27 de ani
de presa libera
Duminica, August 20, 2017 22:16 PM

Opinii

Despre profețiile lui „Tase-Nostradamus“

de Călin BOSTAN
Opinii  |
17.05.2017, 00:00
328

   Excelentă analiza lui Dan Tăpălagă publicată de HotNews sub titlul „Cine scufundă PNL mai repede: Orban sau Bușoi?”, pe care o recomand tuturor amatorilor de politică la temperatura de fierbere, în plină derulare. Voi cita, însă, doar finalul: „Ar mai fi de notat că vechiul PDL a renunțat cu totul la pretenții, prin retragerea lui Cătălin Predoiu din cursă. Demobilizarea pedeli­știlor va accelera căderea partidului”.

   Și, pornind de aici, să facem un scurt remember al primei crize „cu public” din noul Partid Național Liberal, rezultat din fuziunea dintre vechiul PNL, relativ proaspăt ieșit din mariajul cu social-democrații de sub umbrela USL, și Partidul Democrat Liberal, și el în căutarea identității și al capitalului electoral pierdute sub înțeleapta îndrumarea binomului (că tot este la modă termenul) Băsescu-Udrea. În urmă cu exact doi ani, stenogramele unei întâlniri dintre vechii liberali din Bistrița și o delegație de la Centru compusă din Alina Gorghiu, Marian Petrache și Teodor Atanasiu devoalau adevăratele intenții ale nucleului dur al liberalilor din vechiul PNL față de proaspeții lor colegi de partid.

   O mai veche cunoștință a noastră, a buzoienilor, Teodor Atanasiu, zis „Tase”, spunea la acea dată: „Noi, fără PD nu câștigam președintele. Ne-am ținut de nas și am făcut un compromis. Altfel nu se putea. Vă mai spun un lucru. Am făcut un lucru, eu zic deștept (...) De ce? Noi am făcut o fuziune paritară în care noi am dat numele partidului, sigla partidului, candidatul la președinție al partidului și ei ne-au dat sediul (râsete) în care să funcționăm. Gândiți-vă că avem 28 de județe în care noi conducem în fuziunea asta paritară. Mai mult de atât nu puteam obține. Eu vă spun că le-am dat și iluzia că o să aibă primul ministru. N-o să-l mai aibă. Vă dau în scris că nu o să-l aibă! (...) Nu e corect deloc, dar n-am nicio reținere. Nu-i corect, dar dacă mâine ai prim-ministrul poți face ce vrei și ai tot (…) Deci partidul ăsta va fi al vostru, nu al lor. Să fie foarte clar! A fost și va fi al nostru. Am avut nevoie de ei, acum nu mai am nevoie. Le-am spus că, dacă pleacă mâine, îmi fac un bine. Tot cu 45% rămân și nu mă mai întreabă nimeni ce e cu Boagiu, ce-i cu Anastase, ce-i cu Boc, ce-i cu Dracu și cu Lacu. Îmi fac un bine dacă pleacă… Nu o să plece, nu-s proști. O să conviețuim cu ei. Liderii lor o să dispară rând pe rând!”, spunea, în mai 2015, Atanasiu.

   Prima observație este că într-un partid normal dintr-o țară normală, un asemenea specimen ar fi ajuns direct la groapa de gunoi a istoriei numai în urma unei asemenea declarații. La noi însă, „Tase“ a continuat să facă jocurile la vârful Partidului Național ­Li­beral; chiar și după eșecul ­la­mentabil de a obține postul de senator de Buzău, acesta este printre oamenii de bază ai partidului, îl vedem în aceeași formă bună, cu rănile linse și plăcut uscat. Ba chiar în postura de Nostradamus. 

   O a doua observație este că, în ciuda dezmințirilor și declarațiilor reciproce de dragoste încununate de plimbările prin țară ale tandemului Gorghiu-Blaga, viața a demonstrat că acesta a fost planul real al vechilor liberali, pe care l-au urmat punct cu punct și l-au adus la îndeplinire, inclusiv povestea cu sediul, cu mențiunea că, la Buzău, mișcarea ar putea fi adusă la perfecțiune odată cu repunerea pe tapet a vânzării sediilor fostului PDL.  Convenția Națională nu va face altceva decât să consfințească ceea ce spunea Dan Tăpălagă în titlul textului pe care l-am pomenit mai sus.

   O a treia observație este că, prin marginalizarea vechilor democrat-liberali - oameni mult mai vocali în ceea ce privește declarațiile politice și luările de poziție inclusiv în teritoriu, cu poziții tranșante față de ceea ce ar trebui să fie singurul adversar, respectiv Partidul Social Democrat -, Partidul Național Liberal va redeveni o formațiune în care arta compromisului va prima ori de câte ori este vorba de interese imediate ori de termen lung ale oamenilor de la vârf (sau vârfuri, dacă este să îi punem la socoteală și pe cei din teritoriu), cu ieșiri tranșante doar atunci când aceste interese sunt afectate de gesturile puterii.

   În fine, mai rămâne de spus că situația de la Buzău se încadrează perfect în schemă.

   Și mai rămâne de văzut dacă profeția lui „Tase-Nostradamus”, cea referitoare la activiștii din fostul Partid Democrat Liberal  - „Nu o să plece, nu-s proști. O să conviețuim cu ei” -, se va materializa.

Comentarii

Cu cine sa ramana? (17 May, 10:14)
codrin

Or sa plece, caci chiar nu sunt prosti, prosti ar fi daca raman intr-un partid care va fi condus de oameni mici si la propriu si la figurat

Raspunde
Tase (17 May, 11:45)
Ion

Fidel pana la capat fostului P.D.L. Plateste bine ,,generalul cu ochi ca cerul'' si cu nume de imparat roman?

Raspunde

Stiri Agerpres

ALERTĂ Simona Halep a pierdut finala turneului de la Cincinnati (WTA) și a ratat șansa de a deveni lider mondial
Duminica, August 20, 2017 22:06 PM

Jucătoarea română de tenis Simona Halep a fost învinsă fără drept de apel de spaniola Garbine Muguruza, cu 6-1, 6-0, duminică, în finala turneului WTA de la Cincinnati, dotat cu premii totale de de 2.536.154 dolari, și a ratat o nouă șansă de a deveni lider mondial.

A murit Jerry Lewis. Umoristul și actorul american avea 91 de ani
Duminica, August 20, 2017 21:42 PM

Actorul american Jerry Lewis a murit duminică, din cauze naturale, în locuința sa din Las Vegas, a anunțat revista Variety, citată de AFP. Familia a confirmat pentru Reuters declarația agentului actorului.

Președintele palestinian Abbas afirmă că a încercat fără succes să reia cooperarea cu Israelul în domeniul securității
Duminica, August 20, 2017 21:23 PM

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, le-a declarat duminică unor deputați israelieni din opoziție că a încercat să reia colaborarea cu Israelul în domeniul securității, dar nu a primit niciun răspuns, informează Reuters.

Tudose: Corpul de control al premierului va face o analiză la TAROM; trebuie să meargă pe profit
Duminica, August 20, 2017 21:20 PM

Corpul de control al premierului va efectua o analiză la TAROM, este companie națională care trebuie să intre pe profit, nu va fi nici închisă, nici vândută, a declarat prim-ministrul Mihai Tudose, duminică, la Antena 3.

Ana Bogdan, calificată pe tabloul principal la New Haven (WTA)
Duminica, August 20, 2017 21:18 PM

Jucătoarea română de tenis Ana Bogdan s-a calificat pe tabloul principal de simplu al turneului WTA de la New Haven (Connecticut), dotat cu premii totale de 710.900 dolari, duminică, după ce a învins-o pe Katerina Bondarenko (Ucraina), cu 6-2, 6-2, în ultimul tur al fazei preliminare.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
20 Aug, 21:38 Noaptea ca hoții
ionescu o. a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Vineri, sfârșit de săptămână, sosește faxul cu pricina. Mai era puțin și se înnopta. Noaptea ca hoții!!! Rămâne un logan valabil. Despre neobrăzare, nesimțire și impostură e mult de spus. Asta face PSD-ul din 1995 când au fost încălcate în picioare toate concursurile și s-a instalat domnia bunului plac. Și alții când au venit la putere le-au urmat exemplul. Constat cu regret că mentalitățile comuniste domină în continuare învățământul. Impostura de asemenea. Un cadru didactic nu are justificare să se ascundă sub protecția anonimatului atunci când are ceva de spus. Din această pricină nu se sinchisește nici un fir de păr de la PSD. Pe mine mă bate gândul-pentru că tot sunt în București-să-mi pun o placă de gât și să dau o fugă până în strada ministerului în semn de protest. Din lista de comentatori mai vine cineva cu mine???
20 Aug, 20:52 SENATOAREA
cineva a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Ce spune doamna senator S...L.. despre aceasta revocare. Stie ceva sau nu?
20 Aug, 20:25 Schimbarea II
Prof. a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
1. dupa cum se observa pentru articolele privind invatamantul apar cele mai multe comentarii! de ce oare..? 2.Doamna Inspector General a mai fost schimbata odata pentru Management defectuos, revenita dupa un timp politic. Cel mai bine s-ar prezenta la catedra pentru perfectionare!
Google PageRank Checker