Zilele trecute m-am întâlnit cu domnul inginer Viorel Buharu, directorul general al SC Contactoare SA, care este iniţiatorul înfiinţării la Buzău a unei filiale a Universităţii Tehnice (de stat) din Cluj-Napoca, respectiv a Facultăţii de Ingineria Materialelor şi a Mediului – secţia de ingineri, cursuri la zi. Dumnealui, nota bene, vrea să creeze un grup de firme industriale buzoiene care să sprijine activ, inclusiv prin burse, această iniţiativă menită să creeze ingineri buni pentru industria şi serviciile din judeţul nostru.

Zilele trecute m-am întâlnit cu domnul inginer Viorel Buharu, directorul general al SC Contactoare SA, care este iniţiatorul înfiinţării la Buzău a unei filiale a Universităţii Tehnice (de stat) din Cluj-Napoca, respectiv a Facultăţii de Ingineria Materialelor şi a Mediului – secţia de ingineri, cursuri la zi.

Dumnealui, nota bene, vrea să creeze un grup de firme industriale buzoiene care să sprijine activ, inclusiv prin burse, această iniţiativă menită să creeze ingineri buni pentru industria şi serviciile din judeţul nostru.

            Domnul Buharu a constatat, ca noi toţi care lucrăm în industrie, în servicii sau în agricultură, că în ultimii 10-15 ani nu mai vin la angajare muncitori şi ingineri cu o minimă pregătire de specialitate.

            Mai mult, atitudinea faţă de muncă a majorităţii acestor tineri absolvenţi este una negativă, iar pretenţiile de salarizare sunt de obicei mult mai mari faţă de nivelul pregătirii.

            Peste 83 la sută din absolvenţii de liceu din România obţin diplome universitare, în timp ce în SUA acest procent este de doar 24 la sută.

            Este evident că nu suntem mai deştepţi decât americanii, ci doar mai indiferenţi şi mai lacomi.

            Nu este posibil ca de exemplu Universitatea Spiru Haret să obţină un profit anual de peste 30 de milioane de euro, fiind de altfel una din cele mai profitabile afaceri din România, în timp ce majoritatea absolvenţilor săi are un nivel de şcoală generală.

            Există însă, din fericire, şi excepţii, cum ar fi, spre exemplu, Colegiul B.P. Haşdeu, care an de an, prin efortul comun al profesorilor, părinţilor şi copiilor reuşeşte să obţină rezultate deosebite, ultimul rezultat fiind cei 67 de elevi premiaţi la olimpiadele naţionale.

            Felicitându-l încă o dată pe domnul  Ionel Banu, directorul Colegiului Naţional B.P. Haşdeu şi întregul colectiv de profesori, nu pot să nu-mi amintesc de exemplu că anul trecut  liceul din Smeeni nu a avut nici măcar un absolvent care să treacă examenul de Bacalaureat.

            Ţările bogate sunt ţări cu şcoli foarte puternice! Dacă vrem să trăim mai bine, trebuie să "întărim" şcolile.

            Fără oameni instruiţi, nu avem nici o şansă să reuşim, nici la Buzău, nici în altă parte.

            Dar "întărirea" şcolilor nu se poate face decât cu profesori bine motivaţi, ceea ce nu este cazul în prezent.

            Cred că prin noul Cod al Muncii, profesorii talentaţi şi pasionaţi de munca lor ar putea fi mult mai bine plătiţi şi apreciaţi.

            Ar fi interesant să se realizeze clasamente pe fiecare unitate de învăţământ buzoian, cu profesorii în ordine descrescătoare, de la cei mai buni la cei mai slabi, iar primii 20 la sută să primească bonusuri excepţionale!

            Prin realizarea unei competiţii reale, atât între şcoli, cât şi între profesori, am avea cu toţii de câştigat şi nu ar mai trebui să "bocim" tot timpul că nu ne ajută Statul.

            Pentru că sărăcia este în primul rând un efect al învăţământului foarte slab de la noi!

Constantin TOMA este

Inginer şi Preşedintele Fondator al GRUP ROMET

DISTRIBUIȚI
loading...