Ministrul de Interne, Carmen Dan, i-a trimis, marți, premierului Mihai Tudose cererea de demitere din funcție a șefului Poliției Române, Bogdan Despescu, în urma scandalului iscat de cazul polițistului acuzat de pedofilie.

„Așa cum am anunțat am cerut clarificări de la Poliția Română. Am constatat că niciun șef din Poliție nu și-a asumat niciun fel de responsabilitate pentru că o astfel de persoană cu antecedente a fost încadrată. Am descoperit că superficialitatea testărilor a dus la situația ca astfel de oameni să ajungă în Poliție. Mă declar total nemulțumită de explicațiile pe care le-am primit. Nu am văzut în aceste zile pe nimeni dintre șefii Poliției Române să apară și să dea explicații. Această atitudine este o constantă pe care eu mi-o asum că nu am putut să o schimb. Singura măsură pe care am văzut-o luată a fost demiterea domnului Emil Vornicu (șef Serviciu Supraveghere Rutieră Sectoarele 1,2 și 6 din cadrul Brigăzii rutiere, n.r.). Nu este suficient. A lipsit o întrebare clară: <Cum de nimeni din cei care aveau atribuții de cunoaștere a polițistului nu a știut despre aceste devieri comportamentale? Ce s-a întâmplat cu șefii care au auzit de astfel de acuzații asupra unui polițist?> Nu-mi explic de ce informația primară a fost raportată cu întărziere ministrului. Vreau să avem curajul de a ne asuma că avem probleme în sistem și să putem găsi soluții. I-am cerut domnului Despescu să aibă o discuție cu șeful Serviciului Omoruri ca să aflăm detalii din dosarele din anul 2012. I-am trimis deja premierului cererea de înlocuire din funcție pentru șeful Poliției Române, chestorul șef Bogdan Despescu. Am cerut premierului împuternicirea pentru o perioadă de 6 luni în această funcție a domnului chestor principal Cătălin Ioniță, actualul șef al Direcției Generale Anticorupție, acesta având un mandat explicit de a finaliza această diagnoză de sistem pe care am cerut-o în cursul zilei de ieri“, a declarat ministrul Carmen Dan în cadrul unei conferințe de presă.

Demiterea buzoianului Despescu a fost însă amânată de premierul Tudose, care va avea astăzi o întâlnire cu șeful Poliției. Tudose ar vrea să afle și versiunea lui Despescu.

La începutul anului trecut, în martie mai exact, un alt buzoian a părăsit intempestiv sistemul după ce a fost eliberat din funcția de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, la scurt timp după un alt scandal, cel legat de protestele violente din Capitală.

Este vorba despre Viorel Ștefu, fost șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Buzău, decizia fiind semnată de premierul Sorin Grindeanu. În locul acestuia a fost numit chestorul de poliție Cornel-Gabriel Ciocoiu. La acel moment nu a fost făcut public motivul eliberării din funcție a lui Viorel Ștefu, care a ales pensia.

Comisarul-șef Viorel Ștefu ocupa poziția de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne din luna ianuarie 2017. În luna noiembrie 2016, comisarul-șef de poliție Ștefu Viorel fusese împuternicit de inspectorul general al Poliției Române, chestorul buzoian Bogdan Despescu, să exercite, cu caracter temporar, funcția de director al Direcției de Investigații Criminale. Decizia a intrat în vigoare pe 11 noiembrie, după ce, la sfârșitul lunii septembrie, Ștefu fusese numit, tot temporar, în funcția de director al Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul I.G.P.R.

Ofițerul buzoian s-a aflat, timp de mai mulți ani, la conducerea Inspectoratului de Poliție al județului Ialomița, de unde a fost promovat la București, pe 29 septembrie, tot prin ordin al șefului Poliției Române. Ștefu a fost, mai bine de șase ani, șef al poliției din Ialomița, unde s-a bucurat de aprecierea responsabililor din Ministerul de Interne.

Reamintim, că încă de la începutul anului trecut, în timpul protestelor de amploare din Capitală, cei doi au fost luați în colimator de ministrul Internelor, Carmen Dan, din cauza unor sms-uri primite via SRI. „Eu nu am primit informări cu privire la eventuale intenții de provocare. Aseară, între orele 19,43 – 22,55, în mijlocul protestelor, secretarul de stat Viorel Ștefu și șeful Poliției au primit mesaje tip SMS din partea unui ofițer SRI în care se face referire exclusiv la posibila prezență la protest a anumitor persoane, în general, activiști care participă constant la activități de acest gen, precum și prezența unor membri ai galeriilor la modul general. Datele primite prin SMS nu semnalau riscuri în ceea ce privește tulburarea ordinii publice, intenția de a denatura caracterul manifestației respectiv dacă persoanele în cauză urmau să desfășoare acte de violențe și nici dacă aveau asupra lor mijloace pe care să le utilizeze în acest scop. Nu au fost informații inedite venite din partea SRI“, declara Carmen Dan în luna februarie 2017, în urma unor proteste lăsate cu lupte de stradă, după ce Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică două ordonanțe de urgență, una privind grațierea, cealaltă privind modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală.

DISTRIBUIȚI
loading...