2016.

Potrivit directorului tehnic al Administraţiei Bazinale Buzău-Ialomiţa, Mariana Lăcătuşu, au fost prelevate probe de apă de către angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Buzău pentru determinarea concentraţiei de cloruri, azotiţi, azotaţi, amoniu şi detergenţi, din zona de evacuare a apelor uzate a hotelului şi zona de evacuare a apelor uzate a restaurantului, iar la toate au rezultat depăşiri. În plus, nivelul oxigenului a ieşit la analize sub limita admisă, care, potrivit specia­liştilor, nu este o consecinţă doar a deversărilor de ape reziduale ci şi a debitului scăzut al apei pârâului. „Situaţia de la Monteoru rămâne sub control şi atenţie“, a anunţat reprezentantul Administraţiei Bazinale Buzău-Ialomiţa, urmând să se facă testări periodice pentru verificarea parme­trilor substanţelor avute în vedere.

Mizerie pe o porţiune de 500 m

Reamintim că o persoană a sesizat sâmbătă existenţa unor peşti morţi în apa pârâului Sărata care străbate localitatea Sărata Monteoru. Imediat, prefectul judeţului Buzău, Carmen Ichim, a dispus deplasarea pentru ­veri­ficări a unei echipe mixte formate din reprezentanţi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor, Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Jude­ţean Buzău, ISU Buzău şi ai Primăriei Merei.

La faţa locului au fost efectuate verificări pe o porţiune de peste 2 km din albia pârâului şi s-a constatat prezenţa unor grupuri mici de peştişori morţi pe o porţiune de aproximativ 500 de metri cuprinsă între hotelul de pe malul stâng şi restaurantul de pe malul drept, în amonte, şi zona fostului camping, în aval.

Tot pe acest tronson, nivelul apei era foarte scăzut, avea o culoare închisă şi degaja un miros fetid, în amonte de zona hotelului şi restaurantului menţionate anterior, precum şi în aval de camping, nefiind sesizată mortalitate piscicolă. S-au mai luat probe din trei puncte: Izvorul nr. 6 (situat la 150-200 m în amonte de zona indicată), zona de evacuare a apelor uzate a hotelului şi zona de evacuare a apelor uzate a restaurantului.

Potrivit reprezentanţilor Prefecturii, cauze posibile ale mortalităţii peştilor ar fi deversarea de substanţe toxice în apa râului sau lipsa de oxigen. Echipa de control a dispus atunci monitorizarea zonei de către Primăria Merei şi de către Sistemul de Gospodărire a Apelor Buzău, precum şi blindarea imediată, de către administratorul restaurantului, a gurii de evacuare a apelor uzate.

DISTRIBUIȚI
loading...

3 COMENTARII

  1. Aia care a fost la mediu sefa si cei de la ABBBA si garda de mediu inutila, acu striga hotii au case la Monteoru?Ai dracu hoti nenorociti,vin la Focsanei unde sunt maldare de balegar de vaca si porci depozitate pe sol unde sub el la 2 m adincime e pinza freeatica.Pina si un nenorocit de vacar,consilier local depoziteaza in intravilanul dintre Focsanei si Gura Cilnau,balegar si in urma unei petitii facuta de mai multi cetateni,cei de la garda de mediu si dsp, Primaria Vadu Pasii cu golanii ei,nu au luat nicio masura !

  2. Lipsa canalizării este o realitate a majorității localităților din mediul rural. Avem pretenții de civilizație dar autoritățile responsabile și bine remunerate din banii noștri se rezumă la acțiuni de suprafață care nu vor elimina problema reală. Toată acea așezare deversează fose ,piscine (toamna) în acel fir de apa.

  3. Solutia era simpla, unitatile vinovate INCHISE DEFINITIV, iar jegurile de patroni/angajati vinovati, amendati cat sa plateasca toata viata. Nu exista vietate pe pamant mai inconstienta si toxica decat omul, ptr o bruma de bani distruge tot in jurul sau.

Comments are closed.