27 de ani
de presa libera
Miercuri, Iunie 28, 2017 08:11 AM

Opinii

Despre profețiile lui „Tase-Nostradamus“

de Călin BOSTAN
Opinii  |
17.05.2017, 00:00
263

   Excelentă analiza lui Dan Tăpălagă publicată de HotNews sub titlul „Cine scufundă PNL mai repede: Orban sau Bușoi?”, pe care o recomand tuturor amatorilor de politică la temperatura de fierbere, în plină derulare. Voi cita, însă, doar finalul: „Ar mai fi de notat că vechiul PDL a renunțat cu totul la pretenții, prin retragerea lui Cătălin Predoiu din cursă. Demobilizarea pedeli­știlor va accelera căderea partidului”.

   Și, pornind de aici, să facem un scurt remember al primei crize „cu public” din noul Partid Național Liberal, rezultat din fuziunea dintre vechiul PNL, relativ proaspăt ieșit din mariajul cu social-democrații de sub umbrela USL, și Partidul Democrat Liberal, și el în căutarea identității și al capitalului electoral pierdute sub înțeleapta îndrumarea binomului (că tot este la modă termenul) Băsescu-Udrea. În urmă cu exact doi ani, stenogramele unei întâlniri dintre vechii liberali din Bistrița și o delegație de la Centru compusă din Alina Gorghiu, Marian Petrache și Teodor Atanasiu devoalau adevăratele intenții ale nucleului dur al liberalilor din vechiul PNL față de proaspeții lor colegi de partid.

   O mai veche cunoștință a noastră, a buzoienilor, Teodor Atanasiu, zis „Tase”, spunea la acea dată: „Noi, fără PD nu câștigam președintele. Ne-am ținut de nas și am făcut un compromis. Altfel nu se putea. Vă mai spun un lucru. Am făcut un lucru, eu zic deștept (...) De ce? Noi am făcut o fuziune paritară în care noi am dat numele partidului, sigla partidului, candidatul la președinție al partidului și ei ne-au dat sediul (râsete) în care să funcționăm. Gândiți-vă că avem 28 de județe în care noi conducem în fuziunea asta paritară. Mai mult de atât nu puteam obține. Eu vă spun că le-am dat și iluzia că o să aibă primul ministru. N-o să-l mai aibă. Vă dau în scris că nu o să-l aibă! (...) Nu e corect deloc, dar n-am nicio reținere. Nu-i corect, dar dacă mâine ai prim-ministrul poți face ce vrei și ai tot (…) Deci partidul ăsta va fi al vostru, nu al lor. Să fie foarte clar! A fost și va fi al nostru. Am avut nevoie de ei, acum nu mai am nevoie. Le-am spus că, dacă pleacă mâine, îmi fac un bine. Tot cu 45% rămân și nu mă mai întreabă nimeni ce e cu Boagiu, ce-i cu Anastase, ce-i cu Boc, ce-i cu Dracu și cu Lacu. Îmi fac un bine dacă pleacă… Nu o să plece, nu-s proști. O să conviețuim cu ei. Liderii lor o să dispară rând pe rând!”, spunea, în mai 2015, Atanasiu.

   Prima observație este că într-un partid normal dintr-o țară normală, un asemenea specimen ar fi ajuns direct la groapa de gunoi a istoriei numai în urma unei asemenea declarații. La noi însă, „Tase“ a continuat să facă jocurile la vârful Partidului Național ­Li­beral; chiar și după eșecul ­la­mentabil de a obține postul de senator de Buzău, acesta este printre oamenii de bază ai partidului, îl vedem în aceeași formă bună, cu rănile linse și plăcut uscat. Ba chiar în postura de Nostradamus. 

   O a doua observație este că, în ciuda dezmințirilor și declarațiilor reciproce de dragoste încununate de plimbările prin țară ale tandemului Gorghiu-Blaga, viața a demonstrat că acesta a fost planul real al vechilor liberali, pe care l-au urmat punct cu punct și l-au adus la îndeplinire, inclusiv povestea cu sediul, cu mențiunea că, la Buzău, mișcarea ar putea fi adusă la perfecțiune odată cu repunerea pe tapet a vânzării sediilor fostului PDL.  Convenția Națională nu va face altceva decât să consfințească ceea ce spunea Dan Tăpălagă în titlul textului pe care l-am pomenit mai sus.

   O a treia observație este că, prin marginalizarea vechilor democrat-liberali - oameni mult mai vocali în ceea ce privește declarațiile politice și luările de poziție inclusiv în teritoriu, cu poziții tranșante față de ceea ce ar trebui să fie singurul adversar, respectiv Partidul Social Democrat -, Partidul Național Liberal va redeveni o formațiune în care arta compromisului va prima ori de câte ori este vorba de interese imediate ori de termen lung ale oamenilor de la vârf (sau vârfuri, dacă este să îi punem la socoteală și pe cei din teritoriu), cu ieșiri tranșante doar atunci când aceste interese sunt afectate de gesturile puterii.

   În fine, mai rămâne de spus că situația de la Buzău se încadrează perfect în schemă.

   Și mai rămâne de văzut dacă profeția lui „Tase-Nostradamus”, cea referitoare la activiștii din fostul Partid Democrat Liberal  - „Nu o să plece, nu-s proști. O să conviețuim cu ei” -, se va materializa.

Comentarii

Cu cine sa ramana? (17 May, 10:14)
codrin

Or sa plece, caci chiar nu sunt prosti, prosti ar fi daca raman intr-un partid care va fi condus de oameni mici si la propriu si la figurat

Raspunde
Tase (17 May, 11:45)
Ion

Fidel pana la capat fostului P.D.L. Plateste bine ,,generalul cu ochi ca cerul'' si cu nume de imparat roman?

Raspunde

Stiri Agerpres

Actorul suedez Michael Nyqvist, protagonistul seriei 'Millenium', a murit la 56 de ani
Miercuri, Iunie 28, 2017 07:45 AM

Actorul suedez Michael Nyqvist, protagonistul trilogiei 'Millenium', ecranizare a operei scriitorului Stieg Larsson, a murit marți la 56 de ani, a informat familia citată de EFE.

Bacalaureatul continuă miercuri cu proba obligatorie a profilului
Miercuri, Iunie 28, 2017 07:40 AM

Absolvenții de liceu vor susține miercuri proba obligatorie a profilului din cadrul primei sesiuni a examenului de bacalaureat.

Social-democrații se reunesc în ședința Comitetului Executiv Național
Miercuri, Iunie 28, 2017 07:33 AM

Social-democrații se reunesc miercuri în ședința Comitetului Executiv Național, urmând să fie aprobată cel mai probabil lista miniștrilor noului cabinet.

Curtea Supremă din Venezuela a fost atacată de un elicopter
Miercuri, Iunie 28, 2017 07:25 AM

Un elicopter a atacat sediul Curții Supreme din Venezuela, a anunțat marți președintele Nicolas Maduro la televiziunea de stat, preluată de agențiile internaționale de presă. Din elicopter au fost aruncate asupra clădirii două grenade, dintre care una nu a explodat.

COSTUMUL POPULAR ROMÂNESC ÎN IMAGINI
Miercuri, Iunie 28, 2017 07:15 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
28 Jun, 00:00
violeta albu a comentat pentru articolul Medicii legişti: moartea cardiologului Adrian Negoiţă, produsă de o hemoragie intercraniană:
dumnezeu sa-l odihneasca
27 Jun, 19:15 Minciuni
Pixu a comentat pentru articolul Ce realizări a bifat primarul Toma după primul an de mandat:
Vă referiți la parcarea aia unde te întâmpină un copac în mijlocul drumului? Partid de rahat, realizari de rahat. Mințiți proștii cu dragaici și alte petreceri pentru prosti, in timp ce oamenii normali din orașul ăsta scrasnesc din dinti.
27 Jun, 14:47 Medii de 10
Albinuța a comentat pentru articolul A plouat cu medii de 10 la Evaluarea Națională de la Buzău:
În ultima perioadă în România plouă cu promisiuni psd-iste și cu medii de 10. Cum nu au acoperire în realitatea economică promisiunile psd-iste, tot așa nu au acoperire aceste medii de 10!
Google PageRank Checker