Nu ştiu cât fariseism – pro­babil foarte mult, dat fiind că locuitorii judeţului Buzău cunosc cât se poate de bine calibrul de mincinos al protagonistului – se află în declaraţiile, reluate la finalul săptămânii trecute, ale ministrului Orlando, legate de impozitarea Bisericii. Oricum, de la vorbele ,,ministrului dandy” şi până la faptă – care ar fi, într-adevăr, o realizare istorică a statului român – este cale lungă. În primul rând, ar trebui ca individul să fi vorbit serios. În al doilea rând, ideea sa ar trebui să aibă priză la oamenii de decizie din propriul partid, cărora, se vede, nu le-a crăpat obrazul de ruşine atunci când Întâistătătorul Daniel s-a apucat să cerşească o catedrală patriarhală mai încăpătoare în timpul funeraliilor Regelui Mihai, de faţă cu o sumedenie de capete încoronate din demo­craţiile lumii. În al treilea rând, ar trebui să aibă şi sprijinul, şi nu formal, al opoziţiei.

Una peste alta, ar fi cale lungă, să le-ajungă, până când o asemenea măsură de bun-simţ să devină lege în România şi să şi fie aplicată cu aceeaşi rigoare cu care sunt impozitaţi contribuabilii de rând, în special micii întreprinzători. Nu voi enumera avantajele unei asemenea măsuri, ci voi spune doar că ar fi comparabilă, ca nivel de încasări la buget, cu o la fel de ipotetică legalizare a prostituţiei.

Mai mult, aplicarea unei asemenea măsuri ar tăia sursele de finanţare şi de plată a amenzilor cu care se aleg indivizii bolnavi de delir mistic care propovăduiesc ,,familia tradiţională” inclusiv oprind proiecţiile de filme ,,neortodoxe”, dar închizând ochii la apucăturile la fel de ,,nepotri­vite“ ale unor preoţi sau chiar ierarhi. Şi i-ar muta pe aceşti protestatari eventual peste stradă de Muzeul Ţăranului Român, la Muzeul Antipa, ca să protesteze împotriva expunerii dinozaurilor, care contravin, nu-i aşa?, credinţei strămoşeşti, cea din Facere.

DISTRIBUIȚI
loading...