27 de ani
de presa libera
Duminica, Octombrie 22, 2017 07:47 AM

Opinii

Despre profețiile lui „Tase-Nostradamus“

de Călin BOSTAN
Opinii  |
17.05.2017, 00:00
371

   Excelentă analiza lui Dan Tăpălagă publicată de HotNews sub titlul „Cine scufundă PNL mai repede: Orban sau Bușoi?”, pe care o recomand tuturor amatorilor de politică la temperatura de fierbere, în plină derulare. Voi cita, însă, doar finalul: „Ar mai fi de notat că vechiul PDL a renunțat cu totul la pretenții, prin retragerea lui Cătălin Predoiu din cursă. Demobilizarea pedeli­știlor va accelera căderea partidului”.

   Și, pornind de aici, să facem un scurt remember al primei crize „cu public” din noul Partid Național Liberal, rezultat din fuziunea dintre vechiul PNL, relativ proaspăt ieșit din mariajul cu social-democrații de sub umbrela USL, și Partidul Democrat Liberal, și el în căutarea identității și al capitalului electoral pierdute sub înțeleapta îndrumarea binomului (că tot este la modă termenul) Băsescu-Udrea. În urmă cu exact doi ani, stenogramele unei întâlniri dintre vechii liberali din Bistrița și o delegație de la Centru compusă din Alina Gorghiu, Marian Petrache și Teodor Atanasiu devoalau adevăratele intenții ale nucleului dur al liberalilor din vechiul PNL față de proaspeții lor colegi de partid.

   O mai veche cunoștință a noastră, a buzoienilor, Teodor Atanasiu, zis „Tase”, spunea la acea dată: „Noi, fără PD nu câștigam președintele. Ne-am ținut de nas și am făcut un compromis. Altfel nu se putea. Vă mai spun un lucru. Am făcut un lucru, eu zic deștept (...) De ce? Noi am făcut o fuziune paritară în care noi am dat numele partidului, sigla partidului, candidatul la președinție al partidului și ei ne-au dat sediul (râsete) în care să funcționăm. Gândiți-vă că avem 28 de județe în care noi conducem în fuziunea asta paritară. Mai mult de atât nu puteam obține. Eu vă spun că le-am dat și iluzia că o să aibă primul ministru. N-o să-l mai aibă. Vă dau în scris că nu o să-l aibă! (...) Nu e corect deloc, dar n-am nicio reținere. Nu-i corect, dar dacă mâine ai prim-ministrul poți face ce vrei și ai tot (…) Deci partidul ăsta va fi al vostru, nu al lor. Să fie foarte clar! A fost și va fi al nostru. Am avut nevoie de ei, acum nu mai am nevoie. Le-am spus că, dacă pleacă mâine, îmi fac un bine. Tot cu 45% rămân și nu mă mai întreabă nimeni ce e cu Boagiu, ce-i cu Anastase, ce-i cu Boc, ce-i cu Dracu și cu Lacu. Îmi fac un bine dacă pleacă… Nu o să plece, nu-s proști. O să conviețuim cu ei. Liderii lor o să dispară rând pe rând!”, spunea, în mai 2015, Atanasiu.

   Prima observație este că într-un partid normal dintr-o țară normală, un asemenea specimen ar fi ajuns direct la groapa de gunoi a istoriei numai în urma unei asemenea declarații. La noi însă, „Tase“ a continuat să facă jocurile la vârful Partidului Național ­Li­beral; chiar și după eșecul ­la­mentabil de a obține postul de senator de Buzău, acesta este printre oamenii de bază ai partidului, îl vedem în aceeași formă bună, cu rănile linse și plăcut uscat. Ba chiar în postura de Nostradamus. 

   O a doua observație este că, în ciuda dezmințirilor și declarațiilor reciproce de dragoste încununate de plimbările prin țară ale tandemului Gorghiu-Blaga, viața a demonstrat că acesta a fost planul real al vechilor liberali, pe care l-au urmat punct cu punct și l-au adus la îndeplinire, inclusiv povestea cu sediul, cu mențiunea că, la Buzău, mișcarea ar putea fi adusă la perfecțiune odată cu repunerea pe tapet a vânzării sediilor fostului PDL.  Convenția Națională nu va face altceva decât să consfințească ceea ce spunea Dan Tăpălagă în titlul textului pe care l-am pomenit mai sus.

   O a treia observație este că, prin marginalizarea vechilor democrat-liberali - oameni mult mai vocali în ceea ce privește declarațiile politice și luările de poziție inclusiv în teritoriu, cu poziții tranșante față de ceea ce ar trebui să fie singurul adversar, respectiv Partidul Social Democrat -, Partidul Național Liberal va redeveni o formațiune în care arta compromisului va prima ori de câte ori este vorba de interese imediate ori de termen lung ale oamenilor de la vârf (sau vârfuri, dacă este să îi punem la socoteală și pe cei din teritoriu), cu ieșiri tranșante doar atunci când aceste interese sunt afectate de gesturile puterii.

   În fine, mai rămâne de spus că situația de la Buzău se încadrează perfect în schemă.

   Și mai rămâne de văzut dacă profeția lui „Tase-Nostradamus”, cea referitoare la activiștii din fostul Partid Democrat Liberal  - „Nu o să plece, nu-s proști. O să conviețuim cu ei” -, se va materializa.

Comentarii

Cu cine sa ramana? (17 May, 10:14)
codrin

Or sa plece, caci chiar nu sunt prosti, prosti ar fi daca raman intr-un partid care va fi condus de oameni mici si la propriu si la figurat

Raspunde
Tase (17 May, 11:45)
Ion

Fidel pana la capat fostului P.D.L. Plateste bine ,,generalul cu ochi ca cerul'' si cu nume de imparat roman?

Raspunde

Stiri Agerpres

DOCUMENTAR: 135 de ani de la moartea pictorului Ion Andreescu
Duminica, Octombrie 22, 2017 05:01 AM

Pictorul Ion Andreescu s-a născut la București, la 15/27 februarie 1850.

Baschet: Kobe Bryant "nu va merge" la Casa Albă dacă îl va invita președintele Trump
Duminica, Octombrie 22, 2017 04:01 AM

Fostul baschetbalist american Kobe Bryant "nu va merge" la Casa Albă dacă președintele SUA, Donald Trump, îl invită, a afirmat el sâmbătă, în timpul unei călătorii în Franța în legătură cu o operațiune de comunicare cu unul dintre sponsorii personali.

CITATUL ZILEI
Duminica, Octombrie 22, 2017 03:30 AM

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 octombrie
Duminica, Octombrie 22, 2017 03:19 AM

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 octombrie
Duminica, Octombrie 22, 2017 03:03 AM

Este a 295-a zi a anului 2017.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
21 Oct, 00:13 Fara pile!
O.Ureche a comentat pentru articolul Concursul pentru şefia Bibliotecii Judeţene se reia, după ce ambilor candidaţi li s-au respins dosarele:
Oamenii cei mai priceputi,bine pregatiti si cu aptitudini certe trebuie sa ajunga in aceste functii!
20 Oct, 19:40 carte
nick a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari ! A fost unul din idolii tineretii mele. Din cauza unor probleme personale nu am putut participa la intalnirea de la Hasdeu. Cum pot procura 2 carti scrise de Penu. Cu multumiri !
20 Oct, 19:31 Intalnirea cu un sportiv de geniu!
Un admirator a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari pentru intreaga cariera, d-nule Penu! Imi pare rau ca nu am participat la intalnire! Mi-as fi dorit sa-l vad! Pacat insa de faptul ca terenurile de fotbal si baschet din curtea liceului Hasdeu, care odinioara erau pline, chiar si in zilele de vacanta sau weekend acum putrezesc in paragina!
Google PageRank Checker