27 de ani
de presa libera
Joi, Noiembrie 23, 2017 16:43 PM

Opinii

Despre zbor și revedere

de Angela PETRE
Opinii  |
26.06.2017, 00:00
2398

   De ce să plouă tocmai astăzi? Încă de la începutul săptămânii am  urmărit cu interes starea vremii pentru sâmbătă și am sperat, în fiecare zi, că vom avea surpriza plăcută să nu se adeverească de data asta previziunile meteo, să fie vreme favorabilă zborului și să ne bucurăm împreună de spectacolul aerian. Buzoienii, cu mic cu mare, așteaptă evenimentul acesta un an întreg! Un an întreg privesc spre cer cu res­pect atunci când se întâmplă să audă zgomot de motoare și spun zâmbind cu mândrie:

   “I-auzi zboară băieții de la Bobocu!”.

   Dar, sâmbătă dimineață, ploaie rece, cer acoperit… departe de ceea ce ne doream. Ceva speranțe ne-au dat însă meteorologii cu experiență care au spus siguri pe ei, „O să vedeți, vremea ne va lăsa să zburăm!“, și așa a fost! Ca la o comandă, la ora nouă ploaia a încetat și a început spectacolul pe aerodrom. Zi importantă pentru unitate, zi festivă, zbor și revedere… 

   De data asta însă nu voi vorbi despre zbor. Poate că nici nu-mi voi găsi vreodată cuvintele potrivite cu care să descriu, spre a vă împărtăși ceea ce simt și gândesc despre el. Dar, vă voi face părtași la o întâlnire. Întâlnirea oamenilor care deservesc zborul și sunt la „înălțime“ prin tot ceea ce fac! 

   1987… tineri, inteligenți și ambițioși, veniți din toată țara, adunați la un loc în școala de renume a aripilor românești, aveau un vis comun, acela de a servi zborul și patria! Așa începe povestea de astăzi, așa a început acum 30 ani povestea lor, povestea unei generații de navigatori și ofițeri de stat major “de excepție”!

  Emoții, lacrimi de bucurie, îmbrățișări, strângeri căldu­roase de mâini, toate acesteas-au petrecut pe scările din fața Școlii de Aplicație pentru Forțele Aeriene Boboc. Foștii colegi s-au regăsit  acolo unde au făcut poza de promoție, acolo unde și-au spus „La revedere!” cu mulți ani în urmă. Astăzi, oameni trecuți de prima tinerețe, unii însoțiți de partenerii de viață, își redescopereau identitatea și-și manifestau bucuria regăsirii. Ei nu au observat, pentru că erau prea implicați și mult prea emoționați, dar eu, am văzut tot!… S-au manifestat ca niște tineri zgomotoși, bucuroși, efervescenți, bărbați puternici dar cu vocea vădit emoționată, femei frumoase încă, cu lacrimile abia stăpânite în colțul ochiului… 

   Prima promoție mixtă de ofițeri nenaviganți, prima ge­ne­rație de fete, a făcut ca viața de cazarmă să nu mai pară atât de gri, ca înainte, dând strălucire și culoare Școlii de Ofițeri de Aviație „Aurel Vlaicu“ Boboc. Băieți și fete, au împărțit împreună sălile de curs, popota, sectoarele, și-au făcut concurență la notele de la examene, și-au zâmbit, s-au legat prietenii și așa au trecut anii… După absolvire, și-au luat repartițiile și drumurile lor s-au despărțit.

   S-au prezentat în garnizoane schimbând statutul de elev al școlii militare cu cel de cadru militar… De aici începe depănarea amintirilor, de aici ne povestesc ei astăzi ce au mai făcut în toți acești ani!

   Un distins domn lector, care a fost invitat și a ales să-și petreacă ziua cu foștii săi elevi, a început să strige catalogul în liniștea sălii de festivități. Emoția plutea în aer și pe buzele tuturor stăruia întrebarea „Când au trecut atâția ani?”. Își auzeau numele rostit, se ridicau în picioare în aplauzele colegilor, își spuneau povestea vieții pe scurt. Bărbații se străduiau să pară mai relaxați, se încercau glume, râsete, dar emoțiile își spuneau cuvântul. Fetele… ce să zic… sensibile foc! La începutul discursului tensiunea era maxi­mă, vocea gâtuită de emoție, dar, când începeau să vorbească despre copii și realizările lor, ca și mame, erau mult mai stăpâne pe situație. O parte dintre colegii care nu au putut fi prezenți au trimis mesaje cu date despre ei, au dat telefoane și și-au exprimat regretul că au „ratat“ întâlnirea din diferite motive. După strigarea anumitor nume se făcea însă liniște. Se cereau cu respect momente de reculegere pentru colegii plecați în înaltul cerului, a cărui ecou de „prezent“ nu răzbătea până la noi.

   Așa, rând pe rând, aflau unii despre alții, despre funcții ocupate, grade,  experiențe trăite în teatrele de operații ori în mediul internațional, împliniri personale… Orele au trecut fără să ne dăm seamă, nu ne mai păsa de vreme sau de petrecerea care avea să urmeze seara. Timpul se oprise în loc pentru ei, foști sau actuali ofițeri remarcabili ai armatei române, prezenți astăzi mai puțin de jumătate din promoție, adunați din nou acolo unde au fost pregătiți să-și ia „zborul“ în cariera militară și în viață. Ei știu, cu timpul se vor regăsi din ce în ce mai puțini, dar mai știu că viața e frumoasă și merită trăită cu „motoarele“ în plin!  După o seară de neuitat, încheiată cu promisiunea unei revederi mai dese, s-au despărțit iarăși acești oameni minunați, urmând să se întoarcă fiecare la locul ales de destin.

   …Și tot ploua… cu amintiri multe și frumoase, cu bucurii și satisfacția visului împlinit!

Comentarii

Poveste (03 Jul, 19:13)
raul

Amintirile ne napadesc ,Angi!

Raspunde
Despre zbor și revedere (11 Jul, 19:07)
Simona

Foarte frumoase cuvinte!!!!! Multumesc! M-a impresionat sensibilitatea cu care ai descris aceasta revedere...si ce fin observator! :*

Raspunde

Stiri Agerpres

Țiriac critică proiectul "România în mișcare" și spune că Guvernul ar trebui să aloce sume mai mari sportului
Joi, Noiembrie 23, 2017 16:37 PM

Fostul tenisman Ion Țiriac, în prezent om de afaceri, a criticat, joi, proiectul "România în mișcare", anunțat de ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca, în cadrul Conferinței Naționale "Trecut, prezent și viitor în sportul românesc", precizând că suma alocată, 9 milioane de lei, este insuficientă și ar trebui mărită de Guvern.

Muzeul Național Cotroceni deschis publicului de Ziua Națională a României
Joi, Noiembrie 23, 2017 16:37 PM

Muzeul Național Cotroceni sărbătorește pe 1 decembrie Ziua Națională a României printr-o incursiune fascinantă în istoria locului unde Regele Ferdinand a semnat "Proclamația către țară" (15 august 1916), prin care se afirma idealul național - unirea Transilvaniei și Bucovinei cu România, informează un comunicat transmis, joi, AGERPRES.

Actrița Stela Popescu a murit (fișă biografică)
Joi, Noiembrie 23, 2017 16:35 PM

Actrița Stela Popescu a murit, la 23 noiembrie 2017, la vârsta de 81 de ani. Artista a fost găsită decedată la domiciliul său.

Hunedoara: Un nou telescaun a intrat în probe în stațiunea Straja
Joi, Noiembrie 23, 2017 16:28 PM

Un nou telescaun a intrat joi în probe în stațiunea Straja, din Valea Jiului, instalația de transport pe cablu urmând să asigure legătura între cabana veche și Vârful Mutu (1.737 m), ceea ce va permite schiorilor să poată folosi trei dintre cele mai bune pârtii din zonă: Lupului, Canal și Mutu.

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni a vorbit cu ambasadorul Italiei despre cazul româncei sechestrate
Joi, Noiembrie 23, 2017 16:27 PM

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a vorbit, joi, cu ambasadorul Italiei, Marco Giungi, despre cazul româncei sechestrate timp de 10 ani în peninsulă, anunță un comunicat al ministerului, transmis AGERPRES.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 Nov, 11:46 si-a vazut sacii-ncaruta
Muzgoci fripturistul a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
Se vorbeste despre o euglena care s-a tarat toata viata sa-i fie cald lui si numai lui.A plecat sa distruga si Patarlagele precum a facut cu Nehoiu.Apropo;a inceput sa functioneze central din Nehoiu?
23 Nov, 11:28 De ce?
sorin a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
StimATA REDACTIE A ZIARULUI de ce nu mai postati comentariile la articolul de mai sus? A telefonat MUZGOCI sau dl.Ciolacu sa nu mai postati.Chiar daca nu mai postati,lumea stie cine este domnul Muzgoci.Dl Muzgoci=superficial,impostor .
23 Nov, 10:24 IMPOSTOR
NEHOIANUL a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
Da paraseste functia de consilier judetean,deoarece vrea sa ajunga dir.la ITM-BUZAU.Sa angajat la primarie la PATARLAGELE sa poata primi calitatea de functionar public.Referitor la spagile care le lua la PDL NEHOIU este perfect adevarat.
Google PageRank Checker