27 de ani
de presa libera
Vineri, Iulie 28, 2017 11:44 AM

Opinii

Despre zbor și revedere

de Angela PETRE
Opinii  |
26.06.2017, 00:00
2255

   De ce să plouă tocmai astăzi? Încă de la începutul săptămânii am  urmărit cu interes starea vremii pentru sâmbătă și am sperat, în fiecare zi, că vom avea surpriza plăcută să nu se adeverească de data asta previziunile meteo, să fie vreme favorabilă zborului și să ne bucurăm împreună de spectacolul aerian. Buzoienii, cu mic cu mare, așteaptă evenimentul acesta un an întreg! Un an întreg privesc spre cer cu res­pect atunci când se întâmplă să audă zgomot de motoare și spun zâmbind cu mândrie:

   “I-auzi zboară băieții de la Bobocu!”.

   Dar, sâmbătă dimineață, ploaie rece, cer acoperit… departe de ceea ce ne doream. Ceva speranțe ne-au dat însă meteorologii cu experiență care au spus siguri pe ei, „O să vedeți, vremea ne va lăsa să zburăm!“, și așa a fost! Ca la o comandă, la ora nouă ploaia a încetat și a început spectacolul pe aerodrom. Zi importantă pentru unitate, zi festivă, zbor și revedere… 

   De data asta însă nu voi vorbi despre zbor. Poate că nici nu-mi voi găsi vreodată cuvintele potrivite cu care să descriu, spre a vă împărtăși ceea ce simt și gândesc despre el. Dar, vă voi face părtași la o întâlnire. Întâlnirea oamenilor care deservesc zborul și sunt la „înălțime“ prin tot ceea ce fac! 

   1987… tineri, inteligenți și ambițioși, veniți din toată țara, adunați la un loc în școala de renume a aripilor românești, aveau un vis comun, acela de a servi zborul și patria! Așa începe povestea de astăzi, așa a început acum 30 ani povestea lor, povestea unei generații de navigatori și ofițeri de stat major “de excepție”!

  Emoții, lacrimi de bucurie, îmbrățișări, strângeri căldu­roase de mâini, toate acesteas-au petrecut pe scările din fața Școlii de Aplicație pentru Forțele Aeriene Boboc. Foștii colegi s-au regăsit  acolo unde au făcut poza de promoție, acolo unde și-au spus „La revedere!” cu mulți ani în urmă. Astăzi, oameni trecuți de prima tinerețe, unii însoțiți de partenerii de viață, își redescopereau identitatea și-și manifestau bucuria regăsirii. Ei nu au observat, pentru că erau prea implicați și mult prea emoționați, dar eu, am văzut tot!… S-au manifestat ca niște tineri zgomotoși, bucuroși, efervescenți, bărbați puternici dar cu vocea vădit emoționată, femei frumoase încă, cu lacrimile abia stăpânite în colțul ochiului… 

   Prima promoție mixtă de ofițeri nenaviganți, prima ge­ne­rație de fete, a făcut ca viața de cazarmă să nu mai pară atât de gri, ca înainte, dând strălucire și culoare Școlii de Ofițeri de Aviație „Aurel Vlaicu“ Boboc. Băieți și fete, au împărțit împreună sălile de curs, popota, sectoarele, și-au făcut concurență la notele de la examene, și-au zâmbit, s-au legat prietenii și așa au trecut anii… După absolvire, și-au luat repartițiile și drumurile lor s-au despărțit.

   S-au prezentat în garnizoane schimbând statutul de elev al școlii militare cu cel de cadru militar… De aici începe depănarea amintirilor, de aici ne povestesc ei astăzi ce au mai făcut în toți acești ani!

   Un distins domn lector, care a fost invitat și a ales să-și petreacă ziua cu foștii săi elevi, a început să strige catalogul în liniștea sălii de festivități. Emoția plutea în aer și pe buzele tuturor stăruia întrebarea „Când au trecut atâția ani?”. Își auzeau numele rostit, se ridicau în picioare în aplauzele colegilor, își spuneau povestea vieții pe scurt. Bărbații se străduiau să pară mai relaxați, se încercau glume, râsete, dar emoțiile își spuneau cuvântul. Fetele… ce să zic… sensibile foc! La începutul discursului tensiunea era maxi­mă, vocea gâtuită de emoție, dar, când începeau să vorbească despre copii și realizările lor, ca și mame, erau mult mai stăpâne pe situație. O parte dintre colegii care nu au putut fi prezenți au trimis mesaje cu date despre ei, au dat telefoane și și-au exprimat regretul că au „ratat“ întâlnirea din diferite motive. După strigarea anumitor nume se făcea însă liniște. Se cereau cu respect momente de reculegere pentru colegii plecați în înaltul cerului, a cărui ecou de „prezent“ nu răzbătea până la noi.

   Așa, rând pe rând, aflau unii despre alții, despre funcții ocupate, grade,  experiențe trăite în teatrele de operații ori în mediul internațional, împliniri personale… Orele au trecut fără să ne dăm seamă, nu ne mai păsa de vreme sau de petrecerea care avea să urmeze seara. Timpul se oprise în loc pentru ei, foști sau actuali ofițeri remarcabili ai armatei române, prezenți astăzi mai puțin de jumătate din promoție, adunați din nou acolo unde au fost pregătiți să-și ia „zborul“ în cariera militară și în viață. Ei știu, cu timpul se vor regăsi din ce în ce mai puțini, dar mai știu că viața e frumoasă și merită trăită cu „motoarele“ în plin!  După o seară de neuitat, încheiată cu promisiunea unei revederi mai dese, s-au despărțit iarăși acești oameni minunați, urmând să se întoarcă fiecare la locul ales de destin.

   …Și tot ploua… cu amintiri multe și frumoase, cu bucurii și satisfacția visului împlinit!

Comentarii

Poveste (03 Jul, 19:13)
raul

Amintirile ne napadesc ,Angi!

Raspunde
Despre zbor și revedere (11 Jul, 19:07)
Simona

Foarte frumoase cuvinte!!!!! Multumesc! M-a impresionat sensibilitatea cu care ai descris aceasta revedere...si ce fin observator! :*

Raspunde

Stiri Agerpres

Constanța: Opt localități din județ, afectate de inundații; străzi și curți cuprinse de ape în urma ploii
Vineri, Iulie 28, 2017 11:33 AM

Un număr de 39 de solicitări de intervenție în urma inundațiilor produse din cauza ploilor, venite din opt localități din județul Constanța, cele mai multe din municipiul reședință, au fost înregistrate vineri de Regia Autonomă Județeană de Apă (RAJA), potrivit reprezentanților instituției.

PREMIERE DE WEEKEND Un nou film de spionaj cu Charlize Theron și aventura epică a "zâmbăreților" ajung în cinematografele nord-americane
Vineri, Iulie 28, 2017 11:25 AM

"The Emoji Movie", aventura epică a "zâmbăreților" în lumea necunoscută ascunsă în aplicațiile din smartphone, și "Atomic Blonde", un film de spionaj din timpul Războiului Rece cu Charlize Theron în rolul principal, sunt principalele lansări de la sfârșitul acestei săptămâni în cinematografele nord-americane. Tot vineri își are premiera în SUA și "Midwife", un film franțuzesc cu Catherine Deneuve și Catherine Frot lansat în aceeași zi și în România.

Botoșani: Percheziții ale procurorilor DNA la sediul societății de termoficare Modern Calor SA
Vineri, Iulie 28, 2017 11:24 AM

Procurorii Serviciul Teritorial Suceava din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) efectuează, vineri, percheziții la sediul societății de termoficare din municipiul Botoșani, se arată într-un comunicat al DNA transmis AGERPRES.

INHGA: Cod portocaliu de inundații pe râuri din județul Tulcea, în următoarele ore
Vineri, Iulie 28, 2017 11:17 AM

Râurile Telița și Taița, din județul Tulcea, vor fi sub avertizare Cod portocaliu de inundații în următoarele ore, potrivit prognozei pe termen scurt, emisă vineri de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).

SUA: Senatorul John McCain recunoaște că nu a putut vota pentru o 'pseudolege' care ar fi abrogat Obamacare
Vineri, Iulie 28, 2017 11:16 AM

Senatorul republican John McCain, care a votat vineri contra abrogării Obamacare, legea sănătății adoptată în timpul fostei administrații democrate a președintelui Barack Obama, a declarat că nu a putut vota pentru o 'pseudolege' care nu îmbunătățește asistența medicală în SUA, relatează DPA.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
28 Jul, 10:56 Nereguli
Ion a comentat pentru articolul Cadastru pentru imobile şi dezbaterea succesiunii, gratuite în peste 60 de comune şi oraşe:
Comuna COSTESTI nu face parte din acest program? Probabil nu s au bagat din cauza prea multor probleme din primarie. (INCOMPETENTA)
28 Jul, 10:07 SCDL Buzau
Tanase Virgiliu a comentat pentru articolul Cercetătorul Costel Vânătoru despre reorganizarea Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură: „Daea, Ciolacu şi Toma ar putea fi invocaţi peste ani de copiii lor, de nepoţii lor, că au făcut ceva bun pentru Buzău“:
In cazul "Daea" , poetul Mircea Dinescu a avut dreptate ! Acest ministru - sa-i zicem mai nonconformist - va lasa ceva urme in brazda agriculturii romanesti ! (Daca va fi ... pastrat )
28 Jul, 10:03 SCdl buzau
Tanase Virgiliu a comentat pentru articolul Cercetătorul Costel Vânătoru despre reorganizarea Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură: „Daea, Ciolacu şi Toma ar putea fi invocaţi peste ani de copiii lor, de nepoţii lor, că au făcut ceva bun pentru Buzău“:
Cred ca indiferent de varsta, orientare politica, grad de instruire - orice buzoian adevarat poate exclama, fara grija : " O, ce veste minunata ! " Ma bucur ca cei mentionati au realizat necesitatea urgenta a aducerii Experimentalei pe fagasul ei normal - atit de ignorat de politicienii ultimilor 26 de ani - indiferent care au fost ei... Sa speram ca prin aceasta reparatie legislativa si administrativa , buzoienii ( si nu numai ei ) vor ... " gusta " din roadele muncii cecetatorilor de acolo - astfel incit , vorba aceea - si nepotii sa-i poata pomeni... Felicitari sincere!
Google PageRank Checker