27 de ani
de presa libera
Luni, Septembrie 25, 2017 00:08 AM
toamna buzoiana

Opinii

Despre zbor și revedere

de Angela PETRE
Opinii  |
26.06.2017, 00:00
2337

   De ce să plouă tocmai astăzi? Încă de la începutul săptămânii am  urmărit cu interes starea vremii pentru sâmbătă și am sperat, în fiecare zi, că vom avea surpriza plăcută să nu se adeverească de data asta previziunile meteo, să fie vreme favorabilă zborului și să ne bucurăm împreună de spectacolul aerian. Buzoienii, cu mic cu mare, așteaptă evenimentul acesta un an întreg! Un an întreg privesc spre cer cu res­pect atunci când se întâmplă să audă zgomot de motoare și spun zâmbind cu mândrie:

   “I-auzi zboară băieții de la Bobocu!”.

   Dar, sâmbătă dimineață, ploaie rece, cer acoperit… departe de ceea ce ne doream. Ceva speranțe ne-au dat însă meteorologii cu experiență care au spus siguri pe ei, „O să vedeți, vremea ne va lăsa să zburăm!“, și așa a fost! Ca la o comandă, la ora nouă ploaia a încetat și a început spectacolul pe aerodrom. Zi importantă pentru unitate, zi festivă, zbor și revedere… 

   De data asta însă nu voi vorbi despre zbor. Poate că nici nu-mi voi găsi vreodată cuvintele potrivite cu care să descriu, spre a vă împărtăși ceea ce simt și gândesc despre el. Dar, vă voi face părtași la o întâlnire. Întâlnirea oamenilor care deservesc zborul și sunt la „înălțime“ prin tot ceea ce fac! 

   1987… tineri, inteligenți și ambițioși, veniți din toată țara, adunați la un loc în școala de renume a aripilor românești, aveau un vis comun, acela de a servi zborul și patria! Așa începe povestea de astăzi, așa a început acum 30 ani povestea lor, povestea unei generații de navigatori și ofițeri de stat major “de excepție”!

  Emoții, lacrimi de bucurie, îmbrățișări, strângeri căldu­roase de mâini, toate acesteas-au petrecut pe scările din fața Școlii de Aplicație pentru Forțele Aeriene Boboc. Foștii colegi s-au regăsit  acolo unde au făcut poza de promoție, acolo unde și-au spus „La revedere!” cu mulți ani în urmă. Astăzi, oameni trecuți de prima tinerețe, unii însoțiți de partenerii de viață, își redescopereau identitatea și-și manifestau bucuria regăsirii. Ei nu au observat, pentru că erau prea implicați și mult prea emoționați, dar eu, am văzut tot!… S-au manifestat ca niște tineri zgomotoși, bucuroși, efervescenți, bărbați puternici dar cu vocea vădit emoționată, femei frumoase încă, cu lacrimile abia stăpânite în colțul ochiului… 

   Prima promoție mixtă de ofițeri nenaviganți, prima ge­ne­rație de fete, a făcut ca viața de cazarmă să nu mai pară atât de gri, ca înainte, dând strălucire și culoare Școlii de Ofițeri de Aviație „Aurel Vlaicu“ Boboc. Băieți și fete, au împărțit împreună sălile de curs, popota, sectoarele, și-au făcut concurență la notele de la examene, și-au zâmbit, s-au legat prietenii și așa au trecut anii… După absolvire, și-au luat repartițiile și drumurile lor s-au despărțit.

   S-au prezentat în garnizoane schimbând statutul de elev al școlii militare cu cel de cadru militar… De aici începe depănarea amintirilor, de aici ne povestesc ei astăzi ce au mai făcut în toți acești ani!

   Un distins domn lector, care a fost invitat și a ales să-și petreacă ziua cu foștii săi elevi, a început să strige catalogul în liniștea sălii de festivități. Emoția plutea în aer și pe buzele tuturor stăruia întrebarea „Când au trecut atâția ani?”. Își auzeau numele rostit, se ridicau în picioare în aplauzele colegilor, își spuneau povestea vieții pe scurt. Bărbații se străduiau să pară mai relaxați, se încercau glume, râsete, dar emoțiile își spuneau cuvântul. Fetele… ce să zic… sensibile foc! La începutul discursului tensiunea era maxi­mă, vocea gâtuită de emoție, dar, când începeau să vorbească despre copii și realizările lor, ca și mame, erau mult mai stăpâne pe situație. O parte dintre colegii care nu au putut fi prezenți au trimis mesaje cu date despre ei, au dat telefoane și și-au exprimat regretul că au „ratat“ întâlnirea din diferite motive. După strigarea anumitor nume se făcea însă liniște. Se cereau cu respect momente de reculegere pentru colegii plecați în înaltul cerului, a cărui ecou de „prezent“ nu răzbătea până la noi.

   Așa, rând pe rând, aflau unii despre alții, despre funcții ocupate, grade,  experiențe trăite în teatrele de operații ori în mediul internațional, împliniri personale… Orele au trecut fără să ne dăm seamă, nu ne mai păsa de vreme sau de petrecerea care avea să urmeze seara. Timpul se oprise în loc pentru ei, foști sau actuali ofițeri remarcabili ai armatei române, prezenți astăzi mai puțin de jumătate din promoție, adunați din nou acolo unde au fost pregătiți să-și ia „zborul“ în cariera militară și în viață. Ei știu, cu timpul se vor regăsi din ce în ce mai puțini, dar mai știu că viața e frumoasă și merită trăită cu „motoarele“ în plin!  După o seară de neuitat, încheiată cu promisiunea unei revederi mai dese, s-au despărțit iarăși acești oameni minunați, urmând să se întoarcă fiecare la locul ales de destin.

   …Și tot ploua… cu amintiri multe și frumoase, cu bucurii și satisfacția visului împlinit!

Comentarii

Poveste (03 Jul, 19:13)
raul

Amintirile ne napadesc ,Angi!

Raspunde
Despre zbor și revedere (11 Jul, 19:07)
Simona

Foarte frumoase cuvinte!!!!! Multumesc! M-a impresionat sensibilitatea cu care ai descris aceasta revedere...si ce fin observator! :*

Raspunde

Stiri Agerpres

Judo: Trei medalii de aur pentru români, la Openul European de la Belgrad
Duminica, Septembrie 24, 2017 23:56 PM

Sportivii români Alexandra Pop (cat. 48 kg), Marcel Cercea (cat. 73 kg) și Vlăduț Simionescu (cat. +100 kg) au cucerit medaliile de aur la Openul European de judo de la Belgrad, desfășurat în acest weekend.

Dragnea, întrebat dacă Shhaideh ar trebui să demisioneze: Situația va fi discutată în BPN al PSD, o să spun mâine
Duminica, Septembrie 24, 2017 23:31 PM

Președintele PSD, Liviu Dragnea, șeful Camerei Deputaților, a declarat că situația vicepremierului Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării, va fi discutată în cadrul Biroului Permanent Național al social-democraților de luni, refuzând să spună dacă aceasta ar trebui, sau nu, să-și dea demisia din Guvern.

Kurzii din Irak ignoră amenințările Bagdadului și vor organiza luni referendumul de independență
Duminica, Septembrie 24, 2017 23:19 PM

Kurzii irakieni vor organiza luni referendumul de independență "oricare ar fi riscul și prețul" și în ciuda amenințărilor cu represalii din partea guvernului irakian și a țărilor vecine, transmite AFP.

Box: România încheie Europenele de juniori cu trei medalii de bronz
Duminica, Septembrie 24, 2017 23:01 PM

România a încheiat Campionatele Europene de box pentru juniori de la Albena (Bulgaria) cu un bilanț de trei medalii de bronz, după ce pugiliștii care au urcat duminică în ring au pierdut meciurile susținute în semifinale.

Dragnea: Acțiunea DNA în dosarul "Belina" este un atac violent la adresa Guvernului și are ca miză distrugerea PSD
Duminica, Septembrie 24, 2017 22:48 PM

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, liderul PSD, a declarat, duminică seara, că acțiunea procurorilor DNA în dosarul "Belina" i se pare "un atac violent la Guvern", care are ca miză "distrugerea PSD".

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
24 Sep, 18:28 Ce bine ar fi
Calicul a comentat pentru articolul Investiţie de 60.000 lei pentru cei 125 de elevi de la clasele de step-by-step din Şcoala „Vasile Cristoforeanu”:
Ce bine ar fi dacă în loc să ne luăm la mișto sau să subestimăm o realizare, am încerca să găsim soluții pentru experiențe asemănătoare. Conflictele politice ne-a dezumnizat. În patru țări din occident-unde am intrat masiv, ca timp și calcule, în școli(Franța, Germania, Finlanda, Marea Britanie)-este o preocupare incomparabilă față de noi pentru viața cotidiană a elevilor și profesorilor. Nici elevii și nici profesorii nu duc grija mâncării și a zilei de mâine. De regulă toate școliel încep programul DIMINEAȚA, au pauză de masă, și-și termină ziua de școală după ora 15 sau 16. La fel și profesorii. TOȚI ÎNVAȚĂ, STUDIAZĂ, LUCREAZĂ, ETC. LA ȘCOALĂ . După program fiecare își vede de grijile lui. Nu se dau teme pentru acasă, nu se cară ghizdanele cu cărți, la clasele mici, de exemplu în M. Britanie, se face evaluare zilnică și se trimite părinților acasă. În școlile în care selecția copiilor se face printr-o evaluare inițială științifică, cam la vârsta de 3 ani, în primii ani de la vârsta de 5 ani împliniți, pentru 9(nouă) copii e un învățător. Clasa are 18 elevi doi învățători activi cu grupe de 9 elevi și un învățător evaluator.Sunt așa numitele școli de elită. Elevii intră la trei ani și ies la terminarea liceului. Evaluarea școlii se face în funcție de admiterea la primele trei universități din top 500.NU EXISTĂ NOTE CA LA NOI ȘI NICI CORIGENȚI SAU REPETENȚI AICI. Noi când vom acea complexe școlare de elită și școli în care nici elevii, profesorii și nici părinții să nu ducă grija hranei.
24 Sep, 18:04 În Cardiff
ionescu o. a comentat pentru articolul Primarul Toma, conferință de presă în autobuz:
În Cardiff șoferul face încasările, la Buzău nu se poate?Ca în exemplul pixelului comunitar/... Doar ai noștii sunt mai deștepți. Nu-mi convine că am cumpărat de la olandezi căci ei se opun ca să intrăm în Spațiul Schengen, dar nu ezită să ne ia banii.
24 Sep, 16:15 Educatie
Maria a comentat pentru articolul O bibliotecă de lucrări de medicină, donată de profesorul Ovidiu Ionescu buzoiencei care a intrat, anul acesta, prima la Medicină:
Felicitari domnule profesor Ionescu! Nu ne surprinde gestul dumneavoastra! Intotdeauna ati promovat principii ale unui invatamant de calitate,v- ati remarcat in invatamantul buzoian ca un dascal si inspector scolar de la care unii dintre noi trebuie sa primeasca lectii. Sunt surprinsa ca pentru acest articol nu exista comentarii! Avem in fata doua generatii care fac cinste invatamantului buzoian! Felicitari! Ne mandrim si sper ca pe viitor colegii nostri sa promoveze astfel de modele si sa evite comentariile denigratoare la adresa invatamantului buzoian!
Google PageRank Checker