27 de ani
de presa libera
Miercuri, Mai 24, 2017 05:19 AM
dragaica

Opinii

Despre profețiile lui „Tase-Nostradamus“

de Călin BOSTAN
Opinii  |
17.05.2017, 00:00
164

   Excelentă analiza lui Dan Tăpălagă publicată de HotNews sub titlul „Cine scufundă PNL mai repede: Orban sau Bușoi?”, pe care o recomand tuturor amatorilor de politică la temperatura de fierbere, în plină derulare. Voi cita, însă, doar finalul: „Ar mai fi de notat că vechiul PDL a renunțat cu totul la pretenții, prin retragerea lui Cătălin Predoiu din cursă. Demobilizarea pedeli­știlor va accelera căderea partidului”.

   Și, pornind de aici, să facem un scurt remember al primei crize „cu public” din noul Partid Național Liberal, rezultat din fuziunea dintre vechiul PNL, relativ proaspăt ieșit din mariajul cu social-democrații de sub umbrela USL, și Partidul Democrat Liberal, și el în căutarea identității și al capitalului electoral pierdute sub înțeleapta îndrumarea binomului (că tot este la modă termenul) Băsescu-Udrea. În urmă cu exact doi ani, stenogramele unei întâlniri dintre vechii liberali din Bistrița și o delegație de la Centru compusă din Alina Gorghiu, Marian Petrache și Teodor Atanasiu devoalau adevăratele intenții ale nucleului dur al liberalilor din vechiul PNL față de proaspeții lor colegi de partid.

   O mai veche cunoștință a noastră, a buzoienilor, Teodor Atanasiu, zis „Tase”, spunea la acea dată: „Noi, fără PD nu câștigam președintele. Ne-am ținut de nas și am făcut un compromis. Altfel nu se putea. Vă mai spun un lucru. Am făcut un lucru, eu zic deștept (...) De ce? Noi am făcut o fuziune paritară în care noi am dat numele partidului, sigla partidului, candidatul la președinție al partidului și ei ne-au dat sediul (râsete) în care să funcționăm. Gândiți-vă că avem 28 de județe în care noi conducem în fuziunea asta paritară. Mai mult de atât nu puteam obține. Eu vă spun că le-am dat și iluzia că o să aibă primul ministru. N-o să-l mai aibă. Vă dau în scris că nu o să-l aibă! (...) Nu e corect deloc, dar n-am nicio reținere. Nu-i corect, dar dacă mâine ai prim-ministrul poți face ce vrei și ai tot (…) Deci partidul ăsta va fi al vostru, nu al lor. Să fie foarte clar! A fost și va fi al nostru. Am avut nevoie de ei, acum nu mai am nevoie. Le-am spus că, dacă pleacă mâine, îmi fac un bine. Tot cu 45% rămân și nu mă mai întreabă nimeni ce e cu Boagiu, ce-i cu Anastase, ce-i cu Boc, ce-i cu Dracu și cu Lacu. Îmi fac un bine dacă pleacă… Nu o să plece, nu-s proști. O să conviețuim cu ei. Liderii lor o să dispară rând pe rând!”, spunea, în mai 2015, Atanasiu.

   Prima observație este că într-un partid normal dintr-o țară normală, un asemenea specimen ar fi ajuns direct la groapa de gunoi a istoriei numai în urma unei asemenea declarații. La noi însă, „Tase“ a continuat să facă jocurile la vârful Partidului Național ­Li­beral; chiar și după eșecul ­la­mentabil de a obține postul de senator de Buzău, acesta este printre oamenii de bază ai partidului, îl vedem în aceeași formă bună, cu rănile linse și plăcut uscat. Ba chiar în postura de Nostradamus. 

   O a doua observație este că, în ciuda dezmințirilor și declarațiilor reciproce de dragoste încununate de plimbările prin țară ale tandemului Gorghiu-Blaga, viața a demonstrat că acesta a fost planul real al vechilor liberali, pe care l-au urmat punct cu punct și l-au adus la îndeplinire, inclusiv povestea cu sediul, cu mențiunea că, la Buzău, mișcarea ar putea fi adusă la perfecțiune odată cu repunerea pe tapet a vânzării sediilor fostului PDL.  Convenția Națională nu va face altceva decât să consfințească ceea ce spunea Dan Tăpălagă în titlul textului pe care l-am pomenit mai sus.

   O a treia observație este că, prin marginalizarea vechilor democrat-liberali - oameni mult mai vocali în ceea ce privește declarațiile politice și luările de poziție inclusiv în teritoriu, cu poziții tranșante față de ceea ce ar trebui să fie singurul adversar, respectiv Partidul Social Democrat -, Partidul Național Liberal va redeveni o formațiune în care arta compromisului va prima ori de câte ori este vorba de interese imediate ori de termen lung ale oamenilor de la vârf (sau vârfuri, dacă este să îi punem la socoteală și pe cei din teritoriu), cu ieșiri tranșante doar atunci când aceste interese sunt afectate de gesturile puterii.

   În fine, mai rămâne de spus că situația de la Buzău se încadrează perfect în schemă.

   Și mai rămâne de văzut dacă profeția lui „Tase-Nostradamus”, cea referitoare la activiștii din fostul Partid Democrat Liberal  - „Nu o să plece, nu-s proști. O să conviețuim cu ei” -, se va materializa.

Comentarii

Cu cine sa ramana? (17 May, 10:14)
codrin

Or sa plece, caci chiar nu sunt prosti, prosti ar fi daca raman intr-un partid care va fi condus de oameni mici si la propriu si la figurat

Raspunde
Tase (17 May, 11:45)
Ion

Fidel pana la capat fostului P.D.L. Plateste bine ,,generalul cu ochi ca cerul'' si cu nume de imparat roman?

Raspunde

Stiri Agerpres

DOCUMENTAR: Cântărețul de muzică populară Benone Sinulescu, la 80 de ani
Miercuri, Mai 24, 2017 04:09 AM

Cântărețul de muzică populară Benone Sinulescu s-a născut la 24 mai 1937, în localitatea Siriu din județul Buzău.

Ziua europeană a parcurilor naționale
Miercuri, Mai 24, 2017 04:04 AM

La data de 24 mai, în fiecare an, este sărbătorită Ziua europeană a parcurilor naționale, cu scopul de a conștientiza comunitățile, factorii de decizie și publicul larg privind valoarea și beneficiile ariilor protejate din Europa.

Ziua Limbii Bulgare
Miercuri, Mai 24, 2017 04:01 AM

În fiecare an, la data de 24 mai se sărbătorește Ziua Limbii Bulgare.

ZILE NAȚIONALE: Statul Eritreea
Miercuri, Mai 24, 2017 03:41 AM

Statul Eritreea sărbătorește la 24 mai Ziua Națională, marcând proclamarea independenței în 1993. Situat în nord-estul Africii, statul se întinde pe o suprafață de 117.600 kmp și se învecinează cu Sudanul, Etiopia, Djibouti, fiind mărginit de Marea Roșie.

CITATUL ZILEI
Miercuri, Mai 24, 2017 03:33 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
24 May, 00:31 Mai usor sa previi decat sa tratezi
Radav a comentat pentru articolul Interlopul Vadar, trimis după gratii, dar lăsat cu mașinile de lux dobândite în urma furturilor din Marea Britanie:
Inca nu l-ati facut sapun pe acest individ?
23 May, 22:36 Învățămint dual
C. Tănase a comentat pentru articolul Continuă înscrierile pentru elevii buzoienii care vor o calificare și un loc de muncă sigur:
Corect, dacă ar înțelege unii profesori că trebuie să muncească, nu să se prefacă, dacă elevii chiar ar învăța și nu s-ar preface, dacă unii părinți i-ar educa cu adevărat și nu s-ar preface, ce bine ar fi!
23 May, 20:00 Drăgaica
NIQ a comentat pentru articolul Municipalitatea vrea să aducă Drăgăicii gloria de odinioară:
O sărbătoare nulă pentru cultura locală. Care tradiție, mirosul de fum și lumea (tri)coloră din jur? Toma a inventat roata, apoi spița și spițeria. Acum vrea să ridice cultura locală pe cele mai înalte culmi ale falimentului multilateral-involuntat. Să trăiască Benone, această obsesie a viitorului fost primar. În doi ani, Buzăul va ajunge sat, reședință a comunei Mărăcineni. E greu de înțeles ce l-a putut schimba pe acest om în clipa în care a devenit primar. Cine l-a pus acolo nu are decât să aibă dureri de cap. Să treacă pe ”zebre” străzilor buzoiene cu conștiința lor dublă. Domnul Toma nu e primar, e doar un nailon al partidului. Îmi pare tare rău că sunt de acord cu cei care îi contestă calitățile invizibile. Așadar, la Drăgaică, la Matusalem Sinulescu, la cârnați de toate dimensiunile, la ”muzică tradițională”. La anul 1965 sau undeva pe acolo. Se aude că dl. Toma va fi retras de bună voie de la Primărie. Cum i-a plecat un galonat din șefie, cum a adus în loc un puști cu umeri sovietici, general pe timp de pace. Tristă situație. Nu mai sunt cadre, nici luptători. Răzbelul e pe sfârșite. PSD nu e la Primărie, ci cam pe la mijlocul bulevardului. Primăria e pe o uliță, în buricul din spate al târgului. Dl. T a intrat cu tractorul în curtea orășenilor. Dle Q, oricine ai fi ai dreptate. Știu alții cine suntem. Mâine știe și primarul. Nu e rău să vorbim în somn măcar aici. Peste niște ani, vom avea dreptate. Și n-o să fie târziu nici atunci.
Google PageRank Checker